Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 16°C

Šport

Jan Neliba: Žilina má potenciál na kvalitné výkony

Tohtoročná edícia hokejovej extraligy sa vyznačuje nesmiernou vyrovnanosťou. Zisťovali sme u trénera žilinských „vlkov“, ako je spokojný s výkonmi zverencov a vyhliadky do ďalšej časti sezóny.

15.11.2013 | 15:52

Je za nami 20 zápasov sezóny, vaše prvotné hodnotenie...

Do sezóny sme vlietli skvele namotivovaní, posledné dve stretnutia s Popradom a Trenčínom nás dostali na spodné priečky tabuľky, ktorá je však neskutočne vyrovnaná.  Hráči sú odhodlaní, aby sme sa pohybovali v pokojných vodách. Pozitívom je, že začína na hokej chodiť viac a viac ľudí.


Mužstvu chýba určitá séria víťazných zápasov, čím to je?

Hľadáme optimálne zloženie formácií, v najbližšom období urobíme zmeny, aby nielen prvý útok ťahal každý zápas. Avšak zaplať Pán Boh, že pán Leško dotiahol do Žiliny  túto trojicu popradských útočníkov. Jednoznačne sa musia ostatné formácie podieľať na ofenzíve a efektivite.


Nedoľahlo na hráčov po úvode sezóny menšie uspokojenie a upustenie od poctivého hokeja?

Vystihli ste to, na začiatku sme boli obetaví, hádzali sa do striel. Je pravda, že nám mierne spadla morálka a hráči neboli ochotní ísť, ako hovorí, na krv. Chceme nadviazať na úvod sezóny, potenciál na kvalitné výsledky toto mužstvo má.


Hovorí sa, že v hokeji je 70 percent úspechu je brankár... Ako ste spokojný s obrannou hrou?

Áno, veríme, že brankár Laco sa vráti na správny level kvality a bude oporou mužstva. Čo sa týka obrancov, je lídrom nestarnúci Dlouhý, prínosom je Šterbák, slušné zápasy odohral Ostrčil. Staviame na mladých hráčov, s ktorými treba koncepčne pracovať.


V útoku dominuje Roman Tomas, je to ideálna posila pre Žilinu?

Tomas sa uplatnil v českej lige, kde v každom klube strieľal góly. Na slovenskú ligu je to veľmi kvalitný hráč. Ak by nemal 33 rokov, reprezentačný tréner by ho pozval do reprezentácie.


Ako je možné, že najproduktívnejšími hráčmi ligy sú hokejoví veteráni?

V prvom rade majú bohaté skúsenosti. Avšak nechcem, aby to vyznelo zle, ale slovenská liga sa hrá málo do tela. Ak by sa hralo viac agresívne a hráči by boli ochotní sa viac zrážať, nebolo by to tak. Nášmu českému a slovenskému hokeju nie je vlastná dôrazná hra, ťažko sa dá zmeniť za okamih.


Siaha potenciál tohto mužstva na play-off?

Myslím si, ak nám to pôjde a skvalitníme mužstvo, máme šancu. Radi by sme boli za obrancu – playmakera. Pevne verím, že vedenie nás vyslyší.

Juraj Vnuk
Snímka MsHK Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod