Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 11°C

Z regiónu

EXKLUZÍVNE – Veľký prehľad poplatok za materské školy v obciach: Zvýšeniu sa takmer nikto nevyhol!

Mesto Žilina muselo pristúpiť k nepopulárnym opatreniam vo forme zvýšených mesačných poplatkov za materské školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Keďže zvyšovanie ceny energií a nové vládne opatrenia platia plošne, táto zmena sa dotkne aj materských škôl v obciach Žilinského okresu. Obce robia, čo môžu, aby nezaťažovali peňaženky rodičov, ale v niektorých prípadoch bola situácia až taká neúnosná, že sa dokonca zvažovalo dočasné zatvorenie prevádzky. To by však malo katastrofálny dopad na pracujúcich rodičov. Kompenzáciou pre niektorých bude zvýšený daňový bonus na dieťa. Pýtali sme sa teda v niektorých obciach, ako zvládajú túto neľahkú situáciu u nich.

09.03.2023 | 08:33

Varín. Podľa všeobecne záväzného nariadenia je  výška mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole v sume 15 eur na  mesiac za jedno dieťa. Ide o zvýšenie zo súčasných 11 eur. Príspevok sa neuhrádza za dieťa, ktoré plní povinné predprimárne vzdelávanie. Výška mesačného poplatku za školský klub je 10 eur.

Teplička nad Váhom. Poplatok za pobyt v materskej škole sa oproti minulému roku nezvyšoval. Stále zostáva 16 eur na mesiac za jedno dieťa. Poplatok sa bude pravdepodobne zvyšovať, ale v súčasnosti nie sú ešte pripravené všetky podklady.

Gbeľany. Podľa našich informácií poplatok v tejto obci ostáva zatiaľ oproti minulému roku nezmenený. Poplatok za pobyt dieťaťa v materskej škole je 13 eur za dieťa na mesiac. Od poplatku je oslobodené dieťa jeden rok pred začatím povinnej školskej dochádzky a zákonní zástupcovia, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi.

Krasňany. Obec Krasňany v súlade s ustanovením § 28 ods. 5 školského zákona určuje výšku mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole v sume 15 eur na mesiac za jedno dieťa. Tento poplatok ostáva oproti minulému roku nezmenený.

Terchová. Za pobyt dieťaťa v materskej škole zriadenej obcou prispieva zákonný zástupca na čiastočnú úhradu výdavkov v nej mesačne na jedno dieťa sumou 20 eur. Príspevok v materskej škole sa neuhrádza za dieťa, ktoré má jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky. Poplatok za materskú školu 20 eur schválili poslanci na zasadnutí obecného zastupiteľstva vlani v decembra a platí od 1. februára 2023. Od roku 2014 do 31. januára 2023 bol poplatok 13 eur.


 

 

Lietavská Lúčka. Obec Lietavská Lúčka v zmysle všeobecne záväzného nariadenia o výške príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti obce vyberala v rokoch 2019 – 2022 sumu 10 eur za dieťa v materskej škole na mesiac. Prijatím nového VZN dňa 20.02.2023 zvýšila poplatok na 13 eur za dieťa na mesiac. Príspevok neuhrádzajú predškoláci a  deti rodičov poberajúcich dávky v hmotnej núdzi.

Rajecké Teplice. Mesačný poplatok na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v MŠ je 12 eur. Tento poplatok ostáva oproti roku 2022 nezmenený. Deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné (spravidla od 5 rokov), tento poplatok neplatia. Mesačný poplatok za školský klub je 5 eur. Stravná jednotka na dieťa je 2,10 eura.

KUNERAD. V tunajšej materskej škole sa poplatok postupne zvyšoval z 10 eur na súčasných 14 eur. Kapacita škôlky je naplnená, navštevuje ju 53 detí. Keďže obec sa rozrastá nielen o nové byty, ale aj rodinné domy, tým pádom aj o mladé rodiny, je predpoklad, že počet žiadostí o umiestnenie dieťaťa v škôlke bude stúpať. Pri budove škôlky by sa malo aj pristavovať, no zatiaľ je naplánovaná rozsiahla rekonštrukcia, ktorá bude zahŕňať výmenu okien, radiátorov, kotlov či zateplenie. 

Štiavnik.  V Materskej škole v Štiavniku je aktuálne 106 detí. Záujem o umiestnenie detí je veľký, čo v obci riešia rozšírením kapacity škôlky o dve triedy, teda o 30 detí, v rámci výzvy na zvýšenie kapacity materskej školy. Momentálne prebieha verejné obstarávanie. Poplatok za MŠ je 10 € od 1. 9. 2020. Odvtedy sa nezvyšoval. Zvyšoval sa len poplatok do ZRPŠ, o ktorom rozhodli rodičia v ankete. 

 

Plánom obnovy: väčšiu šanca umiestniť dieťa v materskej škole

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti zameranú na zvyšovania kapacít materských škôl. Od 24. Augusta 2022 môžu zriaďovatelia materských škôl žiadať o financovanie projektov na dobudovanie chýbajúcich kapacít. Cieľom vyplývajúcim z Plánu obnovy a odolnosti je vybudovať 12 352 miest v materských školách tak, aby sa každé dieťa vo veku od troch rokov do nástupu na povinnú školskú dochádzku mohlo od 1. septembra 2025 zúčastňovať na predprimárnom vzdelávaní a zároveň v obnovených priestoroch dosiahnuť úsporu primárnej energie aspoň na úrovni 30 %.

 

 

Autorky: Andrea Kožiaková, Iveta Frolková

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod