Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 11°C

Spravodajstvo

Európa? Európa! Večer v divadle

Opýtajte sa poslancov Európskeho parlamentu. Nie cez elektronickú poštu, ale priamo pri osobnom kontakte. Takúto možnosť budete mať túto nedeľu v rámci diskusie Európa? Európa! v žilinskom mestskom divadle.

18.11.2013 | 13:20

Európa prechádza búrlivým obdobím. Pre mnohých jej obyvateľov sú to ťažké časy. Doba sa zmenila a my tiež. Európsky parlament má dnes väčšiu moc pri tvarovaní Európy než kedykoľvek predtým. A to dáva viac moci aj nám. Môžeme ovplyvňovať rozhodnutia, ktoré sa dotýkajú nášho života, ako aj života viac ako 500 miliónov ľudí. Môžete žiadať viac alebo menej, konať a vziať dôležitejšie i menej dôležité veci do vlastných rúk.

Šanca položiť otázku poslancom Európskeho parlamentu, ale aj zástupcom miestnej samosprávy, kultúrneho a spoločenského života na témy súvisiace so životom v Európskej únii, patrí medzi hlavné ciele tejto akcie. „Sme občanmi Európskej únie a mali by sme sa viac zaujímať o to, čo sa v nej deje. V Žiline už je takáto možnosť, občania môžu v Informačnom centre Europe Direct získať informácie alebo odpovede na otázky, ktoré ich zaujímajú. Celé toto podujatie smeruje práve k tomu, aby sa ľudia mohli priamo pýtať poslancov Európskeho parlamentu,“ potvrdil Ján Kirnág, riaditeľ Informačného centra Europe Direct Žilina.

Večer na tému Európa? Európa! bude v nedeľu 24. novembra od 18. hodiny v Mestskom divadle Žilina. Na začiatok je pripravená vernisáž výstavy fotografií s názvom Barbara Gindlová a priatelia: DEL KHAM. Od 19. h sa začne diskusný večer s europoslancami, zástupcami miestnej územnej samosprávy, predstaviteľmi kultúrneho a spoločenského života. Vstup je voľný. V programe je aj autorské čítanie spisovateľa Michala Hvoreckého a vystúpenie žilinskej hudobnej skupiny Balkansambel. Podujatie organizujú Informačné centrum Europe Direct Žilina, Združenie miest a obcí Slovenska, MUNICIPALIA a Mestské divadlo Žilina.

„Môže to byť alternatíva k sychravému nedeľnému večeru, na tejto akcii sa spája kultúra s informáciami. Kultúrno-spoločenský večer je spojený aj s panelovou diskusiou. Je to apel na občanov, aby sa aktívne zaujímali o dianie okolo seba. To, že sa nestaráte o politiku, neznamená, že sa politika nepostará o vás,“ pokračuje Ján Kirnág. Podľa neho chcú na budúci rok pokračovať v takýchto akciách spojených s neformálnou diskusiou. Najbližšia by sa mala konať na budúci rok v marci.

Pre študentov - prvovoličov budú organizovať podobné podujatie. „Vysvetlíme dôležitosť volieb do Európskeho parlamentu. V iných slovenských mestách funguje Café Európa, akcia, kde sa diskutuje na európske témy. Chceli by sme sa do tejto série zapojiť aj my v Žiline,“ doplnil riaditeľ Informačného centra Europe Direct v Žiline.

-vt-, snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod