Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Kaluž pred bytovkou sa im rozrástla na jazierko

Po pol roku od medializácie problému na Hlinách VIII, ktorý spočíval v obrovskej, nevysychajúcej kaluži priamo pod oknami paneláku, sa k téme vraciame opäť. Obyvateľka, ktorá nás na túto nepríjemnosť upozornila, je nespokojná s konaním mesta. Za šesť mesiacov sa s tým vraj neurobilo vôbec nič. Ba čo viac, situácia je ešte horšia. Z kaluže sa stalo jazierko.

20.11.2019 | 10:54

ŽILINA. Nie je vraj nič príjemné, keď sa neviete do svojho vchodu dostať bez toho, aby ste prekračovali veľké mláky alebo bez zablatených topánok. Na Lichardovej ulici na Hlinách VIII sa už niekoľko rokov trápia s veľkou kalužou, ktorú tam vyjazdili autá. Tým, že je kaluž pomerne hlboká, voda v nej stojí aj niekoľko dní. Navyše autá, ktoré pri prechádzaní kaluž zasiahnu, roznášajú blato po celej ulici. 

Na problém nás upozornila obyvateľka ulice Mária Markošová už v marci minulého roka. Mesto žiadala o riešenie danej situácie. Dočasne napríklad takým spôsobom, že sa kaluž zasype štrkom, dlhodobo: opravou celej cesty, ktorá by spočívala v položení nového asfaltu. Ako nás však informovala, ani po pol roku kaluž z ulice nezmizla, dokonca momentálne zasahuje celú šírku ulice. 


VEĎ JE TO LEN KÚSOK CESTY


„Sľubovali nám, že sa to spraví a doteraz sa s tým nič neurobilo. Prešla jar, leto, jeseň končí a stále nič. Je to hlboké, voda tam stojí, cez leto to smrdí. Kaluž je teraz po celej ulici, ľudia nemajú ako po ceste prejsť, tak chodia popod panelák. Z tejto strany máme vybudovaný aj bezbariérový vstup do bytovky, dali sme si tam urobiť medzistanicu pre výťah, teraz to však nevieme využívať, lebo cez tú kaluž sa nedá prejsť s kočíkom. My nežiadame niečo súkromné, je tu aj prístup k mestskej vývarovni. Naozaj sa nám to zdá už dlho... Veď je to len kúsok cesty,“ skonštatovala na nedávnom spoločnom stretnutí obyvateľka bytovky Mária Markošová. Z mesta Žilina nám ešte v marci odpísali, že aj na základe  nášho podnetu vykonajú na mieste obhliadku a navrhnú riešenia. Kde sa to zaseklo?

„Každá žiadosť, ktorá je adresovaná Mestskému úradu v Žiline, je dôkladne preverená a spojená s osobnou obhliadkou na mieste. Následne na základe obhliadky a preverení skutočného stavu zaujme vecne príslušný odbor Mestského úradu v Žiline stanovisko k danej  problematike. Uvedené sa udialo aj pri tejto žiadosti. Riešenie problému stojatej vody pri obrubníku zasypaním štrkom, ako navrhuje pani žiadateľka, je absolútne nevhodným riešením. Problém bude potrebné riešiť v širších súvislostiach a z uvedeného dôvodu si táto rekonštrukcia vyžaduje zvýšené finančné prostriedky,“ reaguje na našu otázku hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


DOČKAJÚ SA BUDÚCI ROK?


Zároveň podotkol, že mesto Žilina eviduje množstvo žiadostí nielen na opravy chodníkov, ciest, ale aj iných porúch, ako sú poruchy kanalizácií, dopravného značenia a ďalších. „Ako už bolo spomenuté v odpovedi na uvedenú žiadosť, mesto eviduje požiadavky ešte z minulého obdobia a rieši ich podľa finančných, ako aj kapacitných možností spoločnosti, ktorá vykonáva pre mesto Žilina opravy a údržbu. S uvedenou opravou sa budeme zaoberať v priebehu roka 2020,“ dodal hovorca mesta. 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod