Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 7°C

Z regiónu

Hrad Lietava oslávil 20. výročie od svojej prvej opravy

Združenie na záchranu Lietavského hradu sa za roky pôsobenia stalo inšpiráciou pre ďalšie združenia, ktoré sa venujú opravám hradov. Vďaka ich iniciatíve sa dnes môžu návštevníci pohybovať po Lietavskom hrade oveľa bezpečnejšie, objavovať vždy nové zákutia a pozrieť si aj expozíciu o jeho histórii. Každým rokom sa hrad pod ich rukami mení k lepšiemu.

07.09.2023 | 09:15

Už túto sobotu, 9. septembra, si budete môcť pozrieť hrad, ako ste ho doteraz nevideli. Členovia združenia si totiž pre návštevníkov pripravili „Deň otvorených dverí“ s bohatým programom. Turisti sa dostanú sa aj do verejnosti neprístupných priestorov, zažijú rôzne dobové ukážky a pozrú si prácu, ktorú združenie vykonáva.

 

Vitajte na hrade!

„Deň otvorených dverí“ je jedným z najobľúbenejších podujatí na hrade Lietava. Každý rok si združenie pripraví zaujímavý kultúrny program, medzi ktorým nechýbajú ukážky dobového života. Tento rok sa návštevníci môžu tešiť na delostreľbu a katapult v podaní dobového spolku sv. Šebastiána, lukostreľbu a stredovekú kuchyňu spolku Cech Terra de Selinan, či ukážku sokoliarov Horus. Samozrejme, nebudú chýbať prednášky o histórii združenia, dejinách hradu a Jurajovi Thurzovi. Lákadlom je prehliadka hradu so sprievodcom aj do uzavretých častí hradu, ako je napríklad Thurzov palác.

Pre návštevníkov je pripravené aj občerstvenie. Vstup na toto podujatie je zdarma, dobrovoľné príspevky z akcie poputujú na opravy hradu.


Deň otvorených dverí láka návštevníkov aj tento rok

 

Letná sezóna v znamení ďalších opráv

Tento rok združenie odštartovalo už svoju 20. sezónu hradných opráv.Projekt obnovy hradu je nastavený metodicky a systematicky. Každý rok sa podľa objemu získaných financií posúvajú v projektoch dopredu. Preto pri vstupe do hradu vidí návštevník lešenia na viacerých miestach. „Odporúčame zamerať sa hneď pri vstupe na tzv. Rondelovú baštu, známu aj pod názvom Dubová, kde je vidieť, ako každým rokom pracujeme na stabilizácii jej rozsiahle poškodeného lícneho muriva,“ vysvetľuje postup prác Ľubomír Chobot, riaditeľ združenia.

V tejto sezóne sa vo väčšej miere zamerali aj na renováciu priestorov horného hradu. Tu sa nachádza napríklad kaplnka a Thurzov renesančný palác. „Tieto priestory sú momentálne z bezpečnostných dôvodov verejnosti voľne neprístupné. Návštevníci si ich však môžu pozrieť so sprievodcom zo združenia, najideálnejšie, ak sa skupinky vopred nahlásia. Samozrejme, táto špeciálna prehliadka je súčasťou „Dňa otvorených dverí“, takže návštevníkom ukážeme práce, ktoré sme v tejto časti vykonali a ktoré nás ešte len čakajú,“ dodáva.

 

Budúce plány na paláci

Palác by chceli podľa predbežných plánov sprístupniť pre verejnosť v horizonte do piatich rokov. Po dokončení prác bude pre návštevníkov veľmi atraktívny. Jeho sprístupnenie však stojí na stavbe mostu, ktorý je momentálne vytvorený len z lešenia. V budúcnosti ho nahradí pevný most s drevenými podperami, ktorý bude podopretý murovaným pilierom. Na to je však potrebných asi 40 metrov kubických muriva. Projekt je tak naplánovaný na tri etapy: vymurovanie mostného piliera, vybudovanie pevnej časti mostu a na záver výroba a osadenie repliky padacej brány horného hradu.

„Keď návštevníci prejdú po moste, čaká ich vstupná brána, ktorú sme opravovali v minulých sezónach. Následne sa tu nachádza koridor pod bývalými dámskymi spálňami, kde sa narodil Juraj Thurzo. Dodnes je tam vidieť okná, z ktorých pravdepodobne Turzova matka Alžbeta ukazovala svojim poddaným novorodenca,“ opisuje Chobot.

Na tomto mieste sa momentálne pracuje na stabilizovaní muriva. Za koridorom na návštevníka čaká priestor nádvoria horného hradu, z ktorého sa chodilo do pivníc, kde obnovujeme schodisko a kaplnka, ktorú tiež čaká rekonštrukcia a stabilizácia. Tu sa bude v budúcnosti nachádzať plošina, kde vznikne odpočinkový priestor s výhľadom na mesto Žilina a hrebeň Malej Fatry.


Na tomto mieste bude v budúcnosti vyhliadka na mesto Žilina a hrebene Malej Fatry.

 

Finančná pomoc aj z Čiech

To, že obnova ruiny Lietavského hradu, je finančne nákladná, nie je ťažké uhádnuť. Združenie získava príspevky rôznymi spôsobmi. Minulý rok vo februári spustili napríklad medzinárodnú zbierku špeciálne určenú na vybudovanie hradného mostu. V Českej republike je známa pod názvom „Sbírka Emílie Vášaryové na obnovu československého hradu Lietava“, keďže patrónkou tejto zbierky je slovenská populárna herečka. Prispieť na opravu mosta môžu však nielen Česi, ale aj Slováci. „Lietava je jediný hrad z územia bývalého Československa, kde sú vlastníci ako Slováci, tak aj Česi. Je to zaujímavá situácia, pretože na tomto hrade „defakto“ k rozdeleniu spoločného štátu nikdy nedošlo. Spoločne bojujeme za jeden cieľ a tým je záchrana tohto vzácneho hradu,“ vysvetľuje symbolické spojenie riaditeľ združenia, v ktorom je viacero členov práve z Českej republiky a chodievajú sem aktívne pomáhať s opravami.


Veľkou výzvou združenia je vybudovanie nového mosta zo stredného do horného hradu.

 

Vitajte v pivnici

Práce na paláci by mali hrad zatraktívniť pre návštevníkov. Tí sa však rozhodne na tejto stredovekej stavbe nudiť nebudú. Hrad má rozsiahle nádvorie s lavičkami, kde si môžu turisti po výstupe oddýchnuť. V prístupnej časti hradu sa nachádza hradná pivnica, nad ktorou sa nachádzajú tri poschodia expozícií. Prvú časť otvorili 2. septembra 2017, pri príležitosti 450. výročia narodenia Juraja Thurzu a rok na to ju rozšírili aj o hmatovú expozíciu. Všetky exponáty v tejto časti si môže návštevník chytiť do ruky a sú tu dostupné informácie aj v Braillovom písme. V hradnej veži tak nájdete archeologické nálezy, repliky palných zbraní a rekonštrukcie historickej podoby hradu.Táto časť objektu však býva otvorená poväčšinou len cez víkendy a počas leta, keď sa návštevníkom venujú členovia združenia. Počas roka sa však dá dohodnúť návšteva vopred so sprievodcom, tieto služby vrátane návštevy priestorov expozície sú dostupné za dobrovoľný príspevok na obnovu hradu.


Návštevníkom je k dispozícii aj expozícia o hrade a jeho dejinách.

 

Jeden krok vpred, dva vzad

Na hrade využijú každé darované euro aj materiál. Za dve desaťročia prác je vidieť ich postup, občas však nastanú aj nečakané udalosti. Tento rok v auguste napríklad do časti múrov Kinižiho paláca udrel guľový blesk a poškodil dovtedajšiu prácu, ktorú na tomto mieste už dobrovoľníci vykonali. Pri údere blesku vyhodilo elektrinu na celom hrade a bol poškodený zabezpečovací systém objektu ako aj zariadenie poskytujúce zdarma internetové pripojenie návštevníkom. Našťastie sa nikomu nič nestalo, návštevníci sa bezpečne ukryli do pivnice pod expozíciou. Oprava múrov veže ako aj obnova všetkých zničených zariadení si bohužiaľ vyžiadala financie, ktoré sa mohli použiť na prebiehajúcu obnovu.

 

Dvadsať rokov opráv

Myšlienka záchrany hradu vznikla v roku 1993, občianske združenie bolo zaregistrované v roku 1999, ale prvé stavebné práce na hrade sa datujú až na rok 2003. V tom čase podpísali nájomnú zmluvu s Pozemkovým spoločenstvom lesným Lietava, aby mohli spustiť záchranné stabilizačné práce. Opravy na hrade tak tento rok oslávili svoje 20. výročie.

Jedným z tvorcov myšlienky na opravu hradu bol Aleš Hoferek, rodák z Moravy, ktorý sa takto venuje viacerým hradom na Slovensku a v Česku. Vydal aj fotografickú knihu o zrúcaninách, kde na čiernobielych fotografiách zachytáva ich smútok. Aj vďaka tomu sa spoznal s Ľubomírom Chobotom a jeho priateľmi. Na Lietavskom hrade zvykne v súčasnosti tráviť dva mesiace do roka.

Pred dvadsiatimi rokmi stál aj pri úplne prvej oprave. „Sedeli sme tu pri mieste prvého zásahu, keď sme sa s Ľubom zhodli, že o oprave nemusíme iba debatovať. Tak sme zobrali Ľubovmu otcovi lešenie, o čom nemal on ani tušenia, a išli sme. Dnes by aj tieto zásahy zaslúžili opravu, lebo materiál má svoj čas opotrebenia. Ale bez toho prvotného nadšenia by sme nedosiahli to, čo teraz,“ zaspomínal si Hoferek a ukazuje na klenbu, ktorou sa začal písať príbeh obnovy hradu. Je to klenba vstupnej brány do hlavnej veže, kde sa momentálne nachádza drevené schodisko. „Keď sa pozerám na našu prácu za tých dvadsať rokov, vidím, že to nie je len murivo. Rád počúvam Ľuba, ako vysvetľuje, kde bola tanečná sála, či izba, kde sa narodil Thurzo a už si viem predstaviť, ako tu ľudia žili a zabávali sa,“ dodáva čestný člen združenia.

 

Deň otvorených dverí na Lietavskom hrade

Kedy: v sobotu 9. septembra 2023

Trvanie: od 11.00 do 18.00 hod.

Vstupné: dobrovoľné


Členovia združenia zo Slovenska a Čiech, bez ktorých by hrad bol dnes v katastrofálnom stave.

Autor: - r -

Foto: archív, Združenie na záchranu Lietavského hradu

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod