Žilinský Večerník

24. október 2024 | Kvetoslava
| 3°C

Spravodajstvo

EXKLUZÍVNE - Dlhoročný poslanec Patrik Groma sa vzdáva svojich mandátov na meste i na župe

Patrik Groma (51) sa rozhodol vzdať oboch mandátov poslanca, v komunálnej politike bol nepretržite úctyhodných devätnásť rokov. Podľa našich informácií je to kvôli extrémnej pracovnej vyťaženosti.

17.06.2024 | 11:18

KONIEC ÉRY DLHOROČNÉHO POSLANCA

Patrik Groma vstúpil do komunálnej politiky v roku 2005 ako nezávislý kandidát, nikdy nebol členom žiadnej politickej strany. Za svoje pôsobenie podal najviac pozmeňujúcich návrhov, najmä pri predaji majetku mesta, kde neúprosne navyšoval vedením navrhnuté ceny, čím Žilina získala peniaze naviac. Za jeho poslanecký materiál o zvýšenom informovaní občanov – zverejnenie účtovných dokladov mesta na webovej stránke – dostala Žilina ocenenie Otvorená samospráva. V rokoch 2014 až 2018 zastával funkciu prvého viceprimátora mesta Žiliny, počas ktorého mesto zaznamenalo viacero pozitívnych výsledkov – 9. najtransparentnejšia samospráva, Žilina získala najmodernejší vozový park MHD v Európe a zrekonštruoval sa park na Bôriku. Patrik Groma je spoluautorom revitalizácie dvoch vnútroblokoch, a to Fatranská – Tatranská - Karpatská a Slovanská - Tulská. Nemalé investície vďaka efektívnemu hospodáreniu išli na opravu škôl, škôlok a infraštruktúry. Taktiež je spoluautorom 7 kníh o histórii Žiliny, z ktorých 3 sa stali knihami roka. Pri jednom rozhovore pre Žilinský večerník povedal: „Pyšný som najmä na našu rekonštrukciu najkrajšej secesnej pamiatky na Slovensku – Rosenfeldov palác, a taktiež na úplne nové verejné osvetlenie v celom meste, ktoré nám každoročne ušetrí státisíce eur. V čase môjho pôsobenia na žilinskej radnici až 50% Žilinčanov jazdilo v MHD bezplatne. Tiež sa nám podarilo za 4 roky vyčerpať z eurofondov 20 miliónov eur. A to nehovorím o výstavbe rozhľadne na Dubni, vyhliadky na Strániku a pumptrackovej dráhy na vodnom diele, za ktoré sme získali verejné uznania. Dokonca, v našom projekte bikesharing sme prekonali svetový rekord v počte vypožičania si bicyklov za 1 deň! A to je len špička hory úspechov, ktoré sme dokázali ako tím šikovných ľudí“.

NÁHRADNÍCI SÚ UŽ ZNÁMI

Patrik Groma nateraz končí v komunálnej politike k dátumu 2. júl 2024. Jeho náhradníkmi v mestskom zastupiteľstve sa stane Miriam Šuteková a v krajskom Jozef Augustín. „Je to pre mňa veľká pocta a súčasne záväzok voči obyvateľom kraja, kde žijeme. Osobne som naň pyšný a chceme z neho robiť stále lepšie miesto pre život jeho obyvateľov,“ dodal Augustín. Miriam Šuteková nám na  otázky neodpovedala.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod