Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Kultúra

Galéria M oslávila 4. výročie výstavou Bachoríkovcov

Jedna rodina, tri rozdielne osobnosti. Navzájom ich spája silné rodinné puto a zároveň výtvarné umenie. Diela Ota Bachoríka, Zuzany Rabiny Bachoríkovej a ich syna Jakuba Bachoríka sú od minulého týždňa vystavené v Galérii M Locus Arte.

15.04.2013 | 14:14

Známy výstavný priestor oslávil 3. apríla svoje štvrté narodeniny, a ako inak, majiteľka galérie Marika Dudášová si pri tejto príležitosti pripravila pre svojich hostí výnimočnú výstavu. Vernisáž
s názvom Bachorík 3 predstavila v piatok 5. 4. tvorbu troch výtvarníkov z jednej rodiny.

Zuzana Rabina Bachoríková sa venuje maľbe, kresbe, grafike, interiérovému a módnemu dizajnu. Jej diela sú zastúpené v rôznych zbierkach v galériách na Slovensku, Českej republike, Japonsku, Švajčiarsku, Holandsku či Belgicku. „Obrazy Zuzany Bachoríkovej sú plné vzrušujúcej poetiky. Prostredníctvom nich odhaľuje svoje vnútro. Usiluje sa o to, aby vo svete založenom na racionalite a výkone opätovne objavila v človeku odložené duchovno. Pomáha obnoviť rovnováhu medzi myslením a duchovným cítením,“ uviedla Marika Dudášová autorku. Podľa nej už k dnešným časom patrí to, že sa za duchovný cit hanbíme ako za čosi zastaralé, no práve obrazy Zuzany Bachoríkovej naň znova upozorňujú a my sa k nemu vraciame.

Oto Bachorík je renomovaný slovenský sochár, ktorý sa narodil do umeleckej rodiny. Jeho matka bola keramikárka a otec akademický maliar. Je absolventom Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) a jeho diela obdivovali návštevníci po celom svete. „Okrem množstva domácich výstav spomeniem Francúzsko, Nemecko, Monako, Spojené arabské emiráty, Holandsko, Taliansko či Rakúsko,“ menuje M. Dudášová. Tvorba Ota Bachoríka je úzko spojená s jeho veľkou vášňou – prírodou. „Kameň, drevo, kov. To všetko spracúva do tvarov, ktoré, aj keď majú jasnú kontúru, nechávajú dostatok priestoru predstavivosti a fantázii. Jeho sochy dokážu rozprávať príbeh, skrývajú energiu, ktorú podvedome vnímate a stávate sa súčasťou ich sveta,“ hovorí majiteľka a manažérka Galérie M.

Tvorba Jakuba Bachoríka, syna menovaných umelcov, je vskutku všestranná, akoby sa nechal inšpirovať od oboch rodičov a pridal k tomu to svoje „naviac“. Študoval na VŠVU odbor socha, objekt a inštalácia, jeden rok i výtvarné umenie v kanadskom Toronte a neskôr bábkovú scénografiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Jeho umelecká tvorba zahŕňa široké spektrum výtvarných smerov - od sochárstva, cez maľbu, grafiku, až po scénografiu. V Galérii M sme sa mohli zoznámiť s jeho maliarskou tvorbou. „Obrazy Jakuba Bachoríka sú priamočiare, nenútia komplikovane hľadať význam, ale upútajú výrazom. V jeho tvorbe cítiť majstrovské narábanie s paletami,“ opisuje Marika Dudášová.

Diela jednej rodiny a troch umelcov získavajú ďalší rozmer, keď ich vidíte spoločne. „Napriek odlišným štýlom sa navzájom dopĺňajú. Výsledkom je atmosféra, ktorú dokáže vytvoriť len nadzmyselné
spojenie rodiny,“ dodáva majiteľka galérie. Rodina umelcov Bachoríkovcov v priestoroch Galérie M Locus Arte vystavuje prvýkrát. Expozícia ich diel potrvá do 30. apríla.

Tešiť sa môžete i na letnú sezónu. Otvoria ju už takpovediac dvorní vystavovatelia galérie - Igor Piačka a Júlia Piačková. Manželom v januári vyšli ich monografie a pri tejto príležitosti budú tieto knihy i obrazy prezentované na výstave v Galérii M Locus Arte 7. júna. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímky Jaroslav Hulka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod