Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Z regiónu

Druhé matiné v Dobšinského sade: spája ľudí a vytvára novú dimenziu

Nádvorie Dobšinského sadu na Vlčincoch tento víkend zblížilo obyvateľov sídliska už po druhýkrát. Jarným matiné oslávili jar, Medzinárodný deň jazzu i sviatok susedstva.

15.05.2019 | 14:00

V novovybudovanom sade na najväčšom žilinskom sídlisku pred pár dňami opäť rozvoniavalo dobré jedlo, znela príjemná hudba, susedské dialógy a oslavovala sa aj jar.

„Máme vnútroblok, kde sa môžeme stretávať, máme tu nádvorie a sad a je pre nás veľkým prekvapením, koľko ľudí vychádza z anonymity sídliskových bytov. Myslím si, že je to nová dimenzia, ktorá sa otvára v sídliskových priestoroch,“ hovorí s úsmevom mestská poslankyňa Iveta Martinková.

Rovnako ako pri novoročnom matiné, ktoré sa v Dobšinského sade uskutočnilo začiatkom tohto roka, aj to jarné sa nieslo v duchu dobrého jedla. V rozkvitnutom priestore sa podával vegánsky guláš a stolovalo sa bez plastov. „Teším sa, že aj takýmto spôsobom môžeme propagovať lepší svet a susedské vzťahy, pokloníme sa jari a vypočujeme si jazzovú hudbu pri príležitosti Medzinárodného dňa jazzu,“ podotýka poslankyňa.

„Tentoraz sme pripravovali strukovinovo-sójový guláš, použili sme cícer, sójové mäso a tempeh (sójový výrobok, pozn. autorky). Ostatné ingrediencie boli štandardné gulášové, teda fazuľa, cesnak, zemiaky a pridali sme tekvicu hokkaido a koreňovú zeleninu. Navarili sme približne 80 litrov guláša, čo vyšlo na zhruba 160 veľkých porcií,“ opisuje Roman Súlovec, ktorý sa na príprave vegánskeho jedla podieľal aj počas novoročného matiné.

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod