Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Spravodajstvo

Drží správca cintorínov mesto v šachu?

Počas pohrebov na novom cintoríne je niekedy problém zaparkovať auto. So sťažnosťou sa na nás obrátila čitateľka, ktorá zažila podobnú skúsenosť.

02.04.2013 | 13:27

Počas pohrebov na novom cintoríne je niekedy problém zaparkovať auto. So sťažnosťou sa na nás obrátila čitateľka, ktorá zažila podobnú skúsenosť.

 

Mesto predalo pozemky správcovi cintorína, ktorý si tam postavil súkromný dom. Cintoríny v Žiline spravuje spoločnosť Funeral, ktorej majiteľom je Vincent Francl. Hovorca mesta Pavol Čorba uviedol, že pozemky pri cintoríne mu mesto odpredalo v roku 2000 za 1 korunu po schválení mestským zastupiteľstvom. Na domy, ktoré si tam postavil, bolo vydané stavebné povolenie a už aj kolaudačné rozhodnutie. Vincent Francl však hovorí, že parkovisko sa neskrátilo ani o meter. „Aj keď je jedna strana parkovisko naša, bezplatne ho využívajú ľudia na parkovanie áut. Okrem toho vlastníme v okolí aj ďalšie pozemky, vrátane prístupových schodov a ciest na cintorín. Staráme sa o ne sami, dokonca aj robíme zimnú údržbu. Mesto nám v ničom nepomôže,“ hovorí Vincent Francl.

Ak by mesto chcelo zmeniť správcu cintorínov, situácia by sa mohla radikálne zmeniť. Vlastníkom prístupových pozemkov aj krematória by zostala spoločnosť Funeral, ktorá by ich novej firme pravdepodobne zadarmo do užívania nedala. Tým drží Vincent Francl mesto v šachu. Funeral okrem pozemkov v roku 2000 odkúpil aj dom smútku s priľahlými pozemkami v celkovej sume 6,3 milióna korún. „Zaviazal sa tiež uhradiť daň z prevodu a prechodu nehnuteľností vo výške 437 520 korún,“ uviedol Pavol Čorba.

Dnes teda vlastní veľkú časť pozemkov pred vstupom na cintorín a dom smútku s príslušnými pozemkami. Vincent Francl hovorí, že nechce nikomu robiť žiadne schválnosti. „Keby sme chceli, na naše parkovisko dáme kvetináče a nikomu tam neumožníme parkovať. Ale prečo by sme to robili? Slúži to predsa ľuďom a bezplatne. Ak by sa však o cintoríny starala iná firma, museli by sme sa dohodnúť na určitom poplatku za užívanie. My teraz mestu platíme veľké peniaze na daniach,“ hovorí.

Podľa jeho slov mu mesto ponúkalo, že prístupové pozemky odkúpi. On však nesúhlasí. „Spýtal som sa pána primátora, či by ich on predal,“ hovorí Vincent Francl. Primátor Igor Choma v rádiu Frontinus povedal, že situáciu považuje za problém. Správca cintorína ale nevidí problém v tom, že by mesto rozšírilo parkovacie kapacity. „Parkovisko sa neskrátilo ani o meter. Je presne také isté
22 rokov. Normálne je vyhovujúce. Len keď je tu väčší pohreb a príde 150 áut, nastáva problém. Na druhej strane cesty, ako je konečná zastávka trolejbusu, vlastní mesto pozemky okolo cesty. Dalo by sa tam vytvoriť ďalších 30 – 40 parkovacích miest,“ povedal. Pavol Čorba však oponuje, že mestu patrí jedine cesta vedúca na Hradisko a že teda vytvorenie nových parkovacích miest nezamýšľajú. <

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod