Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 10°C

Zaujalo nás

Doprajte prírode čistý deň a zapojte sa do zbierania odpadkov po celom Slovensku

Minulý mesiac (22. apríla) sme oslavovali Deň Zeme. Viaceré združenia a inštitúcie v tomto období čistia prírodu. Počuli ste už ale aj o Pure Nature Day? Ide o jedinečný projekt v závere mája, do ktorého sa môže zapojiť ktokoľvek. Cieľom je vyzbierať odpadky z prírody.

20.05.2024 | 10:11

Tento rok sa spustil už 5. ročník Pure Nature Day. Ide o iniciatívu vášnivého turistu Jakuba Slottu. „Sám chodím po horách veľmi veľa a aj rád cestujem. A keď vidím v prírode odpadky, vždy ma bolí srdce. Raz sme sa s partiou asi desiatich kamarátov vybrali na výlet s tým, že zároveň pozbierame odpadky v lese. Prešli sme celý hrebeň Dubňa až na Straník. Vyzbierali sme asi 10 kíl smetí. V závere dňa, keď sme opekali, rozprúdila sa debata, ako tento náš počin posunúť ďalej. Napadlo nám, že o rok vyzveme do zbierania odpadkov v horách celé Slovensko,“ opisuje začiatky Slotta.

A tak v roku 2020 vznikol projekt s anglickým názvom Pure Nature Day, teda čistý deň pre prírodu. „Projekt nesie anglický názov Pure Nature Day z jednoduchého dôvodu: chceli by sme, aby sa táto myšlienka posunula ešte ďalej a zapojili sa aj iné krajiny. Napríklad sme mali pozitívnu odozvu z Poľska a Francúzska. Bol by som rád, keby sa od budúceho roka pridali tiež,“ objasňuje Slotta.

Každý rok sa na stránke www.treklandtrip.sk/purenatureday otvorí registrácia, do ktorej sa môžu prihlásiť jednotlivci alebo skupiny, ktorí majú záujem o zbieranie odpadkov v ktorejkoľvek lokalite na Slovensku. „Môžete sa prihlásiť ako jednotlivec, rodina, kamaráti, spolužiaci, školy, firmy z ktorejkoľvek časti našej krajiny. Takže sa môžu prihlásiť koľkí chcú, zbierať odpadky kde chcú, chodiť kadiaľ chcú. Dôležité je, že sa sústredíme na prírodu a takto jej pomôžeme,“ vysvetľuje iniciátor výzvy a zároveň pozýva ľudí, aby sa pridali tiež.

Po samotnej akcii prihlásení účastníci spíšu krátky report o tom, koľko ľudí sa zúčastnilo, koľko km asi prešli a koľko kíl odpadkov vyzbierali. Za štyri ročníky podujatia 1233 dobrovoľníkov vyzbieralo 12 750 kg smetí v 174 oblastiach Slovenska a spolu prešli asi 1030 km.

Prihlasovanie do akcie je teda spustené. Samotné čistenie je naplánované od 24. do 26. mája, pričom prvý deň je určený pre školské kolektívy. V súčasnosti oslovujú viaceré školy, aby sa do projektu zapojilo čo najviac záujemcov. Takže, ak neviete, ako stráviť posledný májový víkend, prechádzka v prírode s vrecom na odpadky nie je zlý nápad...

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív PND

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod