Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Šport

Jaroslav Hynek oživil svoju dlhoročnú vášeň: Učaroval mu box

Žilinu si stihol za tri mesiace dostatočne obľúbiť. Český tréner v službách MŠK Žilina Jaroslav Hynek (47) oživil práve pod Dubňom svoj športový koníček v podobe boxu, ktorému sa venuje v klube Diamond Gym Žilina pod vedením hlavného trénera Daniela Popluhára. Nielen však o tom bol náš exkluzívny rozhovor počas reprezentačnej prestávky.

27.09.2022 | 12:11

Pôsobíte na Slovensku už tretí mesiac, je podľa vás podstatnejšie horšia kvalita slovenskej ligy v porovnaní s tou českou?

Vaša liga má potenciál, zápasy proti Slovanu, Dunajskej Strede či Trnave sú blízko tomu, čo môžete vidieť aj v Česku. Každý tím má svoje špecifiká, no porovnávať to nechcem, lebo toto je téma na dlhší čas. V prípade nášho celku nie je ľahké sa presadiť s mladým tímom, i keď títo hráči už majú za sebou ligové skúsenosti. Máme za sebou polovicu základnej časti, teraz tá odveta bude ťažšia, pretože súperi sa na nás lepšie pripravia.

Sú aktuálne výsledky Žiliny aj pre vás nad očakávanie?

Prišiel som do nového prostredia a od vás novinárov či množstva ľudí som počúval ako sa chalanom nedarilo a či vôbec majú kvalitu na popredné priečky tabuľky. Vyšla nám príprava, vyhrali sme zápasy a to nám pomohlo sa odpichnúť ďalej. Na začiatku nás podržal Belko, strelili sme efektívne góly, pozbierali body a dávalo nám to silu do ďalších zápasov. Spokojnosť mohla byť iba s pasážami, tie boli povzbudzujúce.  Škoda zápasu doma s Podbrezovou, ako sme prehrali, tak sme mohli aj vyhrať. Posledný zápas s Mikulášom nám ukázal rezervy v defenzíve, na ktorých musíme intenzívne pracovať.

Boli ste prekvapený z reprezentačných pozvánok Ďuriša a Rusnáka? Je to istým spôsobom ohodnotenie vašej práce v Žiline.

Ďuriš má dobré čísla, to zaujíma každého trénera pri útočníkoch, k tomu podľa mňa dobre plní taktické veci. Rusnák skvele nabaľoval naše novinky, uchopil aktivitu smerom dopredu, ale musí lepšie zapracovať na defenzívnych veciach. Som rád, že ich máme v reprezentácii a bude zaujímavé aj pre mňa ako si udržia výkonnosť po celú sezónu.

Kto urobil z hráčov podľa vás najväčší progres pod vašim vedením?

Adrián Kaprálik zareagoval na naše zmeny, i keď dal iba jediný gól a chýba mu efektivita. V minulosti hral príliš zo strany, jeho hra bola jednoduchá a teraz ide oveľa viac do kombinácie plus dokáže si zmeniť priestor a reagovať. Ožil Matúš Rusnák, lebo svoju voľnosť maximálne uchopil. Vyvíja sa veľa hráčov, napríklad Adam Kopas na pozícii šestky nám dobre otáča hru, len musí na seba stále pracovať, hlavne v defenzívnych veciach. Za mňa najväčší pokrok a najväčším prekvapením je Adrián Kaprálik.


 

Po zápasoch máte vraj smerom k hráčom motivačné príhovory, čo sa im snažíte pár minút po stretnutí povedať?

Sú rôzne názory či to je správne, alebo nie. Sme vo fáze budovania či smerovania klubu, nebol som s kabíne iba po prehre v Skalici, aj to len pre okamžité mediálne povinnosti. Doma to robím vždy, padli sme len raz s Podbrezovou a snažím sa správne uchopiť emóciu. Povedať čosi pozitívne, ale aj správne mieriť ľahkú kritiku, aby sa zamysleli. Potreba zvládať emócie je dôležitá, ale je to iba krátka fáza po zápase, najviac dve tri minútky a to stačí. Reakcia na danú situáciu a čo nás čaká.

Voľný čas v Žiline trávite pri boxe, čím vám učaroval tento šport?

Je to komplexný šport na udržovanie kondície a začal som s ním už pred 12-timi rokmi v Prahe. Vtedy som mal v tíme kondičného trénera, čo robil thajský box a chodil som k nemu nie úplne pravidelne ,dvakrát do týždňa. Mal som nejaké menšie pauzy popri tréningoch, pôsobenia pre reprezentácií a tak ďalej. No som rád, že v Žiline som sa k nemu vrátil.

Ako ste sa dostali do klubu Diamond Gym, ktorý je v Žiline dosť populárny, ale aj ovenčený množstvom úspechov?

Diskutoval som s mojím trénerským asistentom Martinom Kuciakom, on spomína, že niekoho v Žiline pozná. Zoznámil ma s Ivanom Šumichrastom, on však nestíhal časovo a odporučil mi trénera Diamond Gymu Žilina Daniela Popluhára. Chodím k nemu asi mesiac, dokopy mám za sebou 8 tréningov.


 

Ako vám to ide, ste so sebou spokojný?

V prvom rade sú to skvelé pocity, kondične aj technicky mi Dano pomáha. Robíme zatiaľ spoločne s trénerom viac  tréningov sami, kde sa môžem rýchlejšie technicky zlepšovať. Mali sme zatiaľ iba jeden spoločný tréning a pár sparingov. Je to úplne niečo iné ako byť členom väčšej skupiny, na čo som bol predtým zvyknutý. Ale väčšia skupina je dobrá práve pre tie sparingy (úsmev). Opakujem ale, že mojou prioritou v boxe je byť kondične fit, čo sa mi myslím aj darí. Organizáciu nechávam na Danovi, ktorý mi to celé skvele mixuje.

Vedia vaši hráči či vedenie o tejto vašej záľube, nebudú sa vás teraz troška viac báť, že by niekedy mohol z vašej ruky vystreliť ľavý či pravý hák?

O hráčov neviem, teraz sme im to týmto rozhovorom prezradili. Realizačný tím to vie, rovnako sa to dozvedel aj majiteľ klubu. Žiadny strach nikto nemusí mať, ja som pokojný človek. Popri boxe si rád zájdem na kávičku či s rodinou sme už absolvovali výlety na hory, ktoré milujem. Žilina je, čo sa týka aktivít, veľmi zaujímavá destinácia a nie je to iba o futbale, tréningoch, boxe a ničom inom. To v žiadnom prípade.

 

TRÉNER OČAMI TRÉNERA

„Úprimne som nečakal, že tréner Hynek bude mať tak dobrú technickú úroveň v thaiboxe, no ešte viac ma prekvapil v sparingoch, čo sú akoby tréningové zápasy. Je v nich odolný a rozdá pár nepríjemných úderov. Rovnako si cením, že je skvelý človek a zapadol do našej komunity na jednotku s hviezdičkou,“ povedal Daniel Popluhár z Diamond Gymu na margo svojho zverenca Jaroslava Hyneka.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod