Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 6°C

Z regiónu

Dobrodružný labyrint v kukurici si užijú malí i veľkí

Jedinečné kukuričné bludisko v obci Maršová--Rašov pri Bytči láka do svojich tajných uličiek už tretí rok. Nejde len o bezcieľne blúdenie, pridanou hodnotou tohto labyrintu sú stanovištia s úlohami, ktoré potrápia dospelácke i detské hlavičky.

18.08.2023 | 16:05

Vitajte v bludisku! Hlási nápis pri vstupe do kukurice, ktorá je v tomto období už naozaj vysoká. Určite len tak nedovidíte, kde sa nachádza východ. Musíte si jednoducho poctivo poblúdiť.

 

Všetko sa začalo jahodami

Až 1700 metrov uličiek v kukurici vytvoril Ján Kolek. Majiteľ kukuričného poľa sprístupňuje túto zábavku už tretí rok. Inšpirácia prišla z rokov práce s deťmi a animácií. Samozrejme, v zahraničí sú tieto bludiská populárne, a nemusíme ísť ani ďaleko za hranice. Stačí k susedom Čechom. Takže sa rozhodol niečo podobné vytvoriť aj u nás.

Začalo sa to však jahodami. Ján mal pôvodne iba plán pestovať jahody, ktorým však treba každý rok pripraviť novú a čerstvú pôdu. A tak sa z pár metrov štvorcových rozšírilo pole na niekoľko hektárov. Čo s takou veľkou plochou? A tu prišla myšlienka zábavného parku na prírodný spôsob – kukuričné bludisko. „Prvý rok prišlo veľa návštevníkov. Zaujímavé je, že minulý rok prišli tí, čo tu ešte neboli, a tento rok zasa úplne noví ľudia. Pokojne však môžu prísť aj tí, čo tu už kedysi boli. Bludisko je každý rok iné,“ povzbudzuje Ján Kolek.

Existujú vraj stroje, ktoré už rovno zasejú kukuricu tak, aby už po vyklíčení vytvorila uličky labyrintu. „Ja si to však robím sám, v poli jednoducho začiatkom sezóny ručne kosím a vytváram cestičky,“ hovorí Ján Kolek. Nie je to ľahká práca, ale je evidentné, že ho to baví.

 

Kukurica pôjde zvieratám

Bludisko je určené naozaj všetkým – malým, veľkým, štvornohým, jednotlivcom i skupinám. V labyrinte z kukurice je umiestnených deväť tabúľ s úlohami pre deti i pre starších. A vôbec nie sú ľahké! Ak však vylúštite tajničku a všetky úlohy správne, čaká vás od majiteľa zaslúžená odmena. A pravdaže, musíte nájsť cestu von! 

Treba tiež myslieť na vhodné oblečenie a obuv prispôsobené počasiu a terénu. Atrakcia je umiestnená v poli, takže sú vhodné gumáky či pevná obuv. Blúdenie trvá približne hodinu a môže sa stať, že vás zachytí letný dážď. Čiže do bludiska vojdete suchou nohou a vyjdete do nitky mokrí.

Ide doslova o zábavný park na farmársky spôsob. Najmenší sa môžu zahrať v pieskovisku z usušených kukuričných zŕn, vyliezť na slamený hrad alebo si spraviť tunel z akejsi priemyselnej rúry premenenej na detskú hračku. A takisto si môžete na mieste dopriať varenú kukuricu.

A čo bude s bohatou úrodou po sezóne? „Kukurica pôjde zvieratkám na miestne družstvo,“ hovorí Ján.


Za vylúštenie hádaniek získate odmenu.

 

Trúfnete si labyrintu za tmy?

Počas celého leta je bludisko sprístupnené denne od 9. h do večera 21. h, v piatok dokonca do polnoci. Takisto sa tu však organizujú aj špeciálne prázdninové akcie ako rozprávkové blúdenie či strašidelný večer v kukurici. To druhé, večerné blúdenie sa uskutoční tento piatok 18. augusta. Začiatok je naplánovaný na 20. h a končí až o polnoci. Pozor, nie je určené pre malé deti a slabšie povahy.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod