Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Spravodajstvo

Doudieral sa na bicykli, bude za to platiť

Viete si predstaviť, že po páde na bicykli skončíte s vybitými zubami a dojazvenou tvárou a budete za to ešte pokutovaní u polície? Podobný prípad momentálne rieši 27-ročný Roman Filip zo Žiliny.

22.07.2013 | 15:46

ŽILINA. K nehode došlo ešte koncom mája pri výjazde za žilinským Hypertescom smerom na Terchovú. 27- ročný Roman Filip schádzal bicyklom dole z nadjazdu po chodníku smerom na Tepličku nad Váhom, keď sa mu zrazu uvoľnilo predné koleso. „V podstate si na veľa nepamätám. Len na to, ako som išiel dolu kopcom a zrazu sa zbieram zo zeme,“ opisuje udalosť mladý Žilinčan.

 


Vybité zuby, dobitá tvár
K zranenému mužovi, ktorý ležal pár minút na ceste v bezvedomí, privolal záchranárov vodič, ktorý v tom čase prechádzal okolo. „Asi minútu po tom, čo som sa prebral, prišla sanitka. Záchranári ma zobrali dovnútra a začali ošetrovať. Na to došli aj policajti. Z toho si pamätám len to, že mi dali fúkať. Samozrejme som nenafúkal,“ spomína Roman.

 

Po ťažkej nehode skončil mladý cyklista v nemocnici, kde sa zo zranení zotavoval štyri dni. Lekári mu na tvári zošili štyri tržné rany zvonka, dve zvnútra. Silný náraz mu vyrazil aj tri zuby. „Zatiaľ mám protézu, aby som nechodil so štrbavými zubami. Trojku už mám spravenú, na ostatné ešte čakám,“ hovorí. Romanovi trvalo niekoľko dní, kým sa spamätal zo šoku a úrazu. O to väčšie bolo ale prekvapenie, keď mu prišlo od polície predvolanie na správne konanie. „Najskôr mi zavolali, že chcú lekársku správu, tak som im ju zaniesol. Potom, že výpoveď, ako sa to stalo. Myslel som si, že si chcú len uzavrieť zložku. Ani som netušil, čo z toho nakoniec bude.“

 


Mladému cyklistovi vraj teraz hrozí mastná pokuta, ktorá sa môže pohybovať vo výške od 150 do 800 eur. Keď sme sa na polícii pýtali, čoho sa Roman vlastne dopustil, odpovedali nám, že porušil zákon o cestnej premávke. „Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici vozovky. Týmto konaním sa cyklista dopustil priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ vysvetľuje hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová.

 

Toto je chodník, z ktorého mal vraj Roman podľa polície skákať.

 

Chce podať regres sám na seba
Mladý Žilinčan si vlastnej chyby nie je vedomý. Chodník vraj málo chodcov používa, v tom čase na ňom nebol ani jeden. A pokuta za jazdu po chodníku, na ktorú sa teraz polícia odvoláva, je 60 eur, čo je podstatne menej ako čiastka, ktorá mu hrozí. Okrem toho sa ho pri vypočúvaní na polícii snažili presvedčiť, že si bicykel pred jazdou poriadne neskontroloval a pri ich predošlom prehlásení tvrdili, že z obrubníka skákal.


Tak to vraj ale nebolo. Roman tvrdí, že bicykel bol pred jazdou v poriadku a z obrubníka nemohol skákať, keďže sa na tom mieste zvažuje k vozovke, a teda nevytvára žiadny výškový rozdiel. „Som aj aktívny vodič a už som policajtom platil nejaké pokuty, či už za prekročenie rýchlosti alebo iné. Ale tých som si bol vedomý. Priznal som si chybu a zaplatil. Ale odmietam platiť pokutu za ublíženie na zdraví sám sebe, ako mi to odôvodnil policajt po skončení výpovede,“ hovorí.

 

Teraz mu už nezostáva nič iné, len čakať na správne konanie a na to, ako sa celá situácia nakoniec vyvinie. Je však odhodlaný ďalej bojovať za svoju pravdu. „Keď mi budú chcieť dať zaplatiť pokutu, tak im tam na mieste poviem, že dobre, ale, že chcem podať regres na seba. Tak som zvedavý, čo mi na to povedia. Pretože je to taký istý nezmysel, ako platiť pokutu za to, že som ublížil sám sebe,“ dodáva nahnevaný cyklista.

 

Michala Stehlíková

Snímka archív R. Filipa

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod