Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 0°C

Hudobná

FS Rovňan opäť zabodoval!

FS Rovňan z obce Veľké Rovné sa po týždni vrátil zo zájazdu v Bulharsku, kde ako jediný zástupca zo Slovenska reprezentoval našu krajinu.

16.09.2013 | 14:54

V dňoch 25. - 31. augusta sa FS Rovňan zúčastnil medzinárodného folklórneho festivalu, ktorý má v meste Primorsko dlhoročnú tradíciu. Tento ročník bol výnimočný tým, že festival mal prvýkrát v histórii súťažný charakter. Predstavilo sa na ňom šesť súborov z rôznych krajín sveta - z Bulharska, Ruska, Litvy, Gruzínska, Turecka a Slovenska. Náš FS Rovňan prezentoval Slovensko svojimi tancami z rôznych regiónov (Liptov, Horehron, Myjava, Zemplín, Goral, Terchová) a na galaprograme získal ako jediný súbor cenu Grand Prix Primorsko 2013.

 

Okrem oficiálnych vystúpení organizátori pripravili i rôzne zákulisné súťaže a aktivity pre účastníkov festivalu, ako napr. volejbalový turnaj medzi súbormi, kde sa FS Rovňan dostal až do semifinále, ale i „talentovú“ súťaž s názvom Mr. & Mrs. večera, ktorej sa zúčastnil jeden pár z každej krajiny. Aj v tejto kategórii vybojoval člen FS Rovňan Tomáš Truchlík pre súbor druhé miesto.

 

Folklórny súbor Rovňan patrí k neodmysliteľným pilierom drotárskej tradície. Práve obec Veľké Rovné, ktorá sa považuje za jednu z kolísok drotárskej tradície, nám pripomína názov súboru. Viac ako 30-členný kolektív mladých ľudí pracuje pod vedením umeleckého vedúceho Ing. Pavla Sedláka a organizačnej vedúcej Mgr. Márie Papánkovej. Minulý rok súbor vybojoval pre Slovensko druhé miesto na Medzinárodnom folklórnom festivale v Turecku a tento rok sa dostal o pozíciu vyššie. Veríme, že sa týmto mladým ľuďom bude aj naďalej dariť a budú našu krajinu úspešne reprezentovať i naďalej.


Terézia Kulíková

Snímka archív FS Rovňan

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod