Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 7°C

Šport

Horanský nezaháľa v príprave na novú sezónu: Plány mu naordinoval švajčiarsky kondičný tréner

Má za sebou ôsmu sezónu vo Švajčiarsku. Žilinský hokejový odchovanec Stanislav Horanský (26) sa teší na novú kariérnu výzvu po podpise s klubom Ambri – Piotta, ktorý je členom najvyššej švajčiarskej ligy. Ako vyzerala jeho cesta domov do Žiliny či jeho príprava pred novou sezónou nám šikovný útočník porozprával v zaujímavom rozhovore.

14.05.2020 | 14:57

Vy ste ako jeden z mála hokejistov stihli odohrať kompletnú sezónu vo Švajčiarsku. Ako vyzeral váš odchod z krajiny domov na Slovensko?

Sezóna v Oltene mi skončila vypadnutím vo štvrťfinále play – off, čo bolo pre nás v klube značným sklamaním a šiel som dohrať sezónu do Ambri. Tam som odtrénoval asi dva dni, na tretí deň liga rozhodla, že súťaž sa zruší. Chcel som sa ukázať v novom tíme, no udalosti nabrali rýchly spád a riešil som s priateľkou množstvo iných vecí.

Za krátky čas ste toho stihli veľa?

Do auta sme nabalili všetko, čo sa zmestilo. Bolo to hektické, lebo som menil klub a potrebovali sme sa rýchlo vysťahovať z bytu v Oltene. Všetko sme robili za jeden deň od upratovania, balenia či skladovania vecí na iné miesto. Doslova čistý horor, začali sme o siedmej ráno, skončili o tretej v noci a ihneď sa vydali na Slovensko.

Švajčiarsko je váš druhý domov, nechceli ste tam aj ostať počas pandémie?

Na každom kroku sme počúvali ako sa zhoršuje situácia, postupne sa zatvárali hranice. Našťastie, sme stihli prísť ešte v čase domácej karantény a išli sme na chatu povinne na dva týždne. Ak by sme mali sa vrátiť už do povinnej štátnej karantény, tak by sme to veľmi zvažovali a asi skôr ostali vo Švajčiarsku.

Čo vám dala táto dvojtýždňová karanténa do života?

Zas nebolo to nič hrozné ako keby sme boli zavretí napríklad na byte. Tiež som mal po sezóne a tieto povinné dni voľna padli vhod, k tomu sme mohli vybehnúť do lesa a prakticky nikto nikde nevychádzal a dodržiavali sme všetky nariadené pravidlá. Bolo to zaujímavé, lebo v tom čase bola dobrá zima, teda bolo potrebné sa starať o kúrenie v krbe či chodiť na vodu. Teraz sa nad tým troška pousmejeme, no určite sme všetci radi, že tie opatrenia sú už voľnejšie.


 

Aktuálne si to teda aj vy osobne užívate?

Bývam u priateľky v Rajeckých Tepliciach, cítiť lepšiu atmosféru v spoločnosti a už nie je z toho vírusu tak obrovský panika. Snáď sme prežili najhoršie a už to bude len lepšie a lepšie pre všetkých.

Určite sledujete situáciu aj vo Švajčiarsku, postoj Slovenska bol či je lepší?

Pomaly sa tam život vracia do normálu, postupne sa všetko otvára. Švajčiari príliš rúška nenosili, skôr sa dodržiaval sociálny odstup či skôr bol doporučený. Zrazu tam dosť vysoko vyskočili čísla nakazených, tamojšie úrady tvrdili, že týmto chcú dosiahnuť vrchol a potom čím skôr to v ich krajine zažehnať. Opačná stratégia ako na Slovensku, no nech sme hlavne všetci zdraví a všetko dobre dopadne.

Kedy sa máte hlásiť vo vašom novom klube Ambri Piotta?

Pred začiatkom ligy je veľa otáznikov. Jedine sme dostali od kondičného trénera individuálny plán, ktorý si každý hráč robí podľa možností a k tomu máme online tréningy vždy pondelok poobede a štvrtok ráno. Je to tak niečo vyše 45 minút, zvyšné tréningy si máme dotrénovať vo vlastnej réžii, niekedy i ja musím dosť improvizovať.

O cieľoch klubu v novom sezóne je ešte predčasné hovoriť?

Mužstvo zložené zo švajčiarskych hráčov je rovnaké ako minulú sezónu. Zatiaľ nič neviem o zahraničných posilách, kluby sa trocha boja niekoho z nich podpisovať. Šušká sa, že prídu nové pravidlá ohľadom cudzincov v lige. Samozrejme, veľakrát v každom mužstve robia tú kvalitu zahraniční hráči a uvidíme po akých menách siahne môj tím.

Je tento angažmán pre vás najlepším aj z finančného hľadiska?

Skôr som sa pozeral na kariérny posun, dostal som šancu byť v najväčšej súťaži a chcem sa v nej presadiť. Už posledný mesiac sa ma dotklo krátenie mzdy, keď klub dostal od štátu preplatených 80 percent, čo nám potom vyplatili. Budúca sezóna sa z hľadiska financií bude riešiť asi až v auguste, nikto nevie aké prostriedky budú mať kluby, koľko im vypadne sponzorov. Možno to bude komplexne na 80 percent z platu celá liga,  alebo sa klub bude zhovárať s každým hráčom individuálne. Každopádne bude to dosť zaujímavé.

Hrozí aj zánik klubov vo Švajčiarsku či tamojší systém podpory športy to jednoducho nedovolí?

Nie každý biznis sponzorov klubu funguje. Určite to nebude pre kluby o zániku, ale skôr platy či kvalita pôjde možno dole. Uvidíme.

Avšak na Slovensku to bude na poloprofesionálnej úrovni. Máte rovnaký názor?

V prvej lige tento scenár je viac než reálny, v extralige väčšie kluby to prežijú, ale tie menšie budú to mať náročne. Podľa mňa sa znížia platy a viacero klubov bude mať dve lajny tvorené z vlastných odchovancov.

Vnímate situáciu ohľadom hokeja v Žiline?

Zachytil som strohé informácie iba z internetu, že klub má kúpiť súkromný investor. Tiež som si nepísal s chalanmi zo Žiliny, ktorí tu hrali túto sezónu. Určite by bola škoda, aby hokej v Žiline skončil a hádam sa spraví dostatok správnych krokov nech to funguje ako túto sezónu. Hrali tam mladí chalani, čo bolo podľa mňa celkom fajn.

Kde budete robiť letnú prípravu pred novou sezónou?

Čakám na otvorenie fitness centier, v jednom z nich v Žiline chcem mať letnú prípravu. Tri roky som šiel vlastným plánom, ktorému som veril, že mi môže pomôcť. Tento rok budem striktne dodržiavať plán od kondičného trénera z Ambri, tak som zvedavý, lebo prvýkrát budem robiť pre mňa niečo iné.

Budete sa pripravovať aj s ďalšími žilinskými odchovancami či zvolíte čisto individuálny model?

Väčšinou trénujem s Marekom Korenčíkom, tak s ním budem zaberať. Zatiaľ zvádzame dobré tenisové súboje, čo je pre nás oboch dobrý relax a celkom nás tento šport baví. Väčšinou s ním vyhrávam, no všetko sú to vyrovnané zápasy. Z hokejovej partie vie každý z nás hrať tenis, takže bude to opäť kvalitné tenisové leto.

A čo dovolenka? Zvolíte Slovensko?

Skôr sa budeme pozerať po Slovensku. Už sme sa o tom rozprávali, máme veľa hradov a na žiadnom väčšom sme zatiaľ neboli. Tiež to spojíme so spoznávaním našich miest či už na východe alebo západe krajiny. Uvažujem, že by sme vymysleli nejaký slovenský trip, čo by mohla byť dobrá zábava.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod