Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Spravodajstvo

Hlinený dukát pomôže ľuďom v núdzi, vymeniť ho môžu aj za nocľah

V Žiline spustili zaujímavý projekt pod názvom Hlinený dukát, za ktorým stojí Diecézna charita Žilina. Za symbolický dukát si ľudia bez domova môžu zabezpečiť nocľah alebo potraviny.

16.11.2021 | 14:45

ŽILINA. Diecézna charita Žilina prišla, na sviatok sv. Martina, s novinkou v podobe projektu s názvom Hlinený dukát. Pomoc ľuďom v núdzi prinesie symbolické platidlo, dukát vyrobený z hliny. Dukát, ktorý človeku v zlej situácii zakúpite, si môže dotyčný vymeniť okrem jedla, potravinového balíka, polievky aj za služby, ako napríklad pranie, nocľah či možnosť osobnej hygieny.

 

ŤAŽKÁ ZIMA NA ULICI

"Projekt veľmi oceňujem. Je to niečo konkrétne, nielen pomoc, ktorá momentálne čosi urobí. Skôr ide o podvihnutie človeka. Vrátiť mu jeho dôstojnosť. To, že nie je na okraji, aj keď oni mnohokrát nechcú žiť inak. Ale cez ten dukát, ktorý použije, stále je nové pozvanie, aby mal väčšiu úctu a pozornosť voči sebe," povedal žilinský diecézny biskup Tomáš Galis.

Jeseň a aj prichádzajúca zima je náročná najmä pre ľudí bez domova, ktorých zdravie i životy sú ohrozené. Táto riziková skupina ľudí trpí tiež hladom, chýba im zázemie, rodina.

„Ľudia, ktorých vidíme žobrať na ulici, potrebujú jedlo, možnosť osobnej hygieny, nocľah a teplo. Projektom Hlinený dukát im chceme priniesť účinnú pomoc a zároveň umožniť verejnosti, aby na tejto pomoci participovala“, približuje Peter Birčák, riaditeľ Diecéznej charity Žilina.

VYMENA ZA JEDLO, ČI NOCĽAH

Princíp fungovania platidla je veľmi jednoduchý, čo ho robí sympatickým a obľúbeným. Spôsoby, ako si ho zaobstarať, sú viaceré, na predajných miestach, aj formou distribučných automatov na verejných priestranstvách. Dukát je potom darovaný človeku v núdzi, ktorý si ho vymení za jedlo, účinnú pomoc a služby Charity.

Hlinený dukát má ambíciu ísť s pomocou ďalej, stáva sa účinným nástrojom nápomocným pri riešení problematiky žobrania a bezdomovectva. Projekt začína fungovať naraz v troch mestách diecézy, a to v Žiline, Čadci a Martine. V týchto mestách má Diecézna charita Žilina svoje zariadenia, v ktorých sa intenzívne stará a venuje ľuďom, pre ktorých je projekt primárne určený, teda ľuďom bez domova a žijúcich v chudobe.

Peniaze, podľa vedenia charity, problém človeka na ulici neriešia. Vďaka nim aj naďalej môže živiť svoje závislosti. Hlinený dukát pomáha na ceste z ulice.

 

 

AKO FUNGUJE PROJEKT HLINENÝ DUKÁT?

·       Zakúpite si dukát na predajných miestach zatiaľ v Centre DCHZA, pri Mestskom úrade v Žiline, alebo na Námestí Andreja Hlinku.

·       Jeden dukát má hodnotu jedno euro. 

·       Následne ho odovzdáte človeku na ulici, ktorý potrebuje pomoc, a ten ho vymení za služby prípadne jedlo, ktoré poskytuje charita.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod