Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 7°C

Automoto

Hyundai ix35 – poctivé a populárne SUV prináša aktuálne zaujímavé bonusy

V dnešnom vydaní motoristickej rubriky sme vyskúšali najmenšie SUV od značky HYUNDAI, model ix35. Tento model síce nie je na trhu horúcou novinkou, ale zato práve v tomto období prináša zaujímavé bonusy, ktoré môžu záujemcov o kúpu presvedčiť. Model ix35 sa radí do veľmi obľúbenej kategórie vozidiel typu SUV. V skratke to znamená, že prináša vyšší posed za volantom, možnosť pohonu 4x4, slušné priestorové a úžitkové parametre, a čo je dôležité, okrem asfaltu si dokáže poradiť i s ľahkým terénom. HYUNDAI ix35 vo výbavovom stupni STYLE a s turbodieselom 2,0 CRDi v kombinácii s pohonom 4x4 nám na test zapožičala spoločnosť ALTERIA MOTOR, s. r. o., autorizovaný predajca vozidiel HYUNDAI v našom regióne.

25.04.2013 | 15:36

V dnešnom vydaní motoristickej rubriky sme vyskúšali najmenšie SUV od značky HYUNDAI, model ix35. Tento model síce nie je na trhu horúcou novinkou, ale zato práve v tomto období prináša zaujímavé bonusy, ktoré môžu záujemcov o kúpu presvedčiť. Model ix35 sa radí do veľmi obľúbenej kategórie vozidiel typu SUV. V skratke to znamená, že prináša vyšší posed za volantom, možnosť pohonu 4x4, slušné priestorové a úžitkové parametre, a čo je dôležité, okrem asfaltu si dokáže poradiť i s ľahkým terénom. HYUNDAI ix35 vo výbavovom stupni STYLE a s turbodieselom 2,0 CRDi v kombinácii s pohonom 4x4 nám na test zapožičala spoločnosť ALTERIA MOTOR, s. r. o., autorizovaný predajca vozidiel HYUNDAI v našom regióne.

 

HYUNDAI ix35, ktorý dnes testujeme, sa na našom trhu začal predávať v roku 2010. Môžeme povedať, že ide o priameho nástupcu modelu Tuscon, no podľa nového značenia automobilky HYUNDAI mu prischlo práve označenie ix35. Rovnako ako Tuscon, aj nová ix35 sa od začiatku svojho predaja teší u nás mimoriadnej obľube a pre HYUNDAI je to jeden z kľúčových modelov na celom starom kontinente. Aj preto si pri jeho návrhu a konštrukcii dali v kórejskej značke veľmi záležať. Po troch rokoch od začatia výroby sa logicky v HYUNDAI odhodlali k akémusi už kvázi povinnému faceliftu, ktorý nastáva približne v strede výrobného cyklu. Na tohtoročnom jarnom autosalóne vo švajčiarskej Ženeve tak debutovala faceliftovaná verzia ix35, ktorá prináša niekoľko vylepšení a na našom trhu sa objaví v priebehu tohto roku. Aj z toho titulu je teraz kúpa pôvodnej verzie veľmi výhodná a v HYUNDAI si pripravili hneď niekoľko bonusov, ku ktorým sa dostaneme nižšie.

Naša otázka k ix35 znie teda jednoznačne: Čo všetko ponúka HYUNDAI ix35 a je dobrou voľbou?

Dizajn a vzhľad:

Z hľadiska dizajnu bol ix35 navrhnutý a vyvinutý v nemeckom vývojovom centre značky HYUNDAI s dôrazom, aby sa čo najviac páčil. Možno aj práve preto i po troch rokoch predaja pôsobí ix35 dostatočne moderne a podľa nás aj mohutne či robustne, čo je možno dané aj tým, že ix35 opticky pôsobí vyšším dojmom než v skutočnosti je. Prednej časti dominuje hexagonálna maska, typická aj pre ďalšie vozidlá HYUNDAI a svetlomety, ktoré výrazne zasahujú aj do bokov karosérie. Pri bočnom pohľade je zase zaujímavá stúpajúca línia okien s dizajnovo zaujímavo stvárneným malým okienkom za „c“ stĺpikom, a tiež efektné ochranné oplastovanie v spodnej časti dverí. Zadnej časti taktiež dominujú zaujímavé svetlá výrazne zasahujúce do bokov karosérie. Ak sa pozrieme na HYUNDAI ix35 po rozmerovej stránke, zisťujeme, že toto SUV meria 4410 mm, šírka vozidla dosahuje 1820 mm, výška 1670 mm a rázvor náprav má hodnotu 2640 mm. Batožinový priestor má kapacitu slušných 465 litrov. Ak jednoduchým úkonom sklopíme zadné sedadlá, nevznikne úplne rovná podlaha, ale objem kufra narastie až na 1436 litrov. Pri ix35 sa nám veľmi páči, že v spodnej časti kufra zostal priestor na plnohodnotnú rezervu, čo je v dnešnej dobe už pomerne vzácnosť. Keď už sme pri číslach, pri vozidle kategórie SUV sa patrí spomenúť ešte jeden údaj, a to je svetlá výška, tá pri HYUNDAI ix35 dosahuje cca 17 cm.

 

Interiér:

Po presunutí sa do kabíny HYUNDAI ix35 ako prvé padne do oka jeho vzdušnosť a priestrannosť. Priestorové pomery vpredu aj vzadu sú naozaj veľmi slušné. Po usadnutí za volant dávame palec hore vyššiemu posedu s veľmi dobrým výhľadom, až prekvapujúco pohodlným sedadlám, ktoré však možno trocha na škodu nemajú výraznejšie bočné vedenie. K úplne ideálnemu posedu by sa pýtala snáď ešte dlhšia lakťová opierka. Samotná palubná doska sa nesie v pomerne futuristickom duchu, zaujímavo tvarované sú najmä výduchy ventilácie. Multifunkčný volant veľmi dobre padne do ruky a má aj ideálnu hrúbku a priemer. HYUNDAI potešil tiež dostatočným množstvom odkladacích priestorov, či klimatizovanou schránkou pred spolujazdcom. Aj z ergonomického hľadiska sú všetky ovládače presne po ruke s výnimkou prepínania údajov palubného počítača tlačidlom „trip“, ktoré je na palubnej doske, ale aj na to sa dá zvyknúť. Použité materiály v ix35 sú na slušnej úrovni a príkladné je aj ich dielenské opracovanie. Testované vozidlo bolo vo veľmi slušnej výbave STYLE, ktorá okrem iného obsahovala napríklad vyhrievanie predných a zadných sedadiel, elektronicky sklopné spätné zrkadlá s integrovaným ukazovateľom smeru, monitorovanie tlaku v pneumatikách, tempomat, zadné parkovacie senzory, dvojzónovú klimatizáciu a podobne. V rámci akcie je navyše momentálne inteligentný kľuč so štartovacím tlačidlom už zahrnutý v cene ako bonus.

 

Jazda:

Testované HYUNDAI ix35 s konfiguráciou pohonu 4x4 malo pod kapotou veľmi dobrý turbodiesel 2,0 CRDi odladený na výkon 136 koní v kombinácii s presnou 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Daný motor sa svojou kultivovanosťou a úspornosťou plne hodí práve ku štvorkolke. Čo sa týka jazdných vlastností, ix35 ponúka vcelku komfortnú jazdu, a to najmä vďaka podvozku, ktorý veľmi dobre filtruje nerovnosti našich ciest. Drobnú výhradu máme snáď len k riadeniu, ktoré sa nám zdá až zbytočne preposilňované, bez výraznejšej spätnej väzby. Skúšaný HYUNDAI ix35 disponoval aj určitými off-road ambíciami. To najmä vďaka elektronickej medzinápravovej uzávierke diferenciálu a tiež asistentovi zjazdu z prudkého svahu. Pri jazde v teréne s aktivovaným režimom „lock“ a vypnutým ESP si prekvapujúco ix35 počínal vcelku slušne a disponoval dobrou trakciou; limitujúcimi boli častokrát až nájazdové uhly či svetlá výška vozidla.

 

Celkový dojem?

SUV HYUNDAI ix35 aj napriek tomu, že nie je novinkou, obstál v našom teste veľmi dobre. Vozidlo ponúka zaujímavý a pohľadný dizajn, bohatú výbavu a veľmi slušný priestor pre posádku i batožinu. Svojimi jazdnými vlastnosťami je najistejšie na spevnenej ceste, ale keď treba, poradí si aj s terénnymi nástrahami, čo iste mnohí ocenia. Vďaka momentálnej akcii značky HYUNDAI sa nad ix35 oplatí pouvažovať možno aj preto, že k nemu dostanete ako bonus smartphone Samsung, zaplatenie registračnej dane, kompletné poistenie na rok zdarma, a to všetko s možnosťou financovania na pätiny bez navýšenia s bonusom až 2000 eur.

V Žiline si populárny HYUNDAI ix35 môžete prísť pozrieť či vyskúšať a otestovať k autorizovanému predajcovi vozidiel HYUNDAI v našom regióne, spoločnosti ALTERIA MOTOR, s. r. o. na Predmestskej ulici, kde na vás čakajú i ďalšie modely značiek HYUNDAI, MITSUBISHI či MAZDA.

 

Autor: Peter Hlačik

Snímky: Autor

 

Technické parametre :
Model: HYUNDAI ix35 2,0 CRDi
Motor: diesel
Pohon: 4x4
Počet valcov: 4
Výkon pri ot./min.: kW/koní 100/136
Točivý moment: Nm 320
Maximálna rýchlosť km/h: 181
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h: 11,3 s
Prevodovka: manuálna
Počet stupňov: 6
Kombinovaná spotreba: 5,7 l na 100 km
Výbava: 1,6 GDI CLASSIC (benzín, 4x2) Cena: od 16 990 €
Výbava: 2,0 CRDi STYLE (testovaný model) Cena: 24 160 € *

* platí len pre danú akciu Bližšie informácie u predajcu.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod