Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Kultúra

Geniálny maliar a grafik Vincent Hložník by dnes oslávil sto rokov. K nedožitému jubileu dostal pekný darček

Velikán slovenskej výtvarnej tvorby Vincent Hložník by dnes oslávil storočnicu. Pri tejto príležitosti je v Považskej galérii umenia v Žiline reinštalovaná nová stála expozícia.

22.10.2019 | 15:01

Presne v deň stých narodenín vynikajúceho výtvarného umelca 20.storočia a rodáka zo Svederníka, Vincenta Hložníka (nar. 22. októbra 1919), bude v Považskej galérii slávnostne otvorená nová expozícia s novým dizajnom a architektonickou úpravou. Verejnosti sa predstaví doteraz veľmi nepoznaný výber z jeho celoživotnej tvorby. Autorom koncepcie je dlhoročný riaditeľ galérie Milan Mazúr.

Pred pätnástimi rokmi darovala manželka Vincenta Hložníka Považskej galérií takmer 800 umelcových diel, ktoré sú dodnes súčasťou zbierkového fondu galérie. V roku 2009 galéria otvorila stálu expozíciu Hložníkových diel, ktorú v súčasnosti obnovila o ďalšie.

„Vincent Hložník ako jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského moderného umenia výrazne obohatil kultúrne dedičstvo. Preto sa teším, že takto symbolicky, v deň jeho storočnice, sa verejnosti odhalia ďalšie z jeho majstrovských diel,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová, ktorá expozíciu slávnostne uvedie. Sumou 10-tisíc eur prispela župa na prípravu katalógu, knihy a známky venovaných okrúhlemu výročiu narodenia Vincenta Hložníka.


ILUSTRÁTOR
Vincent Hložník sa venoval nielen maľbe, kresbe či grafike, známe sú aj jeho ilustrácie detských kníh či svetovej beletrie.

„Význam jeho celoživotnej tvorby spočíva nielen v jej kvalite, kvantite a rôznorodosti, ale predovšetkým v jej neutíchajúcej aktuálnosti. Otvára oči, očisťuje srdce, dráždi zmyslové vnemy a pohne svedomím každého svojho vnímateľa v kontexte súčasnej spoločenskej, ako aj kultúrnej sféry,“ povedal Milan Mazúr, riaditeľ Považskej galérie umenia v Žiline.

Expozícia je realizovaná z prostriedkov Fondu na podporu umenia s finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja. Otvorená bude dnes (v utorok) 22. októbra 2019 o 16.hodine vo výstavných priestoroch v podkroví Považskej galérie umenia v Žiline.

Považská galéria umenia v Žiline je inštitúciou s regionálnou, celoslovenskou a zahraničnou pôsobnosťou. Vlastní viac ako 4-tisíc zbierkových predmetov. Jej zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj.

Autor: - r -

Zdroj: ŽSK

Foto: ŽSK, sk.wikipedia.org

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod