Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 3°C

Šport

EXKLUZÍVNE – Tréner Šošonov Pavol Staňo na odchode? Ponuky dostal iba zo zahraničia

Vydarená sezóna. Žilinský kouč Pavol Staňo (43) má za sebou prvý kompletný súťažný ročník v slovenskej Fortuna lige a s mladým tímom dokázal naplniť aj svoj trénerský potenciál. Exkluzívne pre Žilinský večerník v neskorých večerných hodinách po poslednom zápase sezóny prezradil mnoho zaujímavého.

02.06.2021 | 22:06

Z DETÍ UROBIL VÁŽENÝCH FUTBALISTOV

Budete sa pozerať na práve skončenú sezónu 2020/2021 v pozitívnom svetle?

Kto by nebol spokojný? Chalani ukázali za rok neskutočný progres a 3. miesto nám ušlo tromi bodmi. Ak by sme sa koncentrovali len na jeden cieľ, tak by sa nám to podržalo udržať. Za mesiac máj sme mali 11 zápasov, museli sme vyskladať tím a do toho zahrali 120 minút so Slovanom vo finále, čo nám stále najmä mentálne podlomí kolená. Aj preto si cením mužstvo, lebo vždy sme sa postavili a išli do ďalších zápasov na 120 percent. To je výborná správa, že sa nevzdávame, aj keď sem-tam dostaneme po ušiach.

Rok a pol ste šéfom lavičky, takýto herný skok s neznámymi mladíkmi aj s vaším pričinením sa nerodí asi ľahko. Čím to je, že z detí ste spravili taký krátky čas vážených futbalistov?

Vekom a niekedy aj po mentálnej stránke sú to ešte deti. Občas uletia a vidno, že potrebujú ešte čas. Avšak výkonnostne, disciplínou, ochotou pracovať v tréningu či v zápase sú najlepším mužstvom na Slovensku. Toto hovorím s úplne čistým svedomím. Dokážeme konkurovať skúsenejším celkom, no skúsenosť nenaberiete len tak za rok, treba odohrať množstvo ťažkých zápasov a niekoľko sezón. Náš realizačný tím sa snaží posúvať informácie tak, aby naše skúsenosti chlapci zúžitkovali čo najrýchlejšie. Vidieť, že nás počúvajú a idú stále hore.

Filozofia Žiliny i herný systém je jasne daný, na váš tím sa môže súper ľahko pripraviť, no už ťažšie je to realizovať na ihrisku. Je základom úspechu týchto chlapcov ochota nabehať za zápas množstvo kilometrov?

Oponoval by som vám – pripraviť sa na nás je ťažké. Dokážeme meniť herné systémy, úlohy v nich. Súper sa môže pripraviť na nás individuálne, ale stále vidíme, že vieme prekvapiť. Tím je vybehaný, pripravený šprintovať 90 a videli sme aj proti Zlatým Moravciach, že 120 minút a hrali sme do plných. To nemáme ešte vžité a to je aj pre nás pocta, že súper sa bojí hrať otvorenú partiu a čaká na svoje šance.

Čo vtlačil do tímu Pavol Staňo ako osobnosť a bývalý futbalista?

Odpovedám ako realizačný tím. My sme v ňom vyvážení, každý má nejaký pohľad na futbal. Za seba sa snažím odovzdať moje skúsenosti aj z tej mentálnej stránky, čo sa týka pripravenosti na zápas. Darí sa mi to, lebo na hráčov sa dobre pozerá. Fanúšikovia už neriešia, že majú 18 alebo 19 rokov, ale cítia hrdosť, keď vidia šprintujúceho chalana a iba číslo jeho dresu. Mňa osobne takéto veci tešia najviac.

Kedy vám bolo počas sezóny najťažšie?

Cítil som neustále veľkú podporu zo strany vedenia klubu, nikdy nepadali na optimizme a vždy po každom aj neúspešnom výsledku som necítil od nich niečo negatívne. Všetci sme vedeli, že hráči rastú a idú dopredu. Výsledok sa garantovať nedá, lebo aj lepšie mužstvá majú krízu. Dovolím si povedať, že my sme počas tohto roka a pol, čo som pri mužstve, hernú krízu nemali. Áno, chytili sme sériu troch prehier, no s nami to nezatriaslo. Aj prehraté zápasy so Slovanom či Dunajskou boli odmakané a chýbalo len málo, aby sme boli v nich úspešní. Podľa mňa sme krízu za rok a pol ani nemali.

Výsledok garantovať neviete, k tomu ani verdikty rozhodcov či systému VAR. Aký je váš osobný pohľad na túto technologickú novinku na Slovensku?

V šestnástke by som určite pustil tvrdšiu hru, za filmovanie by som dával karty, ruky by som prehodnocoval podľa pocitu a nie podľa toho, či je, alebo nie je ruka. V niektorých prípadoch tá ruka nič neznamenala, nezmarila šancu súpera a bola odpískaná ako penalta. Toto asi nemôže byť cieľ.

Kto vás najviac v sezóne potešil či prekvapil výkonnosťou? Prezraďte konkrétne mená.

Nikdy som to neurobil a nebudem robiť teraz výnimku. Je super, že sa presadili často aj odpisovaní chalani a dokážu byť zaujímaví pre slovenský futbal. Máme hráčov, čo ukázali progres a aj tých, o ktorých som sa dokázal oprieť. Kto to konkrétne bol, nechám na vašu dedukciu. Mená vám určite nepoviem.


 

 

PRIBUDLI ŠEDINY

V žilinskej futbalovej verejnosti sa dlhší čas bijú dva názorové svety. Sú žilinskí futbalisti tak extrémne kvalitní alebo naša liga je oproti konkurencii neskutočne slabá. Aký je váš pohľad?

Pokiaľ obidva tímy chcú hrať futbal, tak aj na Slovensku vidíme kvalitné zápasy. K tomu treba kvalitné ihrisko, súpera a potom si to môžu rozdať. So Slovanom, Dunajskou či Trnavou boli výborné zápasy. Avšak máme aj tímy v lige, ktoré nechcú mať kvalitný trávnik a už je to pre nich problém.

Ste expert na poľský futbal, tento žilinský tím by sa tam nestratil?

Ukázali sme kvalitu v príprave s poľskými tímami, i keď hrali o záchranu. Držali sme s nimi krok, minimálne sme im boli rovnocenným súperom a nehrali sme v najsilnejších jedenástkach. Dokázali sme aj tam hrať pekný futbal, čo by sme určite prezentovali aj v ďalších konfrontáciách s týmito tímami.

Omladli ste pri práci s týmito deťmi či práve naopak?

Skôr sa mi všetci smejú, že som zostarol, lebo mi vyskočili nejaké šediny. Nervy tam boli, mňa práca baví a s týmito chlapcami je to radosť. Majú talent a pre mňa je česť i zároveň zodpovednosť, lebo im ovplyvňuješ kariéru, čo je dosť zaujímavé.

Bývate v Čiernom na horných Kysuciach, dokázali ste si zvyknúť na dopravnú situáciu pri každodennej ceste zo i do Žiliny?

Stojím v kolóne aj 90 minút, pokiaľ je dobrá cesta, tak bežne som doma za 45 minút. Napríklad som prišiel na jeden z tréningov v týždni na motorke, čo je pre mňa výborný relax. To človek prestane po čase nejako vnímať.

Čaká vás krátka dovolenka od futbalu, ako ju strávite?

Mám to náročné, lebo budem v škole kvôli licencii a našej mikroskupine. Teda nemôžem ísť nikam, manželka pracuje a tiež nemôže ísť nikde. Ostane mi asi ako pred dvomi rokmi moja motorka a ak dokážem uniesť ženu z práce, tak vybehneme spolu na 3 dni a zresetujeme hlavu.

Pred tromi rokmi ste ešte bol trénerom Krásna nad Kysucou, teraz je z vás rešpektovaný slovenský kouč. Zamávalo to s vami?

Nie, kto ma poznal predtým, tak môže hovoriť. Ja vždy zostanem rovnaký, s nohami na zemi, momentálny záujem nijako neriešim. Doma ma učili, že sláva je poľná tráva a tak k tomu pristupujem. Ako je dobré, tak mávnutím prútika môže byť horšie. Ak robím na sto percent, tak si nemám nikdy čo vyčítať. Ak budeš úspešný, tak budeš a ak nie, tak si urobil všetko preto, aby sa tak stalo.


 

 

EVIDUJE PONUKY 

 

Ste pripravený ako tréner na odchod hráčov? Predsa len, po takejto sezóne musí byť o nich vo svete záujem.

Samozrejme, oni pracujú na tom, aby dostali šancu presadiť sa v zahraničí. Počkajme si, ale každému hráčovi by pomohlo zostať v Žiline ešte rok-dva. Viac by sa zohrali, u nás majú garantované, že neprežívame čiastočný neúspech. Vonku je to ťažšie, lebo tam treba dennodenne dokazovať a nikto s vami nebude pracovať v rukavičkách. To pre nich môže byť náročné, ale počkajme si. Zatiaľ na stole nie je žiadna zmluva na prestup.

Vy ostávate v Žiline? Zaregistrovali sme šumy, že máte odísť.

Vždy sú možnosti ako odísť.

Máte na stole reálnu ponuku?

Áno, ale v tomto momente som to absolútne neriešil. Koncentrujem sa na prácu v Žiline a verím, že sa nám tu podarí potešiť diváka.

Nedá sa potom nespýtať. Je to zo Slovenska či zahraničia?

Zo zahraničia.

Z Poľska?

Aj.

Z Česka?

Nie.


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ján Mintál

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod