Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 7°C

Spravodajstvo

Doprava po novom: čo nás čaká v Žiline od apríla?

Cestovanie mestskou hromadnou dopravou čakajú zmeny. Azda tou najzásadnejšou je nová tarifa, ktorú odobrili poslanci a platiť bude od 1. apríla.

10.03.2021 | 15:10

ŽILINA. Okrem novej webovej (mybus.dpmz.sk) i mobilnej (MyBus) aplikácie, ktoré ponúkajú informácie napríklad aj o meškaní spojov či mimoriadnych dopravných situáciách a kúpiť sa cez ne dá aj SMS lístok, bude mať žilinská MHD aj ďalšie citeľnejšie novinky.

 

Ako pripomína samospráva, lístok si bude možné kúpiť už aj kartou priamo vo vozidle a existovať bude i takzvaná elektronická peňaženka, kde budú lístky oproti papierovým lacnejšie. A v pláne sú aj iné veci. „Pásmové lístky budú nahradené časovými, 12- a 60-minútovými, pričom ich platnosť sa riadi časom, ktorý je uvedený v cestovnom poriadku. Meškanie spoja teda nemá vplyv na platnosť lístka. Dopravný podnik zároveň spúšťa e-shop, v ktorom si cestujúci bude môcť dobiť elektronickú peňaženku, kúpiť si predplatný cestovný lístok, alebo si vybaviť dopravnú kartu,“ uvádza mesto.

 

Súčasťou zmien bude podľa radnice aj odbúravanie byrokracie. „Napríklad pre cestujúcich od 62 rokov bude postačovať už len občiansky preukaz na preukázanie sa na zľavu. Cestujúci od 70 rokov budú mať bezplatnú dopravu bez ohľadu na to, či je z mesta Žilina, alebo z iného regiónu.“

 

Novinky, ktoré začnú platiť o niekoľko týždňov, súvisia i s prechodom na integrovaný systém dopravy, ktorý by malo mesto spustiť v spolupráci so župou na jeseň. A síce jeden cestovný lístok tak bude platiť súčasne v mestskej hromadnej doprave, v prímestskom spoji, ale aj na železniciach.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod