Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Spravodajstvo

Jeden z majiteľov kaštieľa sa pustil do obnovy. Pridajú sa aj ďalší?

Spustnuté východné krídlo kaštieľa v Tepličke nad Váhom sa konečne dočká svojej rekonštrukcie. Stavebné práce tu začal nový majiteľ, ktorého cieľom je postaviť národnú kultúrnu pamiatku na nohy. Ostatní vlastníci zatiaľ s pamiatkarmi nespolupracujú.

02.09.2013 | 15:20

TEPLIČKA NAD VÁHOM. Renesančný kaštieľ je jedným z najväčších bývalých panských sídiel v tomto regióne. Postavili ho na konci 16. storočia. Jeho majiteľmi boli viaceré významné šľachtické rody, ktoré kaštieľ viackrát prestavali. Časť svojho života tu prežila aj dobrodinka Žofia Bosniaková. Posledné väčšie stavebné úpravy sa na objekte realizovali začiatkom 19. storočia, keď sa jeho novým majiteľom stal barón Juraj Sina. 6. augusta 1928 kaštieľ za záhadných okolností vyhorel. Novým vlastníkom sa stala banka so sídlom v Žiline, ktorá kaštieľ potom rozpredala medzi miestnych obyvateľov. Tí si jeho priestory prerobili na obytné plochy.

 


Barokový oltár z kaplnky.

Dnes je vo vlastníctve takmer 20 ľudí. Východné krídlo, ktoré sa nachádza už len v ruinách, odkúpil pred dvoma rokmi jeden nadšenec pre históriu zo Žiliny. S cieľom zrekonštruovať túto časť a dať do pôvodného stavu kaplnku, ktorá patrila medzi najvýznamnejšie objekty. „Už je ukončený výskum. Teraz prebieha reštaurátorský výskum a objekt pripravujeme na statické zabezpečenie múrov a veže, pretože hrozí ich spadnutie,“ hovorí súčasný majiteľ.


Najbližšie plánuje potiahnuť múry do takej výšky, v akej boli predtým a v ďalšej etape sa pustí do krovu a strechy. S prácou súčasného majiteľa sú spokojní aj pamiatkari. „Začal obnovu v súlade s pamiatkovým zákonom. Je tu predpoklad, že by sa nám v takomto duchu podarilo obnoviť aj zvyšné časti kaštieľa. O obnove južného krídla už s majiteľmi komunikujeme. Bohužiaľ, s ostatnými je to problém,“ hovorí Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Žilina.

 

V kaštieli žije niekoľko rodín. Začnú spolupracovať s pamiatkármi?


Majiteľov je okolo dvadsať. „Táto veľká skupina ľudí nie je schopná komunikovať, majú medzi sebou spory a nie je možné požiadať o väčší grant, v rámci ktorého by sa komplexne mohla napr. rekonštruovať strecha nad všetkými krídlami kaštieľa,“ dodáva pamiatkar. KPÚ preto vyzval obec, aby konala vo veci nepovolených prístavieb ku kaštieľu. V súčasnosti čaká na odozvu. „Kaštieľ je z architektonického pohľadu unikátny a stále je v stave obnovenia,“ konštatuje Vladimír Majtan.

 

Michala Stehlíková

Snímka autorka, archív RV

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod