Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -4°C

Spravodajstvo

HORÚCE KRESLO - Igor Janckulík: Nesľubujem a nerozprávam do vetra

Ako prvý sa do Horúceho kresla Žilinského večerníka posadil kandidát na predsedu Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík (54). Jeho prioritou je, aby každý región mal svoje zastúpenie a necítil sa odstrčený. Chce viac tlačiť na dokončenie dôležitých cestných ťahov a efektívnejšie hospodárenie s župnými financiami. O spájaní sa s inými kandidátmi neuvažuje.  

24.10.2022 | 12:23

Každý sa vás bude pýtať, prečo sa chcete stať predsedom Žilinského samosprávneho kraja, ale ja sa opýtam trošku inak. Čo sa u vás na Orave deje, nevedia sa Oravci dohodnúť na jednom kandidátovi?

Asi je pre nás Orava malá, keďže máme teraz až troch kandidátov. Aj pred piatimi rokmi, v predchádzajúcich voľbách, som tiež uvažoval, že budem kandidovať na predsedu Žilinského samosprávneho kraja, tak opäť by sme boli traja. Vyhodnotil som to a neodovzdal som kandidátku. Chceli sme zmenu a hlasy by sa roztrieštili. Teraz je situácia iná.  

Prvé vyhlásenie, kde ste uviedli, že budete kandidovať ste mali v polovici mája. Zrelo vo vás dlho toto rozhodnutie?

Dôvodom boli najmä ľudia. Často sa stretávam so starostami a primátormi a vždy sa snažím riešiť ich problémy a pomáhať im. Samozrejme, nie vždy sa dá všetko vyriešiť. Ale oni ma k tomu tak trochu dotlačili. Som síce podpredseda Žilinského samosprávneho kraja, ale nemám kompetencie. Po voľbách v roku 2020 do Národnej rady som sa tejto funkcie vzdal. Spolupráca s pani župankou sa začala mierne povedané hrotiť, mali sme rôzne názory na niektoré veci. Išlo hlavne o finančné zdroje. Tým, že podnikám od roku 1992 viem, čo znamená zarobiť peniaze a tiež aj ako s nimi hospodáriť a minúť ich. Keď som videl, že hrozí že župa príde o veľké peniaze, tak som chcel konať. Teraz vidím, že som mal pravdu a celý kraj na tom doslova „krváca“.  Vyše  päť miliónov stratiť ročne na prímestskej doprave nie je v poriadku. Za to sme mohli vystavať hospice, alebo centrum pre liečbu Alzheimerovej choroby na Turci. Mohli sa opraviť cesty, pomôcť v zdravotníctve, či v iných oblastiach. Potom prišli aj iné veci, ako podpísanie letiska mesiac pred voľbami. Myslím si, že letisko by malo byť pod štátom, pod Ministerstvom dopravy. Župa na to nemá finančné zdroje, nevieme do toho investovať.


 

K dispozícii je prvý prieskum, hovorí sa o aj o spájaní. Iniciatíva prišla od kandidáta Petra Slyška. Boli nejaké rokovania? Môžete povedať, ako to aktuálne vyzerá?

Určite sa nechystám odstúpiť, to v žiadnom prípade. Ja som človek, ktorý, keď sa niečo rozhodne urobiť, tak to aj urobí. Na začiatku kampane, keď som sa ešte rozhodoval, tak sa všetko kreovalo a pridali sa aj niektoré politické strany. Boli aj také, čo zvažovali a nakoniec sa nepridali. Teraz prišla ponuka, aby sme vytvorili blok, aby nastala zmena. Ja som pri rokovaní rovno povedal, že sa nevzdám a že si idem svojou cestou. Samozrejme, uchádzam sa o každý hlas od obyvateľov Žilinského samosprávneho kraja, a keď ma chce podporiť nejaká politická strana, tak to privítam. Ja som ani v minulosti nikdy neriešil starostov za akú politickú stranu sú nominovaní. Starostu si zvolili ľudia a ja som bol povinný im pomôcť. Ak teda prídu nejaké politické strany a podporia ma, tak budem rád, ale určite už teraz nebudem robiť žiadne politické spájania. 


 

Prieskumy hovoria, že kandidátka Erika Jurinová má náskok. Hovorilo sa aj o podpore strany HLAS. Je vám pán Slyško bližší ako Igor Choma?

Pána Slyška poznám len z diskusií, predtým som ho nepoznal. Treba si však uvedomiť, že ja som aj podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia. Máme uznesenie, v ktorom je napísané, že spolupráca so SMER-SD je vylúčená.  S inými politickými stranami, okrem ĽSNS nie je. Ale, ako hovorím, podporu strany neodmietnem. Toto je služba pre ľudí a my nemôžeme ľudí škatuľkovať. Keby som bol županom, tak nemôžem ani politický zbor deliť podľa strán. Chcem ľudí spájať a nie rozdeľovať. Prioritou je spolupracovať s občianskymi združeniami, aby každý región mal primerané zastúpenie. Aj preto chcem, aby jednotlivé regióny mali svojho podpredsedu. Tých si zvolia poslanci. Viete prečo ľudia nechcú voliť v župných voľbách? Aj z toho dôvodu, že sa len vyhovárame. Toto je štátna cesta, toto je pod VÚC, toto je obecná. My, ako kraj musíme riešiť všetky problémy. A to sa týka aj zdravotníctva.

Prebehli aj nejaké rokovania s Igorom Matovičom a hodnotovo ste asi aktuálnej predsedníčke Erike Jurinovej bližšie. Mali ste sa vzdať v jej prospech?

Otvorene som povedal, že nemám problém sa vzdať, ale mal som jedinú podmienku a to, aby nekandidovala Erika Jurinová. Musíme sa dohodnúť na človeku, ktorý to bude vedieť riadiť. Nemusel som ísť za každú cenu. Ale, keď som videl, ako sa nehospodárne riadi župa, tak som chcel ísť do boja. Stretnutie s premiérom a s pánom Matovičom nebola moja iniciatíva. Asi cítia, že som silnou konkurenciou. Všetky veci, na ktoré som upozornil pani županku, sa ukázali pravdivé a všade sme prerobili veľké peniaze, ktoré mohli pomôcť zamestnancom. Je mi ľúto, keď mi napíše nejaký zamestnanec, že mu strhli osobný príplatok 40 eur a pritom ľudia na dohody na župe majú taký plat na hodinu a dokonca mnohí aj dve zmluvy. Najhoršie je, že nevidieť výsledok. Tým, že som kritizoval OĽANO som bol na čiernej listine.


 

Je to asi normálny politický boj. Ako teda vnímate kampaň?

Županku už tri roky kritizujem, ale vždy sa pozdravíme a prehodíme pár viet. Kritika z mojej strany  je opodstatnená. Skôr mi vadia iní kandidáti, ktorí ma kritizujú a nemajú pravdu. Kampaň by sa mala robiť férová. Upozorňujeme na prešľapy, ale opodstatnene. Za mňa sa v okrese Námestovo postavilo z 23 starostov z 24 okrem jedného, ktorý kandiduje. Keby som bol taký zlý, tak sa za mňa nepostavia. Počítal som s atakmi, ale ide mi o to, že kritika musí byť opodstatnená a podložená.

Podarilo sa vám presvedčiť starostov, aby vás podporili. Veríte si, že vyhráte?

Ja som nikoho nepresviedčal, ale začali sa sami hlásiť, poznali moju prácu. Vždy som sa im snažil pomôcť a sami sa rozhodli ma podporiť. To sa týka aj strany INA Žilina, v ktorej mám aj veľa osobných priateľov a tiež poznajú moju prácu. Už v minulosti to tak bolo, že ma prehovárali na post župana, ale som športovec a nechcel som ísť do bojov, ktoré sú vopred prehrané. Každý, kto kandiduje chce vyhrať, ale dôležité je, že keď prehrám, tak čestne. Nebudem mať za sebou sponzorom, ktorým to budem splácať a to sa týka aj strán.

Spomínate financie. Kampaň máte ako financovanú?

Strana mi dala na kampaň 53-tisíc. Ja som zo svojich zdrojov dal 25-tisíc. Ale určite budem musieť zo svojich ešte niečo doplatiť, rátam okolo 5-tisíc. Dám do toho svoj čas, moju energiu. Rodina mi, samozrejme, pomáha. Ale snažil som sa, aby som aj za menej zdrojov urobil viac „muziky.“ Bilbordy som si napríklad objednával len na máj, v auguste som vedel, že mi nejaké ostanú. Niektoré mám ešte doteraz, ale nemôžem za to, že ma ešte neprelepili (smiech).


 

Aký bude záver vašej kampane?

Posledné dni, tak ako chodím stále, budem chodiť medzi ľudí. Nejdem robiť nič prevratné, len to, čo som robil doteraz.

Ste v KDH odborníkom na dopravu. Chodíte cez Kysuce domov, cesty sú v zlom stave. Aké má župa kompetencie? 

Určite nie som expert na dopravu, ale problematiku poznám a snažím sa ju riešiť. Keď som bol splnomocnenec vlády veľa vecí som sa naučil a vytvoril som pracovné skupiny, s ktorými sme chodili napríklad aj Národnú diaľničnú spoločnosť, kde nám museli dávať štvrťročne odpočet práce. Župan musí robiť väčší tlak na dodávateľov. Župa vie veľmi rýchlo ovplyvňovať cesty druhej a tretej triedy. Na opravu týchto ciest by sme potrebovali viac ako 42 miliónov eur. Ďalej je to 770 mostov v našej správe a z toho je 159 mostov v zlom stave. Na ich opravu potrebujeme vyše 80 miliónov eur. Ako z toho vyjsť? Potrebujeme obnoviť asfaltérsku a mostársku čatu, kúpiť novú frézu, čo nám tiež ušetrí peniaze. Projektové dokumentácie treba tiež lepšie kontrolovať. To sa stalo napríklad v Krasňanoch, kde sa neurobila diagnostika. Keby to kompetentní vedeli, tak sa tam už skôr urobí premostenie. Musíme zlepšiť spoluprácu. Cesty a zdravotníctvo trápia ľudí najviac. V Martine má byť nová nemocnica, čo je výborná správa. Ale, ako sa ľudia z Oravy, alebo Liptova do tej nemocnice dostanú, keďže poznáme situáciu na Strečne? Tam, kde nie je cesta, nie je ani život.

Keď sa pozrieme na zdravotníctvo. Sľubujete lepšiu dostupnosť magnetickej rezonancie. Ako by ste to vyriešili?

Určite treba zakúpiť ďalšie prístroje. Ale treba riešiť aj poisťovne. Musíme my zo župných peňazí doplatiť hodiny, aby pracoval prístroj minimálne 16 hodín. Nerobme Európsky týždeň mobility, kde doslova prerobíme 160-tisíc eur len za to, že sa ľudia celý týždeň vozia za 30 centov. Ale dajme peniaze na magnetickú rezonanciu, aby ľudia nečakali týždne na diagnostiku. Popisy z rezonancie sa dajú urobiť aj na diaľku.

Chýbajú aj doktori najmä pediatri. Máte na to nejaké reálne zlepšenie.

Ide sa robiť optimalizácia siete nemocníc. Župné nemocnice nevedia na čom sú. Vidím tu zavádzanie, pretože poisťovne presne vedia, ktoré nemocnice, aké výkony urobili. A čo sa týka ambulantných lekárov, tak je veľká škoda, že školstvo zostalo veľmi zanedbané. Ja si pamätám, že sa v minulosti plánovalo, aby sme mali dosť lekárov. Bolo to nejako nastavené. Teraz sme prišli na to, že nemáme lekárov. Na zdravotné školy by podľa mňa mali brať viac ľudí a v prvom ročníku by sa to vyčistilo. Musíme im vytvárať čo najlepšie podmienky.  Dajme priestory aj súkromným lekárom.

Cestovný ruch je opäť veľká téma. Vidíme, že gastroprevádzky sú na pokraji. Žilinský kraj ponúka veľké kultúrne vyžitie. Čo s cestovným ruchom ďalej? Ako pomôcť hotelom, reštauráciám?

Aj v programe mám napísane, že je dôležitá spolupráca medzi samosprávami a podnikateľským sektorom. Často chodím do Českej republiky a Poľska a vidím, ako tam funguje cestovný ruch.  To prepojenie má obrovský potenciál. Lepšie čerpajú najmä eurofondy vidíme, aké sú v Poľsku vybudované cyklotrasy. Služby musia byť komplexné, aby ľudia ostali dlhšie ako len pár hodín. Máme veľký potenciál.

Čo Igor Janckulík a súkromie. Vieme, že ste v roku 2008 založili Oravský záchranársky systém. Prečo sa tomuto venujete?

Bolo by to veľmi nadlho. Založili sme to spolu s dvoma kolegami. Vtedy sme si povedali, že keď zachránime len jeden život, tak to bude mať obrovský prínos. Musím povedať, že za tých 14 rokov, v spolupráci s dobrovoľnými zložkami, sa nám podarilo zachrániť viac ako 50 ľudí. Samozrejme, boli aj smutné prípady. Sme partia asi 70 ľudí a okrem hľadania ľudí pomáhame aj v iných oblastiach.

Ste aktívny športovec stolnotenista. Tam máte istú podporu, či?

Ja som mal vždy k športu veľmi blízko aj syn aktívne akrobaticky lyžoval. A k stolnému tenisu sa vždy veľmi rád vraciam. Je to moja radosť.

Ako to zvláda rodina aj pani manželka?

Snažia sa mi aj s dcérou pomáhať. Syn žije v Bratislave. Manželka sa musí starať o obchod, aby mi pomohla (smiech).

Prečo by mali ľudia voliť Igora Janckulíka?

Ľudia ma poznajú a vedia, že nesľubujem a nerozprávam do vetra. Keď si niečo zaumienim, tak si idem za tým. Moju húževnatosť poznajú práve aj z Oravského záchranného systému. Keď niekedy hľadáme človeka aj polroka, ale nás to neodradí. Pracujem a ľudia, ktorí ma zvolia za predsedu Žilinského samosprávneho kraja, tak neoľutujú. Starostovia, ktorí sa za mňa postavili vedia, že sa snažím riešiť aj veci, ktoré sú náročné. Je to o komunikácii a hľadaní riešení. Neodkladať veci, to je dôležité.

 

Otázky z diskusie:

Čo viete z funkcie župana urobiť, aby sa cesta pod Strečnom stala bezpečnejšou? Viem, že cesta nepatrí pod VÚC, ale, ako viete tlačiť na kompetentných?

Strečno je veľmi problematické, pretože tam moc toho nevymyslíte. Uvažovalo sa, že budú dva pruhy, teraz sú tam tri. Mne sa páčila možnosť, že by sa tam urobila prekrytá galéria, ako sa to robí v zahraničí. Aby nepadali kamene, pretože cesta je nebezpečná aj z tohto hľadiska. To by sa nemalo stávať. Treba tlačiť na Višňové, potom bude Strečno menej využívané.

V Žiline bola zdravotná škola na vysokej úrovni. Myslím, že by bolo potrebné dať školy do modernejšieho stavu. Viete v tomto pomôcť?

Školstvo je prenesená kompetencia, ale VÚC vie zlepšiť materiálne zabezpečenie školy aj celkové vybavenie školy ako takej. Tu vieme využiť potenciál. Dôležité je aj získavať študentov pre školy. Dnes sú dôležité najmä remeslá. A čo sa týka zdravotných škôl, problém je aj v tom, že sa zákony často menia. To sa týka najmä zdravotných sestier. Malo by to byť pevne zadané. 

 

 

Niečo viac o Igorovi Janckulíkovi

Narodil sa v Námestove.

Vzdelanie: Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety.

Bol poslanec Slovenskej národnej rady (2016–2020).

V súčasnosti podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia.

V novembri 2013 bol prvýkrát zvolený za poslanca Žilinského samosprávneho kraja.

Ženatý a s manželkou Majkou. Má dcéru a syna.

Žije v oravskej obci Krušetnica na severe Slovenska.

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod