Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -3°C

Spravodajstvo

Falošné zbierky opäť v uliciach Žiliny! Dajte si pozor na podvodníkov, FOTO

Mestskí policajti zo Žiliny upozorňujú obyvateľov aj návštevníkov mesta na falošné zbierky, ktoré sa opäť rozbehli v uliciach Žiliny. Podvodníci sa môžu vydávať za hluchonemých alebo inak hendikepovaných.

19.09.2019 | 13:30

Pozor, nedajte sa oklamať! Mestská polícia opäť zaznamenala aktivity podvodníkov prevažne rumunskej národnosti, ktorí v našom meste vykonávajú verejné zbierky.

„Kamerovým systémom sme osoby lokalizovali, preverili, doriešili a ich činnosť ukončili. Pristavujú ľudí a predkladajú im na podpis zhotovené papiere s logom rôznych organizácií a žiadajú peniaze na charitu priamo do ruky. Aby vzbudili dôveryhodnosť oslovených ľudí, v kolónkach dokumentu majú vymyslené predpísané údaje osôb, ktoré im poskytli finančné prostriedky. Samozrejme, niektorí predstierajú hluchonemých alebo inak postihnutých," upozorňujú žilinskí mestskí policajti.


Polícia odporúča:

V prípade zistenia takýchto podozrivých osôb neotvárať peňaženku, ale kontaktovať mestskú alebo štátnu políciu.

Ľudia by si mali vždy preveriť, či je zbierka povolená a osoba, ktorá od nich žiada peniaze, je oprávnená zbierku vykonávať.

Ak sa vykonáva zbierka zbieraním do stacionárnych pokladničiek alebo do prenosných pokladničiek (neexistuje však zbierka priamo do rúk), je právnická osoba vykonávajúca zbierku povinná zabezpečiť pokladničky proti násilnému otvoreniu a proti odcudzeniu vložených príspevkov. Právnická osoba je povinná pokladničku označiť názvom právnickej osoby vykonávajúcej zbierku nápisom "Verejná zbierka", registrovým číslom zbierky a názvom správneho orgánu, ktorý zbierku zapísal do registra zbierok.

Autor: - r -

Zdroj: MP Žilina

Foto: MP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod