Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Hady napádajú ľudí i psov

V máji prijali na oddelení žilinskej traumatológie už troch pacientov, ktorých uhryzol had. Žilinčanke Martine zas napadla vretenica obidvoch psov.

20.05.2013 | 14:19

ŽILINA. Od kedy začali s teplým počasím vyliezať na slnko hady, v žilinskej nemocnici prijali už troch pacientov s jedovatým uhryznutím od vretenice. Dva prípady mali ľahší priebeh, pacienti si v nemocnici poležali zhruba tri dni. Tretí bol hospitalizovaný skoro týždeň.


Paradoxne, najvážnejší z prípadov sa týka pána vo veku zhruba 50 rokov, ktorý má hady rád. Sám má malé hospodárstvo pri Strečne, kde chová domáce zvieratá a pestuje plodiny. K prírode má teda blízky vzťah a podľa neho v nej majú hady veľmi dôležité miesto. „Tento pán im pomáha dostať sa z cesty, kde ich môže prejsť auto. Práve pri tejto činnosti došlo k uhryznutiu do hornej končatiny, teda do ruky. Ubezpečil nás však, že sa na hada nehnevá a nechce im týmto spraviť zlú reklamu,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Mária Koporecová.


V ďalších dvoch prípadoch išlo takisto o uhryznutie do ruky. Jednou z pacientok bola i 27-ročná žena, ktorá na výlete v malofatranskej prírode chytila háďa vretenice. Chcela si ho pozrieť bližšie, no ako sa mláďa vyšmyklo, uhryzlo ju do prsta. „Na ruke mala jasnú stopu po útoku. Našťastie, všetky tri prípady ostanú bez ďalších následkov,“ dodala hovorkyňa nemocnice.


Hady neútočia bezdôvodne, ide o obrannú reakciu, preto ich netreba v žiadnom prípade chytať do rúk. Po uhryznutí ostanú na postihnutom mieste spravidla dva vpichy vzdialené od seba zhruba 2 cm v závislosti od veku a veľkosti plaza. Pre ranu je tiež typická bolesť a puchnutie.
Svoje si prežili aj dva psíky, ktoré boli na bežnej prechádzke so svojou paničkou. Stalo sa im vôbec prvýkrát, že ich uhryzol had, a to rovno do pysku. „Išli sme po poľnej ceste a pravdepodobne boli len zvedaví. Chceli sa s hadom zahrať a doplatili na to,“ hovorí Martina z Trnového.

Hada síce nevidela, ale psíkom začali pysky rýchlo puchnúť a bol nutný zásah lekára.Veterinár im diagnostikoval prítomnosť jedu. „Tí moji majú šťastie, že sú mohutnejšej postavy. Keby mali menej ako 10 kg, mohlo to dopadnúť oveľa horšie,“ dodáva majiteľka oboch psíkov.

Podľa veterinára Róberta Ferenca môže mať takéto uhryznutie kritické následky najmä u rás menšieho vzrastu, ale i mladých a, naopak, starších, chorľavých psíkov. Môžu totiž dostať anafylaktický šok. Napriek tomu, že vo veterinárnej ambulancii majú v týchto dňoch viac prípadov uhryznutia hadom, však nedošlo k žiadnemu uhynutiu psa. „Keď je pes zdravý, odolný a v dobrej kondícii, je prakticky v priebehu dvoch dní v poriadku. Záleží od množstva vstreknutého jedu, ale väčšinou stačí podať antihistaminiká. Opakované uhryznutia hadom sú už na rozdiel od toho prvého nebezpečné. Treba kontaktovať lekára, lebo ten pozná zdravotný stav svojho zvieracieho pacienta,“ dodáva veterinár. <

 

Veronika Cvinčeková

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod