Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

10. december 2019 | Radúz
| 1°C

Žilinský diár

Fašiangový sprievod mestom Čadca

  • 28.2.2017 14:00  Čadca

Fašiangy – symbol veselosti, zábavy, hodovania a pitia. Fašiangové obdobie začína od Troch kráľov a končí v utorok, deň pred Popolcovou stredou, ktorou začína obdobie štyridsaťdňového pôstu bez zábav, tancovačiek a svadieb. Fašiangové obdobie vyvrcholí tradičným fašiangovým sprievodom masiek a symbolickým pochovávaním basy. V utorok 28. februára 2017 nám poslednú fašiangovú zábavu pripraví folklórna skupina zo Zborova nad Bystricou tradičným fašiangovým sprievodom mestom Čadca. Sprievod začína o 14.00 hod. pred Kysuckým múzeom v Čadci, pôjde smerom k obchodnému domu Tempo, cez Matičné námestie, pokračovať bude smerom ku Kysuckej knižnici cez Palárikovu ulicu k Mestskému úradu a svoje účinkovanie ukončí pred Kysuckým múzeom. Na podujatie vás srdečne pozýva Žilinský samosprávny kraj a Kysucké múzeum v Čadci. Skôr narodeným ponúkame spomienky na mladé časy a mladým zoznámenie sa s ľudovými tradíciami. Prajeme vám príjemné prežitie fašiangového obdobia.

„Kúsok“ z histórie: Fašiang končil popolcovou stredou. Pred touto sa od nedele obeda tancovalo do utorka pol noci. Zábavy sa konali v miestnych krčmách. Muziku platil krčmár, nakoľko mal z toho zisk. Celodenné tancovanie sa striedalo s jedením. Každý priniesol niečo na občerstvenie. Gazdiné si odskočili domov obriadiť dobytok a opäť pokračovali v zábave. Na túto zábavu chodievali radi staré gazdiné, ktoré tancovali na široko cez celú krčmu od kúta do kúta, aby sa im urodil ľan a natkali z neho široké kusy plátna. Na fašiangový utorok sa varila kapusta so slaninou. Slanina sa volala „ Ftorková šprka“. Kapusta sa zjedla a slaninu si odkladali na liečenie. Prikladali ju počas roka na rany, potierali vyrážky /humporu – ekzém/ a pod. Na fašiangový utorok gazdiné vyvárali hrnce od mastnoty, v ktorých počas roka varili, lebo od stredy, kedy začal štyridsaťdňový pôst, sa používal na varenie len ľanový olej.

Zdroj: Kysucké múzeum v Čadci

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod