Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 6°C

Spravodajstvo

Ekologické poháre na trhoch ľudia prijali, predajcom však stúpli náklady

Vianočné trhy v Žiline pripravili v tomto roku novinku. Zálohovateľné poháre sa stretli s pozitívnymi reakciami u návštevníkov trhov. Okrem ekologického efektu však priniesli aj zvýšené náklady pre predajcov. 

29.11.2022 | 15:25

Celkovo ich je v obehu viac ako 25-tisíc. Návštevník zaplatí za pohár dve eurá zálohu. Následne má dve možnosti, buď si ho nechá na pamiatku, alebo ho vráti v špeciálnom stánku, ktorý je na to určený.

„My sme radi, že sa myslí ekologicky a aj ľudia na zmenu reagujú pozitívne, ale nám to značne zvýšilo náklady. Platíme externej firme 17 centov za umytie každého pohára. Len pre mňa je to priemerne 100 eur denne navyše. Predtým klasické recyklovateľné poháre nás vyšli menej. Denne sa náklady dosť zvyšujú. Inak je všetko v poriadku ani na zálohu 2 eurá ľudia nič nehovoria skôr je niekedy problém s drobnými. Čo sa týka vracania pohárov a čakania, tak to sa nikto nesťažoval, to ide veľmi rýchlo. Aj kvalita pohárov vyhovuje,“ povedal svoj názor na ekologickú novinku Tomáš Harvánek, jeden z predajcov.

PORIADOK V MESTE

Ľudia to prijali celkom dobre aj podľa Michala Hulína zo stánku na trhoch. „Podstatné je, že je oveľa väčší poriadok, ako v minulých rokoch. V piatky večer tu bol neporiadok a to sa teraz nedeje. Ja si myslím, že miest na vrátenie by mohlo byť viac, aspoň 2-3. So zálohou nie sú problémy ani s vydávaním peňazí. Za umytie doplácame 17 centov a je to vyšší náklad, ale bola to podmienka predaja.“

Poháre môžete vymeniť v jednom zo stánkov. Ten obsluhuje Janka. „Poznajú to už zo zahraničia, kde to funguje roky. V radoch sa nečaká dlho, ani keď sú víkendy a je tu viac ľudí. Pozitívne je aj to, že nie je na námestí neporiadok, aj keď to je všetko o ľuďoch.“

PODMIENKY PREDAJA

Mesto zabezpečuje celú organizáciu trhov. „Program počas vianočných trhov, stavbu trhov (jednotlivé prvky, ich údržba a celoročné uskladnenie – stánky, altány, aj ich opravu, prípadne zakúpenie nových stánkov), odvoz smetí (vrátane separovaného odpadu), čistenie priestoru, elektrickú energiu, pohotovosť elektrikára vrátane všetkých elektrikárskych prác, bezplatné vstupy do pešej zóny. Okrem toho mesto zabezpečilo zakúpenie 25-tisíc vratných pohárov a logistiku tak, aby si počas dňa mohli vratné poháre kedykoľvek prevziať,“ vysvetľuje Vladimír Miškovčík s tým, že predajcovia mali požiadavku, aby neodoberali vratné poháre, aby mesto zabezpečilo stánok, kde sa poháre budú vracať. „To mesto zabezpečilo. Sumu 17 centov na stretnutí navrhli sami predajcovia. Pokiaľ im mesto zabezpečí zberný stánok a poháre počas dňa. Predajcom s občerstvením podľa zmluvy zostala povinnosť predaja nápojov do vratných pohárov. Nemáme položku, z ktorej by sme preplácali umývanie pohárov a vzali na seba ďalšie náklady. Samotný príjem z prenájmu stánkov sa preklopí do zabezpečenia všetkých vyššie uvedených činností. Zmluvu mali všetci k dispozícii, je to dohoda dvoch strán, keďže všetci predajcovia podpísali zmluvu, máme za to, že sme obojstranne prijali podmienky predaja,“ doplnil Miškovčík.

 

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod