Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 12°C

Spravodajstvo

Dom umenia Fatra preladí na novú vlnu

Národnú kultúrnu pamiatku v centre čaká veľká rekonštrukcia. Opravia ju zvonku i zvnútra.

11.03.2021 | 12:36

ŽILINA. Rekonštrukcia sa dotkne fasády, umeleckých prvkov, okien či dverí a opravovať sa bude aj interiér. Ako uvádza projekt, obnova koncertnej sály v súlade s požiadavkami pamiatkarov zahŕňa výmenu a doplnenie osvetlenia, rozšírenie pódia, obnovu a rekonštrukciu podlahy a obnovu i doplnenie sedadiel. 

 

Projekt s názvom „Prelaďme na novú vlnu – Dom umenia Fatra Žilina“ realizuje Štátny komorný orchester (ŠKO) a je podporený z Finančného mechanizmu EHP, Nórska a štátneho rozpočtu SR vo výške 997 177 eur.

 

Pripomeňme, že historická budova stojí v mestskej pamiatkovej rezervácii iba niekoľko desiatok metrov od Mariánskeho námestia. Postavili ju v rokoch 1919 – 1921 ako budovu kina a divadla Grand Bio Universum. 3. januára 1922 v nej bola premiéra prvého hraného slovenského filmu Jánošík.

 

V rokoch 1983 – 1988 kino Fatra zrekonštruovali pre potreby Štátneho komorného orchestra v Žiline. Pri tejto rekonštrukcii necitlivo odstránili pôvodný historický nápis na hornej fasáde budovy Grand Bio Universum. Ten sa tam má po obnove vrátiť. Ku kinu bola pristavená budova pre potreby orchestra a v sále bol v roku 1988 postavený koncertný organ z dielne firmy Rieger-Kloss z Krnova.

 

Po rekonštrukcii, ktorú plánujú ukončiť v roku 2024, ponúkne budova aj viaceré koncerty s nórskymi umelcami, rómskou kapelou a hudobné podujatia pre rôzne cieľové skupiny.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod