Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Šport

Igor Krško pred štartom súťažného ročníka 2022/2023: Ani jedna trieda nemá svojho favorita

Čaká ho sedemnásta sezóna v pozícii šéfa Oblastného futbalového zväzu. Igor Krško (51) verí, že radosť z futbalu na každej dedine bude stále žiť a oblastné súťaže prinesú zaujímavé momenty minimálne v takom rozmedzí, v akom sa udiali počas uplynulej sezóny. Viac už v našom rozhovore pred štartom sezóny 2022/2023.

02.08.2022 | 10:03

Aké konečné posuny nastali v jednotlivých triedach pred štartom sezóny?

Troška zvláštne, ale opodstatnené. Do regiónu postúpili dva tímy, tým pádom došlo k posunom v druhej triede, odkiaľ postúpili tiež dva celky. Neprihlásilo sa nám Jablonové a Brodno, z tretej triedy postúpili až štyri mužstvá a jediným nováčikom na našej mape je Babkov. Prvá trieda má 14 tímom, rovnako aj druhá, tretia trieda ich bude mať 12.

Udiali sa ešte nejaké zásadné novinky v tomto smere?

Asi tá najväčšia je u mládeže, kde súťaže zostávajú po starom, len v kategórii dorastu sa k nám pripojili tímy z Kysúc. Tamojší oblastný zväz má málo tímov, zvolili sme pragmatický prístup, aby sme umožnili hrať zápasy veľkému počtu hráčov. Je to aj dobrý signál pre ostatné zväzy, ale podobným spájaním sa rozvíjali vzťahy a hlavne hľadali dobré možnosti pre futbalový rast mládeže.

Máte určité očakávania či skôr obavy pred novým ročníkom?

Nech sa celá sezóna odohrá bez najmenších opatrení, pretože dnes sa tešíme na veci, ktoré v minulosti boli samozrejmosťou. Ja verím, že celkovo šport nezasiahne ďalšia vlna rôznych opatrení a nebude sa opakovať nedávny scenár. Uplynulý ročník nám na športovom poli ukázal, že treba bojovať do posledného kola, čoho je príkladom postup Hrabového zo štvrtého miesta tretej triedy. Možno niektoré tímy vypustili záver a dnes to banujú. V tomto smere očakávam nasadenie tímov do posledného kola a boj o každý bod na našich trávnikoch.

Ako vnímate reorganizáciu súťaží, zasiahla nejak výrazne aj oblastný futbal v Žiline?

Ak sa naplní prvotný zámer znížiť počet tímov v prvej a druhej lige, tak potom hovorím áno vo všetkých smeroch. Ak nie, tak nechápem dôvod mať na Slovensku tri celoštátne ligy pri ekonomickej situácii v krajine. Nám postúpili dva tímy hore, a to Bytča s rezervou Bánovej, ale inak zásadný vplyv to na nás nemalo. Toto sú otázky na iné zväzy, kde napríklad na juhu hrá najvyššiu okresnú ligu len päť tímov. Asi nás čaká určité spájanie sa, lebo toto nemá význam pre nikoho. Som rád, že my sme sa nejak v mládeži dohodli s Kysučanmi a spolupráca na mládežníckej úrovni prinesie veľa dobrého pre futbal.

Obsadíte do každého zápasu mužov rozhodcu, stále je s touto súčasťou futbalu značný problém?

Prvotný problém pri rozhodcoch nie sú peniaze, lebo si u nás môžu mesačne v čistom zarobiť od 150 až do 450 eur. Znížili sa dorastenecké základne, potom máme málo hráčov u dospelých. Pozrite si niektoré tímy, sú tam dnes 35 roční hráči plus vyššie ročníky. Áno, kvalitatívne majú na dané súťaže, len mladíci okolo 20 rokov a viac tam absentujú. Odkiaľ potom máme zobrať nových rozhodcov, ak nie z mládeže?  Máme ledva dve dorastenecké súťaže, no verím, že dobrými krokmi pri prípravke sme si zabezpečili futbalistov budúcich generácií. Financie sú jedna vec, no druhá je láska k futbalu. Tá musí prevyšovať všetko, potom rozhodca má určité výkonnostné parametre od taktickej a aj fyzickej pripravenosti. Rád by som však podotkol, že zatiaľ obsadíme každý zápas aspoň jedným rozhodcom, ale je to na hrane, všetko chce čas a trpezlivosť. Niekde na juhu Slovenska už pískajú zápasy laici, inde sú pohyblivé hracie časy od soboty do nedele, aby to daný počet rozhodcov stihol zvládnuť. V našej oblasti sme na tom ešte veľmi dobre, to mi verte.

Za tie roky pri kormidle zväzu sa ešte vy osobne na niečo tešíte pred štartom jednotlivých líg?

Na futbal. Ten mi priniesol mnoho radosti, teším sa na spoluprácu s ľuďmi a to nie je len fráza. Ak by ma to nebavilo, tak načo by som to robil? Táto funkcia je na dobrovoľnej báze, u mňa o čistej láske k futbalu.

Máte aj nejaké tipy na favoritov líg?

V jednotke bude hore Štiavnik, Zástranie, dobrý tím má Horný Hričov a pokojne môžu prekvapiť nováčikovia. Minulý rok sa favorizovala Bytča a videli ste, že to nemala jednoduché. Zaujímavá bude druhá trieda vďaka štyrom novým tímom, dobre sa to tam premieša. Tretia trieda má ambície určite v tíme Terchová, svoje povie Mojš a možno dakto vystrelí. No je to celé o dobrej partii, výbornom štarte v prvých kolách a potom ako sa hovorí uvidí, čo ďalej. Ťažko predvídať, ale ani jedna trieda nemá svojho favorita.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod