Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 12°C

Kultúra

Juraj Jánošík našiel svoj hrob

Najslávnejší slovenský zbojník, ktorý bohatým bral a chudobným dával, má konečne svoj hrob. Dostal ho na 300. výročie svojej smrti v sobotu 14. septembra v Zázrivej na Jánošíkovom dvore, ktorý je vzdialený dva kilometre od Terchovej.

30.09.2013 | 16:00

Tento symbolický hrob je dielom akademického sochára Jaroslava Gaňu. Dielo pozostáva z nakloneného kríža, ktorý znázorňuje slovenský ľud spútaný reťazou, a pretrhnutej obruče symbolizujúcej vyslobodenie a lepšiu budúcnosť.

Veľká udalosť priniesla do Zázrivej aj výstavu s fotografiami zo 60. rokov známeho fotografa Ivana Kellyho Köhlera. Fotografie sa nachádzajú v zrekonštruovanej drevenici U Štefana. „Celý objekt je kompletne pripravený pre novú atypickú galériu, kde v drevenici, ktorá vyhorela na začiatku tohto roka, architekti pripravili mimoriadne interiéry. Majiteľ si želal, aby sme ich dotvorili,“ povedal umelec Köhler. „Architekti mi nechali voľnú ruku, aby som ho dotvoril zátišiami. Tieto fotografie sú vystavené ako spomienka na geniálneho maliara Vladimíra Kompánka, ktoré som vytvoril ako fotografické kópie jeho obrazov. Všetky izby v tejto drevenici obsahujú tieto diela,“ dodáva známy fotograf.

Prítomný bol aj známy Žilinec Ľubomír Feldek. „Kelly je diabol! Keď Boh stvoril Adama aj Evu, tak prišli na to, že nie sú tam sami, ale je tam aj Köhler,“ svojsky zhodnotil výstavu významný spisovateľ Ľubomír Feldek.

Pri tejto príležitosti sa v Jánošíkovom dvore uskutočnila sochárska exhibícia majstrov Jozefa Mundiera a Mareka Ryboňa.

 

Lucia Kubalová
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod