Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Hudobná

„Jazzáky“ v Žiline by mohli zažiť znovuvzkriesenie

Po Carnevale Slovakia (nie podľa predstáv), po Staromestských slávnostiach (mimoriadne vydarených), po neuskutočnení Svätojánskych nocí (už len v spomienkach nadšených), po koncerte Petra Lipu k jeho sedemdesiatinám (v plnom dome) nastala po dlhom čase chvíľa, kedy sa i Mestské divadlo prejavilo ako neuveriteľne fungujúce a s vrecom podujatí. Jedným z nich bolo Music City, ktoré sa konalo 13. júna.

01.07.2013 | 13:06

Na naše pomery, v kríze a neustálom plakaní o nedostatku financií, bez takmer nezáujmu médií, sa postavila pred neskutočne kultivované a výrazne mladšie publikum pätica mecenášov, sponzorov a domácich divadelných usporiadateľov, a celá plejáda absolútne špičkových jazzmanov. Či už pred divadlom, v predsálí, ale hlavne na dokonale ozvučenom hlavnom pódiu. Musím sňať z hlavy polovicu zo svojich 140 klobúkov, ako najhlbšiu poklonu za skvelý technický zvuk. I s humornými prestávkami pri výmene káblov a prasknutej strune sympatického basgitaristu. I to sa dá so zásluhou šarmantného moderátora vybaviť s úsmevom.


Moderátorom Martin Valihora
 

Music City 2013 Žilina. To najlepšie zo slovenského jazzu a zadarmo! Dalo by sa s tým polemizovať, lebo našťastie existuje ešte ďalšia várka excelentných slovenských jazzmanov. Ale prosím...
Predstavil sa Big Band žilinského Konzervatória, ktorý prešiel v poslednej dobe k záhadnému rozdeleniu, ale i to sa stáva. Celé Slovensko obdivovalo entuziazmus zakladateľa pôvodného Young Swing Generation Mira Belorida. Tak ako Dežo Ursíny, i tento kapelník z jazzového neba (ak existuje) určite pozorne sledoval, ako pokračujú mladí z Konzervy. Súčasný kapelník je taktiež muž na správnom mieste a výsledok sme mohli zažiť počas hodinového úvodu pred divadlom. Marek Pastírik obdivuhodne pracuje s celým kolektívom i s temperamentnou speváčkou. Prvý potlesk bol na svete.
Dramaturg a zároveň moderátor tohto večera, a pochopiteľne jedna z hviezd, Martin Valihora, si za základný motív večera zvolil netradičné hudobné spojenia, ktoré roztočili špirálu slovenskej hudobnej scény. To, že chcel predviesť v prvom rade kvalitu, sa do bodky podarilo. Jeho túžba, aby boli fanúšikovia pri tom a zažili si tú atmosféru, sa vyplnila. Nasledovalo nadšenie, standingy a obdivné slová. Unikátny večer bol na svete. Takto by sa mohol ďalej uberať náš kultúrny život, bez finančného plaču.


Šeban predviedol ojedinelý výkon


Večer začal to muzikant, mne dlhé roky blízky, a som rád, že konečne v Žiline vystúpil. Premiéru si sám ohlásil český skladateľ Boris Urbánek s jazz fusion projektom TUTU. S touto formáciou už 16 rokov spolupracuje bubeník a klavirista Marcel Buntaj. Za jej názvom sa skrýva absolútna legenda svetového jazzu Miles Davis, s ktorým sa zobúdzam i zaspávam dlhé roky. Rozbehli večer nádherne.
Martin počítal s krátkymi prestávkami, a aj tie boli jazzové. Darkness Positive Quintet - mladá jazz formácia si schuti zahrala v predsálí. Retroact Experience v zložení Martin Valihora, Oskar Rózsa a Eugen Vizváry je zostava jazzových velikánov a všetkých troch spája láska k jazzovej hudbe a inštrumentálne majstrovstvo. Famózne vystúpenie!
Po druhej prestávke sa ďalší velikán Andrej Šeban (inak môj krátkodobý potenciálny zať), gitarista, skladateľ, producent a spevák, po sólovej dráhe vrátil k svojej kapele a oživil ju novým obsadením. V Žiline predviedol ojedinelý výkon, emočne tak silný, že mohol pokojne pokračovať v skvelej atmosfére možno i do rána.
 

Text foto: Andrej Šeban.

 

Explózia jazzmanov vybuchla


Jazzáky v Žiline končili kedysi dávno 9. ročníkom, s tónmi zjavne unaveného, dlhou chorobou ničeného génia československej scény - Dežom Ursínym. Tieto tóny oživil Tony, súčasný riaditeľ divadla, a ako mladý účastník pôvodných jazzákov pravdepodobne položil základy oživenia tejto tradície. V Žiline by tak mohli zažiť znovuvzkriesenie.
Pódiá a publikum tohto kúzelného mesta sú na to už dlho pripravené.
Záver nedovoľuje nič iné len chváliť. Explózia jazzmanov, pravdepodobne príbuznej krvnej skupiny, vybuchla – tak ako sľúbil moderátor. Keby vedel slovenský parlament po skončení hlasovania na záver takto “jamovať“, určite by mal viac priaznivcov. Títo jazzoví ambasádori Slovenska o polnoci presvedčili, že sme krajina jazzom obdarená. Vďaka všetkým účinkujúcim. Jazzu zdar, Mestskému divadlu zvlášť.

 

Ivan Köhler
Snímky Milan Veliký

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod