Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Horolezec zo Žiliny prežil pád lavíny

Pri 25-ročnom horolezcovi Markovi stáli pred niekoľkými dňami všetci svätí. Počas zostupu vo Vysokých Tatrách strhol lavínu. Mladík zo Žiliny prežil tristometrový pád

04.02.2013 | 13:40

ŽILINA. VYSOKÉ TATRY. Horskí záchranári z Vysokých Tatier majú za sebou náročný zásah. V nedeľu 27. januára zachraňovali mladého horolezca, ktorého zachytila lavína.

„Pred siedmou hodinou večer nahlásili slovenskí horolezci,že ich kamarát strhol doskovú lavínu, s ktorou spadol do jedného zo žľabov. K postihnutému sa báli zostúpiť, nevedeli určiť, v akom stave sa nachádza. Na miesto postupne odišli tri skupiny záchranárov – 11 profesionálov a 4 dobrovoľníci,“ informuje Anton Suchý z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry.

Mladík, ktorého masa snehu vliekla takmer tristo metrov dolu žľabom, je 25-ročný Marek zo Žiliny. Záchranári ho našli pri vedomí v oblasti Nižnej lávky v hrebeni Soliska. „Pacient bol v šoku, mal mnohopočetné poranenia hlavy. Po ošetrení a nabalení sme ho transportovali na magistrálu, odkiaľ bol pomocou skútra prevezený a odovzdaný posádke rýchlej lekárskej pomoci,“ hovorí
horský záchranár.

Horolezec Marek sa v ten deň vraj druhýkrát narodil. Do nemocnice ho previezli „len“ s mnohopočetnými modrinami a zlomeninami tvárových kostí. Zachránilo ho nielen obrovské šťastie, ale aj prilba, ktorú mal na hlave.

Podľa skúsených horských záchranárov sa partia štyroch kamarátov dopustila počas zostupu vo vysokohorskom prostredí niekoľkých závažných chýb. Po prvé, zle si načasovali celú túru – zostupovali po tme, okolo siedmej hodiny večer.

„Tu sa dostávame ku ďalším chybám, ktorých sa dopustili – nesprávne naštudovanie zostupovej trasy či neznalosť lavínovej problematiky,“ konštatuje Anton Suchý.

Aj keď sa nebezpečný výlet pre mladých horolezcov skončil nakoniec dobre, Vysoké Tatry opäť raz potvrdili, že ich v žiadnom prípade netreba podceňovať. Horský záchranár radí: „Je potrebné dokonale si naštudovať výstupovú a zostupovú trasu a možné úniky pri zhoršení počasia. Sledovať predpoveď a vývin počasia spolu s lavínovou situáciou. A v neposlednom rade nepreceňovať svoje sily a správne sa rozhodovať v kritických momentoch.“


-ms-
Ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod