Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Z regiónu

Ježiško odpovie každému: v slovenčine, angličtine, maďarčine aj braillovom písme

Hoci Vianočná pošta začína až v polovici novembra, listy pre Ježiška nachádzajú v  schránke pošty v Rajeckej Lesnej aj v lete. Listy chodia vlastne celoročne, no teraz je ich, samozrejme, najviac. Deti môžu list Ježiškovi posielať z každej pošty alebo ich s nalepenou známkou vhodiť do hociktorej poštovej schránky. No najväčší zážitok majú tie, ktoré Vianočnú poštu v Rajeckej Lesnej navštívia.

02.12.2022 | 11:26

„Po víkende, keď je pošta zatvorená, nájdeme vždy plné schránky. Jedna je pri pošte, druhá pri betleheme. No deti aj tak najradšej prídu k nám na poštu. Máme tu pre ne urobený vianočný pracovný kútik, kde si môžu listy napísať, pečiatkovať príležitostnými pečiatkami, nakresliť obrázky, pofotiť sa. Chodia sem deti s rodičmi, ale aj školské zájazdy so žiakmi,“ hovorí Jana Nemčeková, vedúca pošty v Rajeckej Lesnej, kde má Ježiško už 24 rokov domovskú adresu. 

Projekt Slovenskej pošty Vianočná pošta trvá už 24 rokov. Vlani prišlo na adresu Ježiško 999 99 vyše 95-tisíc listov a pohľadníc zo 42 krajín. Najviac listov bolo v slovenčine, až 70 760, z toho 158 od nevidiacich detí a zo zahraničia prišlo 2 810 pozdravov. V roku 2013 vyšla v rámci tohto projektu aj prvá poštová známka s detským námetom. Do súťaže o vianočnú známku sú každoročne zaradené diela žiakov nielen zo Slovenska ale i zo zahraničia.

Ústredným motívom tohtoročnej známky sú traja králi Viktórie Bubeníkovej z Komárna. Každý obrázok, ktorý príde na adresu Ježiško 999 99 na samostatnom papieri, bude zaradený do súťaže a jedna z kresbičiek sa budúci rok opäť stane námetom na detskú vianočnú poštovú známku. A na každý list Ježiško odpovie. Po slovensky, anglicky, maďarsky či v braillovom písme.

Autorka: Iveta Frolková 

 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod