Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Tlačové správy

Je štýlová, chráni a patrí pri jazde na motorke k povinnej výbave. Máte ju?

Opatrnosť na ceste je veľmi dôležitá, pretože každá sekunda reakcie sa počíta, a preto je dôležité jazdiť vždy sústredene, pozorne a v súlade s pravidlami cestnej premávky. Okrem opatrnosti je aj bezpečnosť primárnym a základným faktorom, ktorý je potrebné zvážiť pred naštartovaním každého motorového vozidla. Avšak, nielen štýl vašej jazdy a model vozidla, ale aj vaša výbava vám môže pomôcť na vozovke vyhnúť sa nepríjemným nehodám a vážnym poraneniam tela.

02.12.2022 | 11:38

Pri jazde na motorke je takáto výbava dokonca dôležitejšia, pretože telo nie je chránené konštrukciou vozidla, ako je tomu v prípade auta. Mať pri každej jazde na motorke na hlave kvalitnú prilbu je preto základ a my vás o tom presvedčíme.

Kvalitná prilba na motorku vám môže zachrániť život
Kvalitná prilba na motorku, ktorú si dnes môžete vybrať aj online, je nielen estetický, ale v prvom rade dôležitý ochranný a bezpečnostný prvok dvojkolesového stroja. A potvrdzujú to aj štatistiky, ktoré ukazujú, že prilby znižujú pravdepodobnosť úmrtia pri nehode na motorke o takmer 37 % a sú na 67 % účinné pri prevencii poranení mozgu.

Z týchto logických dôvodov patria prilby zároveň k povinnej výbave pri jazde na motorke. V minulosti to bola diskutabilná téma, pretože staršie znenie zákonov tvrdilo, že vodič aj spolujazdec motorky musia počas jazdy používať riadne upevnenú schválenú ochrannú prilbu. Nikde sa už ale nešpecifikovalo, kde presne má byť takáto ochrana hlavy umiestnená, čo mnohí majitelia motoriek mohli zneužiť.

V súčasnosti sa to už zmenilo a Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých predpisov definuje túto povinnosť presnejšie. Podľa § 5 spomínaného zákona musí vodič aj spolujazdec motorového vozidla kategórie L počas jazdy používať na HLAVE riadne upevnenú ochrannú prilbu určenú pre motocyklistov (neplatí pre vodiča vozidla vybaveného bezpečnostnou kabínou alebo ochranným bezpečnostným rámom, ktoré je vybavené bezpečnostnými pásmi, a jeho spolujazdca).

Túto povinnosť oceníte aj počas premenlivého a nevyspytateľného počasia, ktorého vplyv je pri jazde na motorke väčší a môže spôsobiť vznik vážnej dopravnej nehody, ktorou je najviac ohrozená vaša hlava.


 

Ako si dobre a správne vybrať?
Výber prilby na motorku je akousi životnou filozofiou. Príslušný typ hovorí veľa o štýle, túžbach a charaktere svojho nositeľa. V pomerne veľkom zastúpení všetky tieto a ďalšie vlastnosti nájdete v obľúbených a moderných prilbách HJC. Poskytujú hlave vysoký komfort a kompletnú ochranu.

Je však dobré vedieť, ktoré vlastnosti by ste mali zvážiť aj z hľadiska konštrukcie, bezpečnosti, veľkosti, schválenia a typu? Tieto rozdiely by ste mali dobre poznať, aby ste sa pri kúpe správne na všetko pripravili.  

Zamerajte sa na materiál prilby z vonkajšej i vnútornej strany, nezabudnite na pevný popruh a adekvátny priezor. Dôležité sú aj certifikáty, ktoré potvrdzujú, že výrobok spĺňa normy požadované platnou legislatívou. Dané hodnoty definujú špeciálne kódy na prilbe.

Písmeno E napríklad označuje, že ide o európsku homologovanú prilbu, pričom číslo, ktoré nasleduje, označuje krajinu, kde bola homologizácia udelená. V nižšie uvedenom kóde prvé dve číslice označujú verziu európskeho schválenia EHK: buď 22-05 alebo 22-06 (najnovšie). Nasledujúcich päť číslic predstavuje schvaľovacie číslo. 

Písmeno alebo písmená /J, /P, /PJ označujú typ prilby. /J znamená prúdová prilba, /P celotvárová prilba s chráničom brady, ktorý sa musí vždy používať zatvorený, a modulárne prilby /PJ, ktoré možno nosiť aj s otvoreným chráničom brady. Číslo za pomlčkou je sériové číslo prilby. 

Nezabudnite aj na schopnosť vetrania prilby. Nejde len o pohodlie a priedušnosť. Príliš veľa tepla spomaľuje reflexy a zhoršuje vnímanie vodiča.

Ak si dáte na tieto detaily pri hľadaní vhodnej prilby na motorku pozor a dobre ju pred jazdou vyskúšate, kompletná ochrana hlavy je zaručená.

 

Zdroj: PR

Foto: mireiasantiagophoto/Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod