Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Šport

Hokejový rozhodca Oto Durmis: Hráči na nás skúšajú rôzne ťahy

Za deň hviezdou internetu. Oto Durmis (26) háji žilinské farby v extralige s ďalšou dvojicou čiarových arbitrov Martinom Hájnikom a Lukášom Ševčíkom. Durmis sa ukázal v plnej paráde na ľade bratislavského Slovana, keď v dueli proti Trenčínu efektne zložil na zem neposlušného hráča Trenčanov Martina Nemčíka. Nielen o tomto momente bol náš exkluzívny rozhovor pre Žilinský večerník.

10.11.2021 | 11:09

Mal to byť pre vás ďalší obyčajný extraligový zápas na čiare, no stali ste sa jasnou hviezdou zápasu. Zvýšená popularita vám na pár sekúnd nerobila problém?

Všetci mi volali od rodiny, priateľky a otca či som hlavne v poriadku a čo sa tam stalo. Nič vážne sa mne a ani hráčovi nestalo, takže pohodička. Obranca Trenčína Nemčík chcel ísť do bitky, no zahraničný legionár Slovana Rapuzzi má v tíme iné roly ako byť bitkár, tak sme ich museli my rozhodcovia rozdeliť. Nemčík však to nechcel pochopiť, stále som mu dohováral, ale absolútne ma nevnímal.

Ako to ďalej pokračovalo z vášho pohľadu?

Trošku som pritvrdil, chcel ma obísť a tak sme spoločne prepadli cez otvárajúce sa dvierka mimo ľadu. Keď sa na to teraz pozriem, tak je to dosť úsmevné, no ja som si len robil svoju prácu. Nemčík dostal trest do konca zápasu, musel ísť do kabíny, troška som mu v tom pomohol.

Ste jediným Žilinčanom, ktorý píska aj rakúsku nadnárodnú ligu. Je to obrovský záväzok?

Rozhodujem už siedmu sezónu, začal som v roku 2014 a tento rok som na Slovensku i v nadnárodnej ICEHL lige. Sme tam štyria Slováci okrem mňa čiaroví  Jedlička, Konc a hlavným rozhodcom je Tomáš Hronský. ICEHL je super skúsenosť, neskutočná príležitosť pre nás sa zlepšovať. Dva roky dozadu som netušil, že sa dá rozhodovať v Rakúsku, je to pre mňa obrovský skok a vážim si túto šancu.


 

Aká je kvalita tamojšieho hokeja u našich západných susedov?

Iný štýl ako u nás, troška sa hrá rýchlejšie a pre nás sa jednoduchšie rozhoduje, lebo menej mentálneho nátlaku je na rozhodcov. Na Slovensku nás mnoho hráčov pozná, skúšajú na nás rôzne ťahy a rozumieme si v rodnom jazyku. Niekedy sa to vyhrotí až do situácie, keď prídu nadávky a to už potom musíme riešiť.

Mali ste na Slovensku ťažké momenty, napríklad máte hráča s ktorým sa vyslovene neznášate?

Nejak sme si už zvykli, lebo aj od ľudí na tribúnach je to dosť pestré. Nemám však nejakého hráča v našej lige, s ktorým si vyslovene nerozumiem.

Kam by ste sa chceli dostať v rámci pozície hokejového rozhodcu?

Moja výzva je byť niekedy súčasťou majstrovstiev sveta a rovnako sa udržať v ligách, kde som aktuálne. Pre čiarových rozhodcov je to troška komplikovanejšie, ale uvidíme. Komisia rozhodcov musí navrhnúť licenciu a ja mám druhú najvyššiu. Mal by som dostať nejaký nižší turnaj ako šampionát do 18 rokov, ak obstojím a dostanem kladné hodnotenia, tak môžem ísť vyššie.

Platovo ste laicky povedané hokejom za vodou či robíte popri rozhodovaniu aj inú prácu?

Nie som profi rozhodca, nepracujem nijak inak, ale finančne mi to vychádza v poriadku. Určite v Rakúsku je to lepšie platené ako na Slovensku, uživím sa.


 

Je náročná fyzická príprava rozhodcov pred sezónou, zvládate to?

Aktuálne mám stále veľa zápasov, popritom sa snažím dbať na kondíciu a robím veľa strečingu. Každé leto máme ťažké kondičné testy, ja nie som vychýrený bežec, tak musím makať, aby som to splnil.

A čo cestovanie? Rakúske diaľnice musíte poznať azda dokonale...

Áno, boli zápasy, keď som šiel do Klagenfurtu okolo desiatej doobeda a prišiel som domov aj o piatej ráno. Hneď na druhý potom máte ďalší zápas a musíte to nejak zvládnuť, avšak nesťažujem sa, robím čo ma baví.

Rodina vás podporuje v tomto povolaní?

Otec ma podporuje, no stále mi dohovára, aby som šiel na hlavného rozhodcu. Mňa to na čiare baví, ešte mám stále dosť času. Na Slovensku môže byť rozhodca do 50 rokov, od tejto sezóny sa zaviedla výnimka na jeden rok navyše. U nás je málo rozhodcov, lebo je za to málo financií a nikto si nechce nechať nadávať.

Aj vás to občas rozčúli?

So mnou to už nič nerobí, nepočúvam to a mám pokoj. Mňa potom aj v živote nič nerozhádže.

Ste špeciálne rád, keď môžete na extraligovom ľade stretnúť aj žilinského hokejistu?

Veľa hráčov nevie odkiaľ pochádzame, ale je pekné stretnúť sa so Žilinčanmi v extralige. Bola medzi nami taká aura, pekne sme sa pozdravili a bolo to príjemné.

Vaše prianie do najbližšieho roku, keďže ten aktuálny sa chýli ku koncu?

Mal som veľa zranení, tak chcem byť zdraví a získavať skúsenosti. Potom príde príprava na play – off, kde aj nám rozhodcov každoročne vrcholí sezóna.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod