Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Spravodajstvo

Gymnazisti na letnom kempe vyrábali hmyzie hotely

Prázdniny sa na Gymnáziu Hlinská v Žiline skončili o niečo skôr. Predčasný návrat do školy však bol zábavný, oddychový a objavný. Počas predposledného augustového týždňa totiž prebiehal na škole Letný kemp „Veda a zábava na Gymze“.

04.09.2020 | 11:09

CVIK MANUÁLNYCH ZRUČNOSTÍ

Štyridsiati účastníci prevažne z radov budúcich prvákov sa zábavnou formou venovali mnohým praktickým a bádateľským úlohám. Precvičili si aj svoje manuálne zručnosti výrobou hmyzích hotelov, ktoré po rozvešaní na stromy poskytujú domov rôznym drobným živočíchom. Do výroby sa zapojili nielen zruční účastníci, ale aj tí, ktorí prvýkrát zatĺkli klinec práve do hmyzieho hotela. „K ďalším aktivitám patrila analýza vzoriek vody, ktoré sme spoločne odobrali z Vodného diela Žilina. V rámci finančnej gramotnosti si zas žiaci vytvorili finančný plán dovolenky, ako keby ju sami organizovali a museli všetko zabezpečiť,“ uviedla riaditeľka školy Jarmila Turoňová. „Hodiny som sa snažil viesť tak, aby na nich žiaci aktívne zrelaxovali, keďže stále máme prázdniny. Potešilo ma, že sa mnohí zapájali do diskusie a ukázali svoj potenciál,“ vyjadril sa učiteľ finančnej gramotnosti Stanislav Ďurek. Po dlhých mesiacoch online vzdelávania bol týždňový kemp prvou možnosťou pre žiakov aj učiteľov stretnúť sa osobne. Niektoré aktivity zorganizovalo gymnázium v spolupráci so Žilinskou univerzitou. Budúci prváci si tak obzreli napríklad univerzitné multimediálne štúdio, kde si vyskúšali, aké je to stáť pred kamerou počas vysielania správ. „Vstávať a učiť sa je cez prázdniny ťažké, ale myslím, že ma tento týždeň namotivoval. Po Letnom kempe sa poznám s mojimi budúcimi spolužiakmi, mám prehľad o učiteľoch a opadol zo mňa strach,“ zhrnula svoje dojmy účastníčka kempu. Jej spolužiak si najviac pochvaľoval návštevu multimediálneho štúdia na univerzite. „Učitelia sa snažili pristupovať k témam zábavnou formou, takže toho na nás nebolo veľa. Napriek prázdninovému času som sem chodil rád.“

ŠTART VEĽKÉHO PROJEKTU

Podľa riaditeľky školy sa päťdňový kemp v niečom podobal na tzv. letné školy, ktoré na dobehnutie učiva pre koronakrízu organizujú základné školy. „S prípravami kempu sme však začali ešte skôr, ako sme vôbec tušili, že tu bude nejaký koronavírus. Samotná realizácia nám poslúžila aj ako simulácia opatrení, ktoré musíme od nástupu do školy v septembri dodržiavať.“ Všetky náklady vrátane stravy, pitného režimu a pomôcok boli financované z Operačného programu Ľudské zdroje ITMS2014+ 312011U517 v rámci projektu Gymza číta, počíta a báda. Letným kempom sa aktivity projektu na Gymnáziu Hlinská iba začali. Počas školského roka bude jeho stopa citeľná najmä na delených hodinách prírodovedných predmetov. Samotný Letný kemp škola plánuje zorganizovať aj o rok.

 

Autor: - r -

Foto: archív J.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod