Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Do stĺpiku opäť narazili autá. Museli ho opravovať

Nie je to pritom prvýkrát, odkedy výsuvné stĺpiky regulujú vjazd vozidiel do historického centra. Podľa radnice sa systém aj napriek tomu osvedčil.

25.02.2021 | 11:02

ŽILINA. Technológiu za približne 150-tisíc eur nainštalovali na dvoch vstupoch do historického centra ešte počas primátorovania Igora Chomu, a to aj napriek tomu, že zastupiteľstvo s tým v tom čase nesúhlasilo. Stĺpiky spustili v roku 2019. A za tento čas ich museli po kolíziách s autami aj neraz opravovať. Naposledy minulý týždeň. Ako informoval príslušný odbor, príčinou bol náraz vozidla.

 

„Stĺpiky sú v záručnej dobe, avšak do tejto záruky nepatrí fyzické poškodenie stĺpika vplyvom nárazu vozidla, preto je potrebné každý takýto náraz analyzovať a vyhodnotiť mieru poškodenia a následnej opravy. Stĺpik bol poškodený v januári a vo februári dvomi nárazmi dvoch rôznych vozidiel. Vykonáva sa však len jedna oprava. Opravy sú financované z rozpočtu mesta, náklady sú následne refundované z povinného zmluvného poistenia daného vozidla,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

 

Opravy vraj časté nie sú. Za minulý rok ich evidujú päť. „Pričom nehôd bolo viac. Skôr ako pochybnosť o funkčnosti systému je aktuálna otázka o disciplinovanosti a pozornosti vodičov, ktorí nerešpektujú svetelnú a textovú signalizáciu na vstupe a výstupe z pešej zóny. Ak by to bolo inak, opravy nie sú nutné,“ podotkol hovorca mesta.

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod