Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Je rozumné vybudovať vedľa „strašidelného hradu“ park?

V budúcnosti by mal pri tzv. strašidelnom hrade na Solinkách vyrásť park. Zdá sa však, že rozostavaná stavba sa ešte dlho „neuhne“.

22.04.2013 | 15:51

ŽILINA. Ako bude vyzerať oddychová zóna vedľa viac ako dvadsaťročnej ruiny? To sa pýtajú viacerí. „Hrad“ sa búrať nemôže, je to súkromný majetok a mesto smie konať len v medziach zákona. Vlani stavebník dostal od mesta v prepočte na koruny miliónovú pokutu, no odvolal sa a uspel.

Zo 70-tisíc zostali 3 tisícky

Mesto vyrubilo v roku 2012 majiteľovi stavby – firme Drevona holding pokutu 70-tisíc eur za správny delikt. Spoločnosti totiž nariadilo zabezpečiť rozostavanú stavbu, no s výsledkom nebolo spokojné.
Drevona sa bránila, že pokuta je účelová. Odvolala sa na vtedajší Krajský stavebný úrad (KSÚ), ktorý pokutu znížil na 3-tisíc eur. Skonštatoval, že dôvod začať konanie pre delikt bol správny, no pôvodná pokuta je neprimeraná, ale likvidačná. A že by nemohla na stavebníka pôsobiť preventívne. Doplnil, že stavebný úrad mesta neriešil zlý vplyv tejto stavby na okolie už v minulosti.

Stavebníkovi sa pokuta nezdá

Zástupca Drevony holding Jozef Ružanský mestu odkazuje: „Nezdá sa nám to férové. Ukázali sme fotodokumentáciu viacerých nezabezpečených stavieb v Žiline, stavenisko sme veľakrát upravovali, no napriek tomu nám mesto chcelo dať takú vysokú pokutu.“ Ešte nedávno bola šanca, že sa z rozostavanej budovy stane parkovací dom. Jozef Ružanský konštatuje: „Firma zo Zvolena vie z navrhovanej ceny zaplatiť iba štvrtinu. Ak si mesto prenajme jedno podlažie, nájdeme investora, ktorý to dostavia.“ K dohode oboch strán však nedošlo.

Nereálny projekt?

Má zmysel v takejto situácii uvažovať o investícii do parku pri ruine? Poslanec mestského zastupiteľstva Jozef Badžgoň hovorí: „Ten projekt sme videli, ešte keď bol primátorom pán Harman. Zdá sa mi dosť nereálny, keďže v blízkosti námestia by stála rozostavaná budova, s ktorou mesto roky nevie pohnúť.“

Mladá obyvateľka Soliniek Ľubka tvrdí: „Ja si tam viem predstaviť radšej parkovisko. Na tomto sídlisku by sa skutočne zišlo.“

Hovorca mesta Pavol Čorba reaguje: „Mesto Žilina si uvedomuje negatíva predmetnej nehnuteľnosti a snaží sa nájsť riešenie. Keďže návrh a možnosti riešenia sa len pripravujú, poskytovanie akýchkoľvek informácií je predčasné.“ <

Dana Mlejneková
Snímka autorka

 

 

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod