Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Kultúra

Dvojica Hruštinec - Chlebana vystúpi v Dome odborov

Populárna a známa formácia poteší každého, kto má rád stredný prúd a ľudovú pieseň. Prichádza do Žiliny a po prvýkrát odohrá samostatný koncert.

18.03.2013 | 15:27

Na jednom pódiu s Jadrankou, Petrom Stašákom alebo Robom Kazíkom sme ich už videli. Tí, ktorí si však Števa Hruštinca a Jura Chlebanu naživo neužili v takej minutáži, ako by chceli, sa môžu tešiť na ich samostatný dvojhodinový koncert. Ich hosťom bude Mirka Klimentová, s ktorou v Žiline predstavia spoločný duet Sto mandolína – spievaný po chorvátsky. Pekná a ľúbivá chorvátčina je vôbec novinkou v ich repertoári a nachádza sa aj na pripravovanom siedmom CD, ktoré onedlho uzrie svetlo sveta. Na koncerte premiérovo odznejú piesne práve z tohto albumu. Okrem Mirky Klimentovej na pódium zavíta aj vynikajúci saxofonista Jozef Králik.

Večer bude však hlavne o dvojici Hruštinec - Chlebana. Opäť sa ukážu v rôznych podobách - ako dedko, babka, opilec či cigán - postavičky, ktoré si ľudia za sedem rokov mimoriadne obľúbili. O zábavu bude postarané, veď spevák, zabávač, moderátor a imitátor Števo Hruštinec má vraj v hrdle 150 hlasov a na jednom vystúpení ich použije niekedy až 40. Vtipy, ktoré sú súčasťou každého CD, si aj sám vymýšľa. Ako? „Pozerám sa okolo seba s otvorenými očami. Každý vtip, ktorý existuje, je vlastne príbeh, ktorý sa stal, lenže každý sa dívame inou optikou na to, čo je vtipné,“ vysvetľuje. Netradičné na ich hudbe je, že je iná než zvykneme očakávať od klasickej ľudovky. V ich piesňach je veľa prechodov do swingu a do jazzu, hoci melódia a texty ostávajú zachované.

„Tento štýl je originál, to sme my. A kombinácia hudby a humoru je ideálna. Nikdy sme pritom nešli na playback, je to neúcta voči divákom,“ hovorí šoumen Števo Hruštinec. Jeho kolega, Juraj Chlebana, sa na najnovšom albume predstavil i ako tvorca troch piesní. Zábavné duo baví obrovské množstvo ľudí a cítiť to na ich spätnej energii, smiechu a potlesku. Atmosféra v Žiline sa vraj nedá so žiadnym iným publikom porovnať. Presvedčiť sa o tom môžete 19. apríla o 18. h, kedy Števo Hruštinec a Juraj Chlebana vystúpia v Dome odborov na svojom prvom samostatnom koncerte.
-vc-, snímka archív ŠH

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod