Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Zaujalo nás

Dokáže vyfúknuť až desaťmetrové bubliny

Žilinčan Boris Valiček je známy svojimi originálnymi nápadmi. Kým na jar vypúšťal do neba obrie šarkany, na jeseň si trúfol na ďalšiu nezvyčajnú zábavku – na výrobu megabublín.

04.11.2013 | 15:32

ŽILINA. Fantázii sa medze nekladú, dalo by sa povedať o nápadoch študenta multimediálneho inžinierstva, 23-ročného Borisa Valička zo Žiliny. V marci nás prekvapil vypúšťaním obrích šarkanov, konkrétne 13-metrovej chobotnice, o ktorej sme v Žilinskom večerníku už písali a teraz sa teší z ďalšieho vydareného pokusu – veľkým bublifukom vyfukuje až desaťmetrové bubliny. Kde čerpal inšpiráciu? „Hľadal som niečo o šarkanoch na internete a dostal som sa k videu o kanadskom umelcovi, ktorý sa preslávil vypúšťaním veľkých bublín a chcel som ich vidieť aj v skutočnosti,“ vysvetľuje.

Nebolo to však až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Predchádzala tomu pomerne zdĺhavá príprava. Recept na zmes na bubliny si Boris Valiček našiel na internete. Obsahoval prípravky, ktoré nájdeme takmer v každej domácnosti, a to destilovanú vodu, citrónovú jar a glycerol, ktoré zmiešal v pomere 7:3:1. „Táto zmes úplne stačí na celkom veľkú bublinu, ale predsa som si do zmesi pridal svoje prísady, ktoré sa mi osvedčili, ale nemôžem povedať čo a v akom pomere. Dobré je zmes nahriať, nech sa zložky dobre zmiešajú a aspoň deň nechať odstáť,“ vysvetľuje.

K prvému pokusu mohol pristúpiť až po tom, ako si doma zostrojil bublifuk. Keďže si megabubliny vyžadujú bublifuk s veľkým očkom, vyrobil si ho z palíc a bavlneného lanka. Potom už len stačilo vyčkať na vhodné počasie. „Bubliny potrebujú vlhko. Keď je zatiahnutá obloha, tak sú farebné. Slnko ich nevysušuje a dlhšie vydržia. Najväčšia bublina bola dlhá približne desať metrov. Niekedy pomôže aj jemný vánok, ten vyfúkne bublinu aj za vás,“ rozpráva.

Obrie šarkany, obrie bubliny – taká je zatiaľ „skromná“ štatistika vydarených pokusov šikovného Žilinčana. V súčasnosti pripravuje nové modely šarkanov a jeho snom je vyrobiť najväčšieho lietajúceho šarkana na svete. Budeme držať palce, aby sa mu to podarilo.


-ms-
Snímka archív BV

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod