Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Spravodajstvo

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR - Americký veľvyslanec navštívil Žilinu: Najväčší poklad máte vo svojich ľuďoch

Počas jediného dňa v Žiline toho stihol neúrekom. Najprv sa stretol so študentmi, neskôr so zástupcami mesta či žilinskej župy, družný rozhovor viedol s predstaviteľmi Žilinskej univerzity, no hlavne prišiel vzdať hold astronautovi Eugenovi Čerňanovi. Americký veľvyslanec Gautam A. Rana si našiel v nabitom programe čas odpovedať aj na naše zvedavé otázky, pričom práve naša redakcia z regiónu dostala ako jediná možnosť uskutočniť tento exkluzívny rozhovor.

04.02.2023 | 08:40

Ste na Slovensku od septembra minulého roka. Ako sa vám zatiaľ u nás páči?

Máte nádherné mestá, ako sú Bratislava, Trnava, Prešov, Košice a ľudia na Slovensku sú úžasní. Teší ma, že budem mať možnosť postupne objavovať krásy vašej krajiny. Páčia sa mi aj vaše hory, no priznám sa, že tu máte v zime naozaj chladno, čo nemám veľmi rád.

Toto je vaša prvá návšteva Žiliny? Poznáte naše mesto, kraj, prípadne nejakú známu osobnosť z tohto regiónu – politika alebo športovca?

V Žiline som po prvýkrát. Stihol som sa stretnúť a zoznámiť s vašou pani župankou a pánom primátorom, spoznať zástupcov mesta, Žilinského samosprávneho kraja  a Žilinskej univerzity. No poznám významnú osobnosť vášho regiónu a tou bol Američan slovenského pôvodu, astronaut Eugen Čerňan, ktorého starí rodičia pochádzali z Vysokej nad Kysucou. Bol to posledný človek, ktorý vstúpil na Mesiac a bolo to presne pred päťdesiatimi rokmi. Mesto Žilina je krásne, rovnako tak i príroda, ktorá ho obklopuje. Pozerám sa z okna Žilinskej univerzity a neviem sa vynadívať na tie krásne pohoria, ktoré ju obklopujú. No najväčší poklad máte vo svojich ľuďoch. Mal som možnosť stretnúť mladých ľudí, študentov vo veku asi šestnásť až devätnásť rokov a bol som doslova šokovaný ich prehľadom, inteligenciou a záujmom. Žil som v desiatich krajinách a precestoval som takmer sedemdesiat krajín sveta, ale tak jedinečných ľudí, akými sú Slováci stretnete len ťažko. Som naozaj očarený vaším ľudským kapitálom.

Takmer každý si Žilinu spája s hviezdou svetovej cyklistiky Petrom Saganom. Počuli ste už o ňom?

Priznám sa, že cyklistiku nesledujem, a teda Petra Sagana nepoznám, no verím, že je úspešný a môžete sa touto osobnosťou pýšiť. Zato som fanúšikom lyžovania a Petru Vlhovú sledujem v napínavých zápasoch o pódiá s Michaelou Shiffrinovou. Mám veľmi rád Petru aj Michaelu a ich spoločné zápolenia. Sú tam oni dve a až potom je zvyšok pretekárok, sú mimoriadne talentované. Ja Slovensko vnímam ako krajinu, ktorá miluje outdoorové aktivity a šport a dosahuje v ňom, aj napriek iba piatim miliónom obyvateľov, mimoriadne výsledky. Napríklad máte teraz dvoch excelentných hokejistov, ktorí boli minulý rok v americkom drafte NHL prvý a druhý draftovaní – Juraj Slafkovský a Šimon Nemec, ktorý hrá za môj domáci obľúbený tím New Jersey Devils. Mnohí vaši športovci dosahujú svetovú úroveň pri tak malom počte obyvateľov. Je to neuveriteľné a môžete byť na seba právom hrdí. Vyrastal som v rodine, kde sme šport milovali a ja som športový fanúšik. Mám rád už spomínané lyžovanie, hokej, ale i americký futbal, basketbal a bejzbal. S rodinou sme fanúšikmi futbalu, poctivo sme sledovali každý jeden zápas majstrovstiev sveta. Na Slovensku to priam núti k outdoorovým aktivitám, a tak som už absolvoval aj zopár turistických výletov. Ja osobne sa udržiavam v kondícii v domácej posilňovni.


 

 

Tento rozhovor robíme na pôde Žilinskej univerzity. Je vzdelanostná úroveň Slovákov oproti tej americkej diametrálne odlišná?

Bohužiaľ, to neviem za tak krátku dobu môjho pôsobenia na Slovensku posúdiť. Čo som si ale všimol je, že máte trochu iný systém vzdelávania a školstva. Nakoniec aj školský systém v USA sa líši v závislosti od jednotlivých 50 štátov. Vnímam však vašich študentov stredných a vysokých škôl ako mimoriadne múdrych, nadaných a talentovaných. Tiež viem, že využívajú dostupné možnosti štúdia na vysokých školách po celej Európe, čím získavajú kvalitné vzdelanie, skúsenosti a pracovné zručnosti. Kľúčom úspechu sú ale možnosti, ktoré ich čakajú na Slovensku, keď sa vrátia po štúdiu naspäť domov. To je už ale úlohou vašej vlády sa s touto mimoriadnou výzvou popasovať. Vidím však aj v tejto oblasti svetlú budúcnosť pre Slovensko.

Na Slovensku oslavujeme 30 rokov samostatnosti. Ako sa pozeráte na naše vzájomné vzťahy s USA za toto obdobie?

Bilaterálna spolupráca medzi USA a Slovenskom je jedinečná. Máme vynikajúce a pevné vzťahy už viac ako 30 rokov, a to ešte z čias Československa, na ktoré sme spoločne úspešne nadviazali. Hlavnou témou sú spoločné záujmy, na ktorých práve pracujeme. Jedným z nich  je aj spolupráca pri pomoci vojnou ohrozenej Ukrajine a utečencom. Slovensko odvádza fantastickú prácu v humanitárnej oblasti, v poskytovaní vojenskej, materiálnej pomoci a zdravotnej starostlivosti ľuďom z Ukrajiny, zmietanej vojnou a ohrozovanej Ruskom. Amerika aj Slovensko spolu bojujú proti Putinovskému režimu. Obchodná spolupráca, import, export medzi USA a Slovenskom za posledných päť rokov vzrástla z 2,8 na 5,4 biliónov dolárov. Verím však, že v nasledujúcich piatich rokoch túto spoluprácu zdvojnásobíme. Obchodná spolupráca je veľmi dôležitá aj pre tvorbu pracovných príležitostí na oboch stranách. Realizujú sa výmenné pobyty študentov stredných škôl ako i rôzne formy štipendií pre vysokoškolákov, ktoré sú mimoriadne dôležité pre ďalší rozvoj vzájomných vzťahov. Verím, že stále viac Slovákov bude mať možnosť navštíviť USA, a rovnako tak Američania možnosť objavovať krásy Slovenska.

Keďže ste sa v predchádzajúcej otázke dotkli aj rusko-ukrajinskej vojny, veľa ľudí na Slovensku ešte stále nevidí Rusko ako agresora, špeciálne v našom severnom regióne cítiť stále sympatie voči Rusku. Ako by ste vysvetlili, že Rusko je v tejto vojne okupantom?

Rusko je jednoducho v dezinformáciách vynikajúce, to im treba nechať. Manipulácia s informáciami je pre nich kľúčová. Zapĺňajú internet a tlač účelovými správami. To je naozaj hanba. Jediné, čo musíte urobiť, je zmeniť vysielaciu stanicu za objektívnu a nezávislú. Pre objektivitu správ a informácií je veľmi dôležitá sloboda tlače. Treba v ľuďoch rozvíjať a podporovať kritické myslenie tak, aby si vedeli informácie selektovať. To, že je Rusko agresorom netvrdia iba Spojené štáty, ale i Organizácia spojených národov a humanitárne organizácie, ktoré poukazujú na násilie a hromadné zabíjanie obyvateľstva na Ukrajine. Bombardujú mestá a školy, zabíjajú deti, a to bez vojenskej nutnosti. To sú všetko fakty. Naše vlády spoločne pracujú na šírení objektívnych informácií a zastavení dezinformačných kampaní. Veľmi dôležité sú dva body - vzdelanie a sloboda tlače, ktorá prináša pravdu svetu i v podobe investigatívnej žurnalistiky. USA poskytlo slovenskej vláde päť miliónov dolárov na vytvorenie programov proti dezinformáciám, ktoré na Slovensko prúdia z Ruska.

Je možné čitateľom vysvetliť a zároveň ich presvedčiť, že má USA dobré úmysly v súvislosti s touto vojnou, ale i celkovo v rámci svojich politických záujmov? Mnoho ľudí je historicky ovplyvnených ešte z čias komunizmu, keď bola Amerika úhlavným nepriateľom východného bloku. Dá sa vôbec nepodliehať dezinformáciám?

V prvom rade chcem, aby bolo jasné, že netreba z historicky ovplyvnených postojov obviňovať bežných ľudí, taká bola doba. Nerobia nič zlé. Človek sa v bežnom živote sústreďuje viac na svoju prácu, úhradu poplatkov a svoju rodinu. Nemá čas dopodrobna sa venovať politike ako politici a diplomati, ktorí sa viac orientujú v historických faktoch, čítajú viac tlače, pozerajú televízne správy a internet. Obviňujem z toho Rusko, ktoré  šíri klamstvá. Žijeme vo svete dezinformácií a manipulácie. Rusko i Čína sú v tom veľmi dobré. V týchto krajinách internet a sociálne médiá pre svojich obyvateľov cenzurujú, prípadne úplne zakazujú. Čína má na to dokonca zákon. Ľudia by mali mať sociálne siete a slobodu. Mali by mať prístup k objektívnym a presným informáciám. Pre nás je výzvou promovať slobodnú žurnalistiku, vzdelávať ľudí, rozvíjať v nich kritické myslenie tak, aby vedeli selektovať pravdivé informácie od dezinformácií. Nie je to ľahké.

Čo vás za ten polrok, ktorý ste na Slovensku, najviac na Slovákoch  negatívne prekvapilo?

Nepovedal by som, že negatívne, no určite som si všimol jednu vec. Ja som typický Američan – prirodzený optimista. Mám pocit, že ľudia na Slovensku ťažšie nesú neúspech. Netreba sa vzdávať, nikdy! Príkladom je napríklad Silicon Valley a Steve Jobs, ktorého vyhodili a nakoniec sa po desiatich rokoch vrátil a vytvoril najväčšiu kampaň pre Apple alebo Bill Gates, ktorý sa tiež v istých úsekoch podnikania trápil a nakoniec uspel, pretože sa nevzdal. Mnoho úspešných podnikateľov a spoločností skrachovalo, no v konečnom dôsledku uspeli, pretože ich to nepoložilo. Optimizmus, neustále pokúšať šťastie a nevzdať sa pri prvých neúspechoch je súčasťou americkej nátury. Tým, samozrejme, nechcem povedať, že Slováci sú pesimistickí, no chýba im trochu väčšia dávka optimizmu. Pritom ste dokázali ako krajina tak veľa. Odviedli ste neuveriteľnú prácu, keď ste sa stali členom Európskej únie, máte euro, ste členom NATO a to všetko ste dosiahli v relatívne krátkom čase, na čo môžete byť nesmierne hrdí a optimistickí. Som veľkým fanúšikom vašej krajiny, možno väčším ako mnohí z vás. Veľmi vám fandím, držím palce a teším sa na ešte väčší rozvoj našich vzájomných vzťahov.


 

Akým americkým ambasádorom na Slovensku chcete byť? Máte určité ciele a poslania v tejto funkcii?

Mám štyri hlavné ciele, ktoré som si stanovil s mojím tímom. Rád by som v niektorých z nich kontinuálne pokračoval, a tak nadviazal na mojich predchodcov. Prvým je regionálna bezpečnosť s prihliadnutím na aktuálnu situáciu a vojnový konflikt na Ukrajine, ktorá veríme, že vyhrá. Druhým cieľom je obchod, ekonomická výmena a partnerstvo, tvorba pracovných príležitostí na oboch stranách. Tretím je energetická bezpečnosť a nezávislosť. No a tým štvrtým cieľom je zvýšenie a posilnenie kontaktov medzi Američanmi a Slovákmi. Naša krajina je otvorená príležitostiam a ľuďom z celého sveta a aj vďaka tomu sa Eugenovi Čerňanovi splnil jeho sen. V histórii Ameriky nájdete veľa úspešných Američanov so slovenskými koreňmi. Ja mám indické korene a som na to hrdý, takže už len tým budem iný ako moji predchodcovia. Amerika je jedinečná v tom, že sme veľmi diverzifikovaná spoločnosť, máme rôzne korene, ale tvoríme jeden úžasný celok.

A vaše osobné vízie  na rok 2023?

Keď je šťastná moja rodina, som šťastný aj ja. Odpoveď sa teda viaže na ňu a mojich dvoch synov, ktorí sú vo veku osem a päť rokov. Mám veľké šťastie, že sú veľmi flexibilní. Chlapci s nami odmalička cestujú po svete a získavajú skúsenosti z rôznych regiónov a kultúr vďaka mojej práci. Naposledy sme žili v Alžírsku a tam nie sú také prekrásne hory ako u vás, iba púšť. Veľmi radi by sa tento rok naučili lyžovať, no a starší syn sa chce stať hokejistom. Chcel by som ísť s rodinou na túru do Nízkych i Vysokých Tatier a opäť navštíviť Dni zela v Stupave. No a môj osobný cieľ číslo jedna na rok 2023 je dokonale spoznať vašu krásnu krajinu a všetky jej regióny.


 

 

 

SLOVENSKÉ NAJ

Najobľúbenejšie slovenské jedlo: slovenské pivo

Najznámejší Slovák: astronaut Eugen Čerňan

Obľúbená slovenská športovkyňa: Petra Vlhová

Obľúbený slovenský športovec:  Šimon Nemec – New Jersey Devils

Najkrajšie miesto na Slovensku: Tatry

Najväčší poklad na Slovensku: ľudský kapitál

Najobľúbenejšie slovenské slovo: dobre


 

 

 KTO JE GAUTAM A. RANA?

 - Pochádza z New Yersey

– Americký kariérny diplomat indického pôvodu.

 – Má 2 synov vo veku päť a osem rokov.

 – Od septembra 2022 dezignovaný veľvyslanec Spojených štátov na Slovensku.

-  Absolvent University of Pennsylvania, Vanderbilt University  School of Law v Nashville a National Defence University v Pakistane.

 – Pôsobil v Alžírsku, Slovinsku, Indii, Iraku, Pakistane, Afganistane a Spojených arabských emirátoch.

 – Keď mal Rana rok, jeho otec odišiel do Spojených štátov a o tri roky neskôr sa k nemu pripojila rodina.


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Mária Chudíková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod