Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Spravodajstvo

Farský kostol pripravujú na komplexnú rekonštrukciu

Katedrálu Najsvätejšej Trojice v Žiline čaká po 70 rokoch generálna rekonštrukcia. S opravou začínajú od krovu.

22.04.2013 | 15:34

ŽILINA. Katedrála Najsvätejšej Trojice, medzi Žilinčanmi nazývaný aj Farský kostol, je už osemsto rokov neodmysliteľnou súčasťou Žiliny. Momentálne žije menším stavebným ruchom, ktorý je predzvesťou niečoho väčšieho. „Postupne pripravujeme generálnu opravu celej katedrály. Na odporučenie Krajského pamiatkového úradu Žilina a reštaurátorov sa v týchto dňoch realizuje v katedrále výmena poškodených častí krovu, lokálne opravy strešnej krytiny a čistenie podkrovných a vežových priestorov,“ informuje hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička.


Práce v hornej časti kostola sú prvou etapou pripravovanej rekonštrukcie. Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu Žilina vysvetľuje: „V podkroví boli relatívne vysoké vrstvy stavebného odpadu, napríklad aj stará škridla z 19. storočia, ktoré zaťažovali klenby kostola, a preto ich je potrebné odstrániť.“


V roku 2011 realizovali v kostole dva výskumy. Vývoj stavby zdokumentoval architektonicko–historický výskum, z ktorého vzišli nové poznatky. Napríklad, že kostolná veža je z najstaršej stavebnej fázy, teda z obdobia, keď kostol nebol ešte trojloďový, ale len jednoloďový. Podarilo sa objaviť aj zamurované gotické okno v južnej bočnej lodi zo 14. storočia. Reštaurátori, ktorí sa podieľali na druhom výskume, naopak zistili, že až na malé výnimky sa v interiéri kostola nezachovali staršie historické omietkové vrstvy s maliarskou úpravou. „Z pôvodnej historickej výmaľby z obdobia obnovy kostola po požiari, ktorú viedol Jozef Božetech Klemens, zároveň autor oltárov v kostole, reštaurátorský výskum identifikoval len zachovaný fragment, a to výmaľbu bočnej kaplnky sv. Jána Nepomuckého. V ostatných častiach kostola bola výmaľba odstránená počas nasledujúcich obnov v priebehu 20. storočia,“ dodáva Vladimír Majtan.


Naposledy bola Katedrála Najsvätejšej Trojice rekonštruovaná v roku 1942. Dátum ďalšej pripravovanej obnovy zatiaľ nie je stanovený, do konca mája by však mali ukončiť čistiace práce v podkroví a na streche.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod