Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 7°C

Šport

Hokejový klub v Žiline má konkrétneho kupca so smelým projektom. O všetkom rozhodnú poslanci

Dlhé čakanie plné neistoty môže paradoxne v týchto ťažkých časoch skončiť „happy endom“. Mesto Žilina i jeho poslanci majú v rukách 60-stranový projekt od súkromnej spoločnosti LUPIZA, ktorá splnila všetky požiadavky, aby sa uchádzala o odkúpenie klubu do vlastných rúk.

23.04.2020 | 17:39

Mesto Žilina vyhlásilo vo februári ponuku na odpredaj stopercentného podielu v hokejovej akciovke MsHK Žilina. Vyvolávacia cena za desať akcií bola 25-tisíc eur, pričom záujemca musel mestu predostrieť aj projekt na rozvoj žilinského hokeja. Do súťaže sa prihlásila iba spoločnosť LUPIZA. Ponúkla 31 925 eur a jej projekt ocenila aj päťčlenná odborná komisia. Tento týždeň sa k návrhu kladne vyjadrila aj komisia športu pri Mestskom zastupiteľstve v Žiline. Podstatné však bude, čo povedia na rokovaní zastupiteľstva 11. mája 2020 mestskí poslanci. Ak schvália návrh na predaj, zbavia mesto hokejovej akciovky. Žilina ako jedno z mála slovenských miest bola stopercentným vlastníkom klubu, ktorý odčerpal z rozpočtu každoročne státisíce eur. Kvôli neprehľadnému manažovaniu ho muselo mesto často zachraňovať pred krachom. Klub by však aj po odpredaji do súkromných rúk nestratil podporu mesta. Maximálna ročná podpora by siahala do výšky 150-tisíc eur.

Spoločnosť LUPIZA, ktorej konateľom je Maroš Jakubek a štatutárom Rastislav Chovanec, sa nikdy nevenovala hokeju, ale jej zakladatelia sa v športovom prostredí pohybujú. Do hokeja v krajskom meste, vnímaného verejnosťou negatívne, chcú vniesť inovatívne a moderné prvky. Pomôcť im k tomu má práca s analytickými prvkami a dátami. Spolupracovať chcú úzko aj so žilinským mládežníckym hokejovým klubom a Žilinskou univerzitou. Klub by mal v súťažiach pôsobiť pod novým názvom HK Vlci Žilina. Prioritou potenciálneho nového majiteľa je vrátiť hokej pod Dubňom čo najskôr do extraligy. V prípade, že by sa naskytla možnosť získať extraligovú licenciu, chce ju spoločnosť LUPIZA využiť. Ak sa to nepodarí, v novej sezóne si kladie za jednoznačný cieľ postup medzi slovenskú elitu. Chceli sme osloviť aj samotných zástupcov spoločnosti, no korektne nám vysvetlili, že vyhlásenia médiám poskytnú až po rokovaní mestského zastupiteľstva. Mierny optimizmus má z tejto iniciatívy súkromnej spoločnosti doterajší predseda predstavenstva MsHK Žilina Peter Durmis. „V tomto projekte vidím riešenie. Mesto sa môže hokeja zbaviť a zároveň sa v Žiline zachová tento šport. Podľa mňa môžeme tejto spoločnosti poďakovať, že v súčasnom stave má záujem ísť do tohto smelého projektu,“ povedal pre Žilinský večerník.

Za poslednú sezónu vedenie Vlkov zbavilo klub starých dlhov. O každom eure malo mesto prehľad. Tím s mládežníckymi reprezentantmi to nakoniec v skromných podmienkach dotiahol až do play-off. Aj napriek nedohranej sezóne a kríze si klub splnil všetky požiadavky voči hráčom a zamestnancom a nikomu nedlhuje nič. „Ako jediné mužstvo na Slovensku sme bez akýchkoľvek problémov vyplatili každému hráčovi výplaty do konca marca podľa dohodnutých zmluvných podmienok. V klube sa nastavili jasné pravidlá, ktoré sa dodržujú. O ďalšom smerovaní hokeja v Žiline rozhodnú poslanci na najbližšom mestskom zastupiteľstve, ostáva veriť, že to bude na prospech veci,“ uviedol pozitívne informácie z klubovej kuchyne Peter Durmis.

 



Kto je Rastislav Chovanec?

Bol štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR od roku 2014 do roku 2020. V rokoch 2012 – 2014 pôsobil ako poradca premiéra Roberta Fica pre investície. Po ukončení štúdia v roku 2006 zastával funkciu poradcu predsedu vlády pre zahraničné investície na Úrade vlády SR. V roku 2008 sa stal výkonným riaditeľom v Ceptra. Po štvorročnej činnosti vo firme začal súkromne podnikať a zároveň nastúpil do funkcie predsedu dozornej rady v spoločnosti SPP – Distribúcia najväčším slovenským distribútorom zemného plynu.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív klubu MsHK Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod