Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 17°C

Z regiónu

Fašiangy sa blížia. V Kysuckom múzeu budú oslavovať tento víkend, povestné veselice v Rajeckej doline vypuknú už budúci týždeň

Sprievody masiek po obciach a mestách patria k slovenským tradíciám. Predpovedajú príchod veľkonočného obdobia a s tým spojený pôst, ktorý začína 14. februára Popolcovou stredou. Dovtedy si treba užiť ešte poslednú zábavu zakončenú „pochovávaním basy“. Obľúbené fašiangové sprievody a zábavy začínajú tento víkend na Kysuciach.

03.02.2024 | 08:46

Kysucké múzeum, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, pripravilo v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke na nedeľu 4. februára 2024 tematické podujatie Fašiangy na dedine. Pre návštevníkov pripravili bohatý program, od rána budú v Krčme z Korne rozvoniavať fašiangové jedlá. Milovníci sladkých dobrôt sa môžu tešiť na šišky, koláče varené víno či čaj s rumom. Samozrejme, nezabudli ani na folklórne vystúpenie, pochovávanie basy a fašiangový sprievod masiek.

Vo fašiangovom sprievode sa objavia rozmanité postavy od zvierat až po bežné povolania. Tie tradičné  masky si návštevníci počas podujatia môžu pozrieť v jednotlivých objektoch skanzenu. Masky zhotovili z tradičných materiálov presne tak, ako vznikali na dedinách pod rukami našich predkov. V jednej z masiek sa budú môcť návštevníci aj odfotografovať. Okrem uvedenej výstavy bude v ponuke aj výstava Ornament, ktorá prezentuje pestrosť ornamentálnej výzdoby na Kysuciach s využitím zbierkového a dokumentačného fondu Kysuckého múzea. Výstavu dopĺňajú informačné banery so sprievodným textom a fotografiami.

Pre detského návštevníkova pripravili aj interaktívne tabule, na ktorých si budú môcť nakresliť alebo vytvoriť z magnetov ľubovoľný ornament. Nezabudli sme ani na milovníkov Historickej lesnej úvraťovej železnice, pretože počas podujatia bude zo Stanice Skanzen  premávať dvadsať minútové jazdy aj vláčik s krytým vozňom.

Múzeum kysuckej dediny bude v túto nedeľu otvorené od 10.00 do 15.30 h a všetci návštevníci, ktorí prídu v maskách a zapoja sa do sprievodu budú mať vstup zadarmo.

 

Zábava a sprievody v Rajeckej doline

Mesto Rajec pozýva na Rajecké fašiangy, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. februára 2024 na rajeckom námestí. Predpoludním si môžete pozrieť spracovanie mäsa počas tradičnej zabíjačky, od 12.00 h si budete môcť zakúpiť fašiangové dobroty ako pečené klobásy a „jelítka“, pečené mäso či niečo tekuté na posilnenie. Zabavia a roztancujú vás Fašiangári z Ďurčinej.

V Čičmanoch si fašiangový festival naplánovali v rámci spolupráce obce s folklórnou skupinou Lastovienka na sobotu 10. februára. Fašiangový sprievod pôjde od obecného úradu o 9.30 h do dolného konca, kde navštívi domácich aj chalupárov v ich príbytkoch. Postupne sa presunie pred drevenicu Ondreja Gregora, kde bude krátky program o 12.00 h Po programe bude sprievod pokračovať na horný koniec a do lyžiarskeho strediska. Fašiangárov môžete stretnúť počas celého dňa a zabaviť sa s nimi počas ich putovanie po dedine. Počas fašiangového dňa v Čičmanoch môžete navštíviť DC Ranč (bývalé družstvo), kde bude fašiangová zabíjačka od 10.00 h spojená s predajom mäsových výrobkov.

V sobotu 10. februára organizuje fašiangovú zábavu aj DHZ Konská. Sprievod začína od 9.00 h s obecnou muzikou, pokračovať bude o 21.00 h v miestnom kultúrnom dome, kde sa o zábavu postará muzika Roknes.

Zbyňovské fašiangy v réžii miestneho DHZ začínajú v sobotu 10. februára sprievodom masiek obcou už od 9.00 h. Zábava je pripravená v sále obecného úradu od 20.00 h.

Niekoľkodňové veselice

V Rajeckej Lesnej budú tradičné fašiangy trvať štyri dni od soboty 10. do utorka 13. februára. V sobotu majú naplánovanú diskotéku od 21.00 h. V nedeľu začínajú fašiangy slávnostnou svätou omšou v miestnej bazilike. V poobedňajších hodinách so začiatkom od 15.00 h je oficiálne stretnutie na námestí v Rajeckej Lesnej, kde trojdňovú zábavu odštartujú krojovaní junáci so švárnymi dievčinami vystúpením pred obecným úradom. Neskôr bude zábava pokračovať v miestnom kultúrnom dome. Tanečná zábava je naplánovaná vo večerných hodinách aj v pondelok aj utorok. V posledný deň fašiangovej zábavy sa úderom polnoci bude pochovávať basa, čím sa oficiálne začína 40-dňový pôst.

Aj obec Fačkov je známa svojím fašiangovým sprievodom a niekoľkodňovou veselicou. V piatok 9. februára si pre deti pripravili Detský karneval, v sobotu pozývajú na fašiangovú zabíjačku s tradičnými zabíjačkovými špecialitami a hudobným programom s Ďurčanskou päťkou, FS Kľak a ľudovým zabávačom Števom Hruštincom. V pondelok bude ľudová zábava v hostinci Urbár. Tradičný fašiangový sprievod je v obci pripravený v utorok 13. februára už od ranných hodín. Zábava bude potom pokračovať od 17.00 h v miestnom kultúrnom dome.

Autor: - r -

Foto: archív Kysucké múzeum

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod