Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Dobrovoľní hasiči rokovali s prezidentom

Pracovné stretnutie prezidenta Hasičských a záchranných zložiek s dobrovoľnými hasičmi sa konalo v pondelok 18. marca v Mojši. Na pretrase bolo viacero tém, najmä však zlé podmienky týchto zborov.

29.03.2024 | 13:44

Nedostatočné materiálno-technické vybavenie, absencia poistenia zodpovednosti voči škode spôsobnej pri výkone činnosti členov dobrovoľných hasičských zborov, ale aj potreba zaradenia hasičského športu medzi registrované športy na Slovensku. To boli hlavné témy pracovného stretnutia prezidenta Hasičského a záchranného zboru Adriána Mifkoviča s dobrovoľnými hasičmi zo žilinského a bytčianskeho regiónu.

Podujatie v Hasičskej zbrojnici v Mojši zorganizovala Asociácia dobrovoľných hasičských zborov obcí na čele s predsedom Ľubomírom Vaňkom, v spolupráci s poslancom NR SR Petrom Slyškom a poslancom MZ v Žiline Jozefom Jurišom. „Dali sme si konkrétne termíny a úlohy, čo sa týka rokovaní s poisťovňami o nastavení reálneho poistného produktu pre dobrovoľných hasičov, zosumarizovali sme požiadavky DHZ na hasičskú techniku a ohľadom registrácie hasičského športu sme sa zhodli, že budeme hľadať spoločný prienik s novovzniknutým Ministerstvom športu a cestovného ruchu SR,“ uviedol na margo stretnutia prezident HaZZ Adrián Mifkovič.

Je smutné, že žiadna zo žilinských jednotiek DHZ v súčasnosti nemá vyhovujúce  priestory hasičských zbrojníc, o ich ďalšom rozvoji ani nehovoriac. Jedna priemerná hasičská zbrojnica je v Brodne, po dve malé v Bytčici a Zádubní, po dve nedostatočné vo Vraní a Zástraní, pričom jedna je už vyše 25 rokov nedokončená v Mojšovej Lúčke. DHZ v Trnovom, ktorý má na svojom konte najviac zásahov, musí byť v prenajatých priestoroch v troch objektoch. „Pôsobenie dobrovoľných hasičov je aj napriek absencii modernej techniky a vyhovujúcich priestorov doslova nenahraditeľné. To sa týka nielen rôznych krízových situácií, ale aj pri organizovaní športových, kultúrnych či spoločenských podujatí v mestách, mestských častiach a obciach. Za to im patrí veľká vďaka,“ povedal jeden z iniciátorov stretnutia Peter Slyško, ktorého vzápätí doplnil Jozef Juriš: „Dobrovoľní hasiči by si zaslúžili oveľa viac záujmu pri riešení problémov, ktoré ich dlhoročne trápia. Zoberte si, že dlhé roky neexistuje model poistenia, ktoré by riešilo náhradu škody spôsobenej pri výkone služby dobrovoľného hasiča. Alebo hasičský šport, ktorý sa už takmer dve desaťročia snaží zaradiť medzi registrované športy na Slovensku. Na tomto stretnutí odznelo aj niekoľko konkrétnych riešení a som veľmi rád, že kompetentní prisľúbili podať dobrovoľným hasičom pomocnú ruku.“

Autor: - r -

Foto: redakcia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod