Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Z regiónu

Jánošíkové dni majú 60, na dôchodok sa však nechystajú

Na konci júla sa už tradične schádzajú pod malebný Rozsutec do Terchovej milovníci folklóru a ľudového umenia. Tento rok bol obzvlášť výnimočný, pretože išlo o jubilejný 60. ročník. Nepokazil ho ani výdatný dážď.

02.08.2022 | 14:45

TERCHOVÁ. Po celý čas svojej existencie si festival zachoval výnimočnú, až magickú atmosféru. Už tridsaťjeden rokov má medzinárodný charakter a za ten čas sa na ňom predstavilo niekoľko tisíc účinkujúcich z vyše 30 krajín sveta. Ako jedna z mála veľkých kultúrnych akcií na Slovensku sa Jánošíkove dni konali aj počas dvoch rokov trvajúcej covidovej pandémie. Ideovým bodom tohto ročníka bolo kľúčové slovo (akronym) K.U.M.Š.T. – s podtitulom Kúzlo umenia modernosti šesťdesiatročnej tradície. V programe však rezonoval aj významný nedávny zápis prvku Jánošíkovská tradícia do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a zovšadiaľ znejúca terchovská muzika, zapísaná v UNESCO. Jubilujúce Jánošíkove dni trvali päť dni.


 

 

Mimoriadne bohatý, atraktívny program, sa začal v stredu 27. júla večer v rodnej osade Juraja Jánošíka. Nasledujúce štyri dni boli popri dominantných folklórnych programoch vyplnené výstavami, koncertmi a mnohými sprievodnými akciami.

 


 

 

Autor: - r -

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod