Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Kultúra

Gustáv Švábik-Macvejda pokračuje výstavou v Galérii F

Keď pred štyridsiatimi rokmi končil vysokú školu, povedal profesorovi, že je zaľúbený do krajiny. Ten vtedy nechápal, ako chce Gustáv Švábik spojiť tento motív so sochárskou tvorbou. Jedinečný dôkaz toho, že sa to dá, predložil už na mnohých výstavách doma aj v zahraničí. Po spoločnej expozícii s Andrejom Barčíkom je od júla do októbra sprístunená výstava Gustáva Švábika-Macvejdu s názvom Krajina v Galérii F na Predmestskej ulici č.90.

29.07.2013 | 14:42

Drsné plastiky, ako samotné Kysuce


Rodák z Kysúc, bývalý horolezec, lyžiar a turista, sa dostal do súčasnej tvorivej polohy po rôznych omyloch a snaženiach. Dnes sa už stretáva s veľkým uznaním medzi výtvarníkmi aj laikmi doma i vo svete. Vystavoval v Londýne, Berlíne, Poľsku, Česku, a neobišiel ani svoje Slovensko, Žilinu a rodné Kysuce. Asi 2500 jeho diel zdobí súkromné interiéry doma i v zahraničí.


Tvorba Gustáva Švábika je jedinečná v tom, že netradične spája tradičný materiál i motív. Jeho drevené plastiky stvárňujú krajinu, najmä tú z rodných Kysúc. Tento región mnohí kedysi považovali za drsný kraj. „Pamätám si na veľkú biedu. Asi dva mesiace som tam chodil do 1. triedy, potom sme sa v roku 1950 presťahovali do Žiliny. Chodili tam deti z hôr, bosé a sopľavé, hoci už pomaly mrzlo. Nemali ani čo jesť. Kto chce poznať Kysuce, nech si prečíta Petra Jilemnického. Veľmi silná literatúra,“ odporúča akademický sochár, ktorého plastiky sú, tak ako samotné Kysuce, drsné, no zároveň z nich cítiť zvláštne teplo domova.


Najlepšie sa mu tvorí v Turzovke


Gustáv Švábik-Macvejda, ktorý si druhé meno pripojil po matke, sa po mladosti strávenej v Žiline vrátil na čas do Turzovky. „Pociťoval som tú potrebu. Dlhé roky sme bývali na Mariánskom námestí a ateliér som mal v Turzovke v rodinnom dome, a tam sa mi najviac darilo,“ hovorí. S rodinou tu žili štyri roky, kým sa nenasťahovali do Čadce, kde žije dodnes. Na Kysuciach sa mu totiž dobre darí.


Gustáv Švábik-Macvejda je i dnes mimoriadne tvorivý a produktívny. V Galérii F sa nenachádzajú iba jeho plastiky, ale aj kresby. Milan Mazúr, ktorý sa akademickému sochárovi venuje ako kunsthistorik, ich nazval mäkkou kresbou. „Veľmi ma to začalo baviť, pretože krajinu mám už v ruke,“ priznáva Švábik. Nepotrebuje pritom predlohu ako maliar, vtedy je práveže schopný niečo pokaziť. „Ja to už mám za tie roky, čo som chodil po kopcoch, v hlave,“ uzatvára umelec, ktorý tento rok oslávi jubileum v podobe 70 rokov.


Jaroslav Horečný z Výtvarnej agentúry A1 a Galérie F: „Na tejto výstave sú veci, ktoré sú pánovi Švábikovi veľmi blízke. Ale najviac mám radosť z kresieb s polosuchým štetcom, ktoré sú z obdobia predjaria. Je to veľmi výrazná intímna výpoveď. Som rád, že môžeme žilinskej verejnosti predstaviť tieto diela.“
Výstava diel Gustáva Švábika-Macvejdu potrvá do októbra a záujemcovia môžu kontaktovať agentúru na tel. č. 041/562 00 88 alebo adrese [email protected] či na facebooku. Radi vás tu uvítajú osobne v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 hodiny.

 

Veronika Cvinčeková

Snímka Jaroslav Hulka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod