Žilinský Večerník

21. máj 2024 | Zina
| 19°C

Spravodajstvo

Hlavného architekta poslanci neodobrili. Telka v meste končí

K najvýraznejším témam minulotýždňového rokovania žilinského mestského zastupiteľstva patrilo vymenovanie šéfa útvaru hlavného architekta, obmedzenia pre prevádzky s hazardnými hrami či ukončenie nájmu Telky v meste.

24.09.2019 | 10:45

Hlasovaniu o vymenovaní hlavného architekta mesta predchádzala na pôde radnice výrazná názorová diskusia, ktorej vyvrcholením bolo neschválenie návrhu, a to tesným výsledkom. Proti vymenovaniu Martina Paveleka do funkcie hlavného architekta hlasovalo 13 poslancov, 12 bolo za a 6 sa zdržali.

NEJASNÝ OSUD ÚTVARU
Pripomeňme, že vznik útvaru hlavného architekta schválilo zastupiteľstvo ešte v apríli. Následne odborná výberová komisia vybrala víťazného uchádzača, ktorého mali poslanci odobriť. Na žiadosť kandidáta však tento bod z júnového rokovania primátor stiahol. Voľbu architekta mal poslanecký zbor uplynulý týždeň schvaľovať už po druhýkrát po tom, ako bolo v auguste na túto pozíciu vyhlásené nové výberové konanie. Koncom augusta však radnica informovala o tom, že konanie ruší. Nikto sa doň neprihlásil. V súčasnosti je však zrejmé, že ho čoskoro vyhlási nanovo.

Voľba šéfa rozpočtovej organizácie sa stretla s nevôľou vo verejnom priestore už na začiatku. Informácie, ktoré sprostredkovala aj časť poslancov, hovorili o tom, že víťazný uchádzač nie je správnou voľbou vzhľadom na to, že post už v minulosti zastával a na území mesta malo v tom čase dochádzať k necitlivým stavebným zásahom.

VEREJNÝ ZÁUJEM
Voči výberu uchádzača sa spomedzi zboru najviac vyhradili poslanci Peter Cibulka či Patrik Groma. Podľa Cibulku nebola verejná diskusia k tejto pozícii dostatočná a to, že druhé výberové konanie bolo zrušené, je podľa neho signál niečoho, čo vraj nie je v poriadku. Radšej ako mať riziká z minulosti je, ako pripomienkoval, lepšie takýto útvar radšej nemať. Odbornosť a kvality Martina Paveleka však poslanci počas diskusie nespochybnili.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne voči tvrdeniam argumentoval najmä tým, že na spoznanie kandidáta a jeho práce bolo dôležité vyhradiť si čas a predchádzať tak vytváraniu súdov. Za vymenovanie boli napríklad poslanci Martin Kapitulík, Jozef Juriš či Ľudmila Chodelková. Podľa nej sa má v tomto prípade brať do úvahy výlučne odbornosť. Podľa Juriša je zas dohadovať sa, kto je „najsvätejší a najlepší“, zbytočné a na spochybňovanie nie je dôvod.

AUDI NA PREDAJ
Program zastupiteľstva sa zameral aj na rokovanie o obnovení vydávania radničných novín, ktorých posledné číslo vyšlo koncom minulého roka. Podľa informácií radnice, ktorá si od tohto kroku sľubuje zvýšenie informovanosti obyvateľov, by nové číslo malo vyjsť v decembri.

Súčasťou minulotýždňového rokovania bolo aj hlasovanie za materiál, ktorý navrhuje zvážiť otvorenie Kuzmányho ulice. Možné riešenia situácie v danom území tak budú predmetom diskusií. Po niekoľkých rokoch sa vzhľadom na odsúhlasenie návrhu ukončí nájom Telky v meste. Veľkoplošnú obrazovku na Námestí Andreja Hlinku bude musieť prevádzkovateľ na základe výsledkov hlasovania odstrániť.

Predmetom septembrového zastupiteľstva bol aj odpredaj automobilu Audi A8 Long, ktoré mesto zaobstaralo pred pár rokmi ešte za Igora Chomu za približne 80-tisíc eur. Obstaranie vozidla sa stretlo s nevôľou verejnosti a na porušenie zákona pri obstarávaní prišla v tom čase aj Rada ÚVO. Poslanci uplynulý týždeň schválili aj úpravu pravidiel pre vznik nových prevádzok s hazardnými hrami v blízkosti niektorých objektov s výskytom osôb do 18 rokov. Podľa informácií mesta už herne nebudú môcť byť umiestnené vo vzdialenosti do 200 metrov od škôl, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mladistvých či ubytovní mládeže. Poslanci zároveň rozhodli o zákaze prevádzky hazardných a stolových hier v kasínach a herniach počas dvanástich sviatkov v budúcom roku.

Poslanecký zbor odobril vyhlásenie verejnej anonymnej urbanisticko-krajinárskej súťaže návrhov, na základe ktorej radnica plánuje získať názory odbornej verejnosti na budúce využitie priestoru časti Lesoparku Chrasť pri Solinkách. Súťaž na štúdiu rekreačno-športového areálu – Ekopark Solinky poslanci neschválili.

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod