Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Igor Ryban predstavil kandidatúru na župan

Súkromný podnikateľ a bývalý poradca riaditeľa žilinskej nemocnice Igor Ryban oficiálne predstavil minulý týždeň svoju kandidatúru na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Jeho motom bude: Jedna funkcia, jedna stolička.

16.09.2013 | 13:29

Súkromný podnikateľ a bývalý poradca riaditeľa žilinskej nemocnice Igor Ryban oficiálne predstavil minulý týždeň svoju kandidatúru na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Jeho motom bude: Jedna funkcia, jedna stolička.

 

ŽILINA. Igor Ryban tak narážal na skutočnosť, že obaja dovtedy známi kandidáti by po zvolení zastávali okrem županskej minimálne jednu ďalšiu politickú funkciu. Či už ako poslanec NR SR alebo Europarlamentu. „Človek, ktorý riadi samosprávny kraj, by mal byť 24 hodín v pracovnom nasadení. Je to tak zložitá práca, že ju nemôže nechať na zástupcu či pracovný tým. Mojím cieľom bude naplno sa venovať jednej funkcii,“ zdôraznil.

Igor Ryban je presvedčený, že riadiť kraj sa dá oveľa lepšie a efektívnejšie, ako to prebieha teraz. „Som pripravený všetky svoje skúsenosti, ktoré som načerpal za 22 rokov práce v biznise, pretaviť do riadenia ŽSK, ktorý sa má starať o blaho celého regiónu a všetkých občanov. Preto som aj nezávislým kandidátom. Kandidujem so svojou vlastnou podporou a chcem byť županom pre všetkých, nielen presadzovať stranícke záujmy,“ tvrdí Igor Ryban. Jeho cieľom bude, aby sa do riadenia kraja prenášali želania ľudí, aby sme žili v krajšom a dostupnejšom regióne, v ktorom sa ľudia budú cítiť dobre.

Teraz sa, podľa neho, v župe akoby zastavil čas. „Preto moje prvé kroky budú viesť k tomu, aby sme dokázali zastaviť ekonomický, sociálny a celospoločenský prepad.“ Najviac to vraj vidieť v zdravotníctve, v ktorom rok pracoval v krízovom manažmente žilinskej nemocnice. „Kraj má na túto oblasť páky. Udeľuje lekárom licencie a môže spracovať stratégiu komplexného zdravotného systému,“ hovorí.

Na to vraj nadväzuje sociálna oblasť, v ktorej absentuje podpora seniorov. „Ľudia celý život pracovali a keď dôjdu do určitého veku a postihne ich choroba, zrazu nie je priestor na to, aby mohli niekde v pokoji dožiť. Práve kraj má možnosti, aby tento priestor pre nich vytvoril a o svojich obyvateľov sa postaral. Považujem to za veľmi dôležité,“ zdôraznil Igor Ryban.

Ďalšie problémy vníma v dopravnej infraštruktúre, stave ciest a dostupnosti jednotlivých regiónov. Venovať sa plánuje aj turizmu a cestovnému ruchu, kultúre a športu.

Nezávislý kandidát, 48-ročný Igor Ryban, už minulý týždeň zozbieral stanovený počet 1000 podpisov pod petíciu za svoju kandidatúru. Kampaň si plánuje hradiť zo svojich vlastných prostriedkov.

 

Michal Filek

Snímka Anna Metlická
 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod