Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Šport

EXKLUZÍVNE - Rastislav Chovanec: Veľké mesto ako Žilina by malo nájsť v rozpočte peniaze pre šport

Vystupuje v mene firmy ako poverený zástupca či reprezentant spoločníkov firmy LUPIZA. Reč je o Rastislavovi Chovancovi, ktorý má so svojimi spoločníkmi eminentný záujem odkúpiť žilinský hokej. Pre Žilinský večerník ponúkol exkluzívny rozhovor, kde načrtol smelé vyhliadky do budúcnosti.

09.05.2020 | 16:15

Zachytili ste informácie, že váš projekt nemusí byť nakoniec úspešný a klub môže smerovať do likvidácie?

Podľa môjho názoru by bolo veľkou škodou, aby hokej v Žiline nepokračoval ďalej. V prípade, že dostane náš subjekt dôveru, sme pripravení projekt plniť, tak ako sme ho predostreli v súťaži. Aké sú zámery poslancov, ktorí by nechceli pokračovanie hokeja, si nedovolím hodnotiť. Samozrejme, máme krízu a všetci sa snažíme šetriť. Avšak na verejnoprospešné aktivity, kde určite radím šport i profesionálny hokej, by malo také veľké mesto ako Žilina nájsť peniaze v rozpočte.

Taktiež sa spomína, že v prípade stability by Žilina mohla už nasledujúcu sezónu hrať extraligu. Ste na to pripravení?

Náš projekt v rámci ponukového konania mal 11 strán, celý materiál do predstavenstva mal 56 strán. My máme oveľa širšie rozpracovanú víziu, teda nielen tých 11 strán, ktoré išli do súťaže. Chceme s klubom dlhodobo pracovať, lebo na začiatku poskytneme priestor pre mladých hráčov a až potom máme ambíciu ísť cestou väčších športových výsledkov. V tejto dobe sa nedá nič vylúčiť a  Žilina určite patrí do extraligy. Ak by sa naskytla táto možnosť, tak by sme chceli o extralige rokovať.

Na akej úrovni by mal byť rozpočet klubu v prípadnej novej sezóne?

Rozhodnú termíny začiatku súťaží, čo ešte nikto nevie. Sme pripravení zabezpečiť rozpočet tak, aby Žilina patrila v I. lige určite medzi lídrov alebo v extralige mala dostatočný komfort a nepohybovala sa na posledných miestach tabuľky. Pri I. lige sme mali nastavený rozpočet na úrovni 500-tisíc eur, no je možné, že dôjde k určitým úpravám pre pandémiu či nižšiu podporu z mesta, ktorú sme očakávali.

O akú sumu ide?

Z nášho pohľadu okrem využívania štadióna s príslušenstvom je potrebná minimálna výška podpory 150-tisíc eur. Vzhľadom na krízu sme akceptovali návrh mesta, že priama dotácia bude 75-tisíc eur a požiadali sme o možnosť tých dodatočných 75-tisíc eur si privyrobiť vo forme viacerých benefitov pre našich sponzorov, ako je napríklad pár hodín ľadu navyše. Teda očakávame, že v rámci rôznych benefitov nás lokálni sponzori podporia a stratu 75-tisíc eur takto vykryjeme.

Prečo ste si vybrali ako nový podnikateľský zámer práve Žilinu? Je to náhoda alebo dobre premyslený zámer?

Sme veľkí športoví fanúšikovia, pochádzam z Trenčína a k hokeju mám pochopiteľne blízko, i keď momentálne žijem v Bratislave. Žilinu sme si nevybrali náhodou, je to 4. najväčšie mesto na Slovensku a má 4. najväčší štadión, čo sa týka kapacity. Žilina patrí do extraligy, má dobré mládežnícke zázemie, väčšie firmy i zahraničných investorov. Podľa nás sa na základe tohto vzorca dajú uplatniť princípy, na ktorých to my chceme stavať. Tými sú inovácie, moderné technológie či zaviesť dátovú analytiku do rozhodovania. Je to región, ktorý má potenciál.


 

Vy osobne hokeju rozumiete? Vaše meno je totižto v športových vodách Žiliny prakticky neznáme.

Som ekonóm, v minulosti som pôsobil na rôznych manažérskych pozíciách a vlastním niekoľko firiem. Tento projekt so žilinským hokejom chcem poňať z ekonomického hľadiska, určite nebudem vstupovať do športovej časti. Na to si vyberieme odborníkov priamo na hokej, mojím záujmom je venovať sa klubu naplno zo strategického hľadiska a tú dennú operatívu bude mať na starosti generálny, obchodný či marketingový manažér. Som pripravený skôr rokovať so strategickými partnermi či sponzormi, bude to moja „core biznis“ hlavná aktivita.

Nastal čas, aby žilinský hokej zažíval dlhšie roky viac radostí než starostí?

Presne toto je naša ambícia. Máme dlhodobý plán a pri kúpe je potrebné si už teraz nastaviť s mestom podmienky na tri roky dopredu, aby sa to nemenilo každý rok. Dalo by to obom stranám určitú stabilitu. Verím, že okolo klubu nebude veľa negatívnych šumov a podarí sa nám pritiahnuť divákov i sponzorov. Zvažujeme premenovať klub na Vlci Žilina, aby sme využili lokálny potenciál aj v marketingovom raste.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív R.CH., MsHK Žilina - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod