Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 6°C

Z regiónu

Gymnázium v Kysuckom Novom Meste oslavovalo 65 rokov

24. novembra sa v Dome kultúry v Kysuckom Novom Meste konala slávnostná akadémia Gymnázia v Kysuckom Novom Meste, ktoré oslavuje 65 rokov od svojho založenia. Pre viac ako stovku hostí z radov zriaďovateľa – Žilinského samosprávneho kraja, predstaviteľov mesta Kysucké Nové Mesto, pedagógov, rodičov a priateľov školy, bol pripravený slávnostný program.

06.12.2022 | 09:20

Po krátkej slávnosti sme požiadali o rozhovor riaditeľku školy Máriu Macušovú:

 

Gratulujeme k peknému výročiu i krásnej oslave, aká je história školy?

Školský rok 2022/2023 je pre Gymnázium v Kysuckom Novom Meste jubilejným rokom. 1. septembra 1957 vzniká samostatná Jedenásťročná stredná škola, ktorá v roku 1961 zmenila názov na strednú všeobecnovzdelávaciu školu a v roku 1970 na gymnázium. Kreoval sa profesionálny a zodpovedný pedagogický zbor. Škola si s každým študentom, ktorý opustil jej brány, začala budovať svoje meno, postupne sa rozrastala a stala sa pevným bodom stredoškolského vzdelania v rámci regiónu Dolných Kysúc. 65 rokov v života človeka je začiatkom obdobia jeho jesene, 65 rokov v rámci života organizácie je obdobím skúseností, profesionality a tradície.

Čím sa môžete popýšiť v rámci fungovania gymnázia?

Naša škola buduje svoju existenciu na tradíciách, ale aj na súčasnosti. Je miestom, kde ruka v ruke kráčajú vedomosti, schopnosti a zručnosti. Zapájame sa do predmetových olympiád, rôznych súťaží, podujatí spoločenského, jazykového či prírodovedného charakteru. Napĺňame poslanie gymnázia – vzdelávať, vychovávať a spolu s rodičmi formovať mladého človeka. Snažíme sa byť vzdelávacou inštitúciou otvorenou, autonómnou, ktorá sa orientuje na svojho žiaka.


 

Ako sa uplatňujú vaši absolventi?

Celkovo Gymnáziom prešlo za celú históriu okolo 5.000 študentov. Gymnázium v Kysuckom Novom Meste je škola moderná, otvorená novým technológiám, škola, ktorá nezabúda na historické korene ani národné tradície. Jej filozofia stojí na základoch moderného myslenia, cudzích jazykoch, spoločenských, prírodných a technických vied. Absolvent nášho gymnázia získava a rozvíja viaceré kompetencie, je schopný úspešne zvládnuť akýkoľvek typ vysokoškolského štúdia nielen u nás doma, ale aj v zahraničí. Žiaci kysuckého gymnázia sa nestrácajú vo víre života, mnohí sa stali lekármi, právnikmi, inžiniermi, učiteľmi, vedcami alebo členmi spoločensky prospešných odvetví a odborov. Nezabúdame ani na športovcov, ktorí boli súčasťou našej gymnaziálnej rodiny. Desiatky z nich reprezentovali Československo a Slovensko v rôznych športových disciplínach. Sú medzi nimi úspešní medailisti z majstrovstiev sveta, kontinentálnych súťaží aj úspešní olympionici.

Čo by ste z pozície riaditeľky zapriali vašej organizácii?

Gymnázium v Kysuckom Novom Meste je živý organizmus, pracuje a bojuje o svoje miesto v spoločnosti. Žije život svojich žiakov a neustále sa v ňom niečo deje. Napriek tomu, že škola má svoju históriu a tradíciu, roky jej neuškodili, je mladá svojím duchom a svojimi žiakmi. Prajem našej jubilantke veľa úspešných rokov, dobrých a zodpovedných ľudí, množstvo úspechov, ale aj každodenné drobné víťazstvá.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív S.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod